söndag 11 oktober 2009

Kängor och boots

Från vänster: oxfordkänga, jodhpurkänga, chelseakänga, derbykänga. Samtliga från Edward Green.

Idag tänkte jag skriva om kängor, eller som jag till vardags kallar det; boots. Som ni har märkt så har jag en fallenhet för svengelska när jag skriver om skor. Detta beror på ett mått av lättja, men även för att vi i Sverige ofta använder låneord från engelskan då vi talar om skor. Ordet känga på svenska får oss att tänka på en riktigt grov sko medan boots avser att syfta på en bredare definiering av höga eller halvhöga skor vilka inkluderar både grova skor och smäckrare kreationer som passar alldeles utmärk i mer formella sammanhang.

Det råder viss förvirring av terminologin kring olika typer av kängor. Detta beror på att engelsmän och jänkare har olika benämningar på skor för öppen och stängd snörning. Med oxfordkänga, på brittisk engelska, menar man en mer formell känga som går bra att ha till kostym. Detta borde vara det självklara valet för vintermånaderna i Sverige för den som bär kostym i jobbet. Derbykängor är mer lantliga och kallas ofta för country boots.

En Oxfordkänga i "two tone"-utförande, svart kalvläder och beige mocka.

Chelsea bootDen vanligast kängan som vi ser på storstadssvenskar är antagligen chelseas. En chelsea boot är en ankelhög känga med resår i sidan. Skons slimmad profil gör att den lämpar sig som en all-around sko under de kallare månaderna på året, den passar både på landet och för en utekväll i goda vänners lag. Det sägs att tanken med chelseas, eller jodhpurs som de kallades på 1800-talet, föddes med att någon klippte av ett par höga ridstövlar och därmed fick man en ankelhög ridsko. Med jodhpurs idag menar vi en chelsea boot med en rem och spänne över skon. Chelsean fick ett väldigt uppsving på 60-talet då Beatles och Rolling Stones började använda modellen. En chelsea med extra hög klack kallas just för en beatle boot.


Den snyggaste chelsean som någonsin tillverkats är Gaziano & Girlings som i min mening är totalt fulländad! Jag skulle själv inte bära chelseas till kostym, men var jag tvungen att välja en chelsea att ha till kostym så skulle det vara denna! Notera den smala midjan samt den unikt formade sulan; karakteristiskt för G&G.

En vanlig chelseamodell i Sverige är den från R.M. Williams, en australiensisk kläd- och skotillverkare. Detta är en riktigt slitstark och grov sko som lämpar sig väl för våra kalla svenska vintrar. Tyvärr ser jag ofta välklädda män i kostym med R.M. Williams chelseas, vilket i min mening är en illa vald kombination. Det blir ungefär som att bära mockasiner till smoking.

Jag tycker att chelsean är som snyggast till ett par jeans eller ett par grövre byxor, för jag personligen anser att de passar en casual outfit bäst. Envisas du med att ha chelseas till kostym, så införskaffa då en elegant chelsea, och inte en R.M. William eller liknande, som i min mening är alltför grov för att passa till kostym.

Chukkas
Detta är en riktig klassiker, en ankelhög derbykänga med öppen snörning. Tyvärr så är det kanske inte den mest eleganta kängan, men det är en perfekt sko för informella sammanhang och promenader. Chukkas gör sig väldigt bra i mocka.
Ett par Chukkas från Crockett & Jones. Mycket snygga i mocka!

Sulor
Då kängor oftast bärs i kallare och blötare väder så kan det var en god idé att välja en känga med en gummisula. Det ger dock inte samma exklusiva känsla som en lädersula. Känner du att du verkligen vill ha lädersula, så välj en sko med dubbel lädersula så du inte förstör skon i vinterslasket.

Rider Boot Companys "The Hobo". Rider är en amerikansk skotillverkare som specialiserar sig på boots.

SlutligenSverige borde vara kängans förlovade land, eftersom vi både gillar att klä oss väl, samt att vi ofta lider av uselt väder många månader av året. Tyvärr har ordet känga blivit något negativt laddat; något grovt och fult vi drar på oss ute på landet. Men det är skillnad på känga och känga! Det går att se bra ut i ett par stiliga kängor, men man får leta extra hårt för att finna dem. Tyvärr finns det väldigt få tillverkare representerade i Sverige som levererar mer ”dressy” kängor, men ta en tripp till Jermyn Street vid ditt nästa besök i London så kommer du finna ett stort utbud.

En otroligt snygg känga från Gaziano & Girling; "Wigmore" i two-tone Rioja Calf och Burgundy Grain . De olika läderstrukturerna skapar en diskret men tydligt märkbar skillnad som livar upp en annars ganska traditionell känga.

5 kommentarer:

  1. +1 på Chelsea kängan i brunt! Skoporr på högnivå!

    SvaraRadera
  2. Bra med en genomgång av olika modeller och deras namn. Detta är vad jag som novis inom området letat efter. Har hittat denna blogg efter en kommentar på bloggen Manolo och skall läsa alla inlägg med stort intresse. Har läst boken "Gentlemannen" och där fått en lista på olika märken och inbördes ranking. Har för mig att C&J klassades som "övre medelklass" t.ex. Hur skall man bedöma olika tillverkares kvalité? Är det en smaksak när det handlar om skor i denna prisklass eller finns det regelrätta kvalitétsskillnader mellan olika tillverkare?

    SvaraRadera
  3. Hej, de allra flesta skor i denna prisklass, förutom italienska "modeskor", är randsydda. Det vill säga att de tillverkas på ett sätt som konstruktionsmässigt överlägset i kvalitet jämfört med exempelvis Blake- eller Bologna-konstruktionen som används i Italien, eller massproducerade skor som har en limmad sula. Jag skall försöka få tid till att skriva en artikel gällande randsydda skor framöver.

    Jag också läst "Gentlemannen", men kommer ej ihåg vilka märken som nämns där. Men de märken som jag personligen tycker håller högst klass avseende både design och kvalitet är Gaziano & Girling, Edward Green, John Lobb (Paris), Crockett & Jones, Vass (för grövre skor och derbys) och några till som du kan läsa om i bloggen.

    SvaraRadera
  4. Tack för svar. I Gentlemannen nämns bl.a Church och jag gillar deras skor till utseendet. Äger inget par själv och tvekar lite då många bedömer kvalitén som osäker sedan ett antal år tillbaka. Gaziano & Girling har jag inte sett tidigare men på bild verkar skorna riktigt snygga.

    Än en gång vill jag tacka för värdefull konsumentupplysning och till väckande av intresse kring hantverket skomakeri.

    SvaraRadera
  5. hur väl skulle du säga att en rm williams i mocka funkar i det svenska snäslasket? Givetvis så inpregnerar jag dom. Tacksam för svar!

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails