torsdag 8 oktober 2009

Oxfordskor

Dags för den första Skobloggen! En blogg helt ägnad exklusiva herrskor!
Jag tänkte att vi skulle börja med att ta oss igenom några olika huvudgrupperingar och begrepp inom herrskor. Jag startar i denna första blogg med den kanske mest klassiska och formella oxfordskon. På amerikansk engelska kallas oxfordskon för "balmorals". Denna sko har en såkallad sluten snörning, och anses vara den sko som är mest korrekt att bära till kostym.
VÄNSTER: derby (öppen snörning)    HÖGER: oxford (stängd snörning)En skräddarsydd oxfordsko från Alan McAfee. En svart oxford anses vara mer formell än en brun Oxford och enligt traditionalister skall man ej bära bruna skor vid formella sammanhang eller på kvällen, då svarta skor är att föredra.

Brogues / wingtips

För ett mindre formellt intryck kan man ha en oxford i såkallat broguesutförande (eller på amerikansk engelska "wingtips). Med brogues menar man en sko med perforerad tåhätta i form av ett W. Det finns även halvbrogues och kvartsbrogues. Förr i tiden ansågs brogues vara landsortsskor som man ej bar inne i stan eller vid formella sammanhang, men med tiden så har vi sett att detta förändrats så att man kan ha en oxfordsko i broguesutförande även till kostym.

Ett par Gaziano & Girling made-to-order i broguesutförande. Notera att det ej finns någon tåhätta utan en söm som skapar en illusion av en hätta. Det vanligast motivet i mönstret på brogues är ett bockhuvud eller svanhuvuden.

Wholecut
Den mer traditionellt lagda gentlemannen kanske dock föredrar en odekorerad oxford eller en wholecut oxford. Med wholcecut avser man en sko som är tillverkat i ett enda stycke läder. Det ger skon en väldigt sparsmakad och ren form.


Ett par wholecut oxfordskor från Aubercy. Elegant!

Sammanfattning
Jag tycker själv att oxfordskon är som snyggast i halvbrogues eller kvartsbrogues, vilket även passar mig i sociala sammanhang eftersom jag sällan behöver vara klädd alltför formellt varken i jobbet eller privat. Helbrogues kan vara lite för mycket, då de får en kraftig look vilket motverkar oxfordskons formella funktion. Oavsett vad som anses korrekt så är huvudsaken att du själv trivs i den modell av sko du väljer. I Sverige är det väldigt sällan som någon i överhuvudtaget har en aning om dessa "regler", som ofta känns lite förlegade, så ta helt enkelt på dig det som känns bra för dig!


Tricker's är ett av englands mest respekterade tillverkare av herrskor. Detta är ett par bespoke oxfords i mocca och läder. Lite väl flamboyant för min smak, men vilket hantverk!1 kommentar:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails