onsdag 14 oktober 2009

Skoblock

Du glömmer väl inte skoblock till dina skor?
Det bästa sättet att behålla formen på dina skor är att inhanda ett par skoblock av bättre kvalitet. Tillverkarna av lite mer exklusiva skor har självklart "brandade" skoblock, men är du ute efter ett par vanliga skoblock går det självklart bra att köpa ett par "no name" block, bara de håller hög kvalitet.

Ett par lästade skoblock.

Lästat och klart
Lästade skoblock, alltså skoblock framtagna efter lästen som man använt för att tillverka skon. Detta medför en perfekt passform för skon. Tyvärr så får du betala runt 1500 kr för ett sådant skoblock, och de passar ju bara just den skon. Det är långt ifrån alla tillverkare som kan leverera lästade skoblock.

Skoblock i cederträ.


Skoblock i lönn med mahognyfinish.

Materialval

Det råder någon slags inbillning om att cederträ skulle vara "the shit" när det gäller material av skoblock. Den enda konkreta fördelen med cederträ är att många tycker att cederträ doftar behagligt. Det verkar även vara typiskt svenskt med skoblock i cederträ, om man kollar de engelska prestigetillverkarna såsom John Lobb, Gaziano & Girling och Edward Green så använder dessa oftast lönn eller björk till sina skoblock.


Skoblock enligt Tricker's
Det råder dock delade meningar om skoblock. Enligt en medlem på ett modeforum så fick han upplysningen från Tricker's (Kunglig hovleverantör i England och tillverkare av riktiga kvalitetsskor) att skoblock som inte är lästade är att slänga pengarna i sjön och att han lika gärna kunde använda tidningspapper eller liknande för att fylla ut skon. Så skall man tro Trickers's så är det lästade skoblock som gäller, alternativt ta lite tidningar från pappersinsamlingen för att fylla ut skon.

11 kommentarer:

 1. Trickers väldigt speciella uppfattning tror jag man ska ta med en nypa salt. Däremot tror jag man kan ifrågasätta skoblock för 300-500 kr jämfört med ett par skoblock för 100-200 med spiralanordning. Givetvis i cederträ.

  Den stora faran är att inte alls använda skoblock i absorberande trä.

  Den riktigt snåle kan möjligen efter ett antal år skippa skoblocken i billiga eller medeldyra skor. Min erfarenhet säger mig att skorna då "satt" sig. Bara man fortsätter att tillföra skokräm som håller skinnet fint.

  SvaraRadera
 2. Hej Anonym,

  Jag har skoblock i alla skor, även gamla, vilka ofta är mina favoriter eftersom jag haft dem så länge. Det som kan hända när man ej har skoblock är att skon sjunker ihop vilket skapar onödigt mycket veck i lädret. Vilket iofs kan vara snyggt i ett par äldre skor med schysst patina, men det kortar ned livslängden på läderet (och därmed skorna).

  /Shoeman

  SvaraRadera
 3. Jag hade en intressant disskution med skomakare Larsson som är en av två återförsäljare av C&J i gbg angående just skoblock. Hans bestämda åsikt var att just spiralblock var rent utav dåligt för skorna då dessa "böjer" skon åt fel håll. Till alla gbg:are kan jag varmt rekommendera skomakaren bakom Hagabion som säljer hela skoblock i Cederträ för blygsamma 240kr.

  SvaraRadera
 4. De blocken som säljs på hagabion är jättehöga och passar dåligt i skor. Om ni ändå insisterar på att köpa blocken där så ta med er era skor och kolla så att de passar. http://bexley.com bexley.com är en sida på internet som säljer riktigt billiga skoblock (om man köper flera samtidigt).

  SvaraRadera
 5. Andreas: Jag undrar verkligen om detta med spiralblock stämmer. Om jag går på min egen erfarenhet stämmer det inte alls. Och en gammal skomakare i min hemstad sa en gång med eftertryck att dessa spiralblock var väldigt bra. Han var en riktig gammal hantverkare och hade rätt (tror jag) i allt annat han sa om skor (och snus). Xms

  Ps Det var jag som skrev det översta inlägget fast glämde min signatur.

  SvaraRadera
 6. Jag tycker inte skoblocken från skomakaren bakom hagabion är särskilt höga? De är lite rundare än dyrare skoblock och därför lite högre (men även smalare) i framkant, dock lägre än dyrare skoblock vid bakre delen av tåpartiet. Vilken skomodell rör det sig om där detta är ett problem?

  SvaraRadera
 7. Hej där! Funderar på att byta ut skoblocken i plast som jag har till skoblock i trä. Tips på någon som är bra och inte kostar skjortan? Ska passa för storlek 38-40.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte testat dem själv än, men http://herrstil.se har skoblock i cederträ till humana priser.

   Radera
 8. Även http://www.skolyx.se har skoblock i cederträ med fri frakt. Dom säljer för övrigt också Saphirprodukter.

  SvaraRadera
 9. En fråga angående något så "grovt" som skoblock med excenteranordning till ett par handgjorda vandringskängor från Lundhags i Jämtland. Var kan jag få tag i denna typ av expanderbara skoblock i trä? Skomakaren säger att det endast är denna typ av block som "rår på" kraftiga kängor i läder och cellgummi.
  Hälsningar / Olle Thoors, Lycksele
  taigawalker11@gmail.com

  SvaraRadera
 10. Bäckmans skoservice på Nybrogatan i Stockholm säljer block för 225 kr.
  www.backmansskoservice.se

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails