fredag 9 oktober 2009

Bespoke anyone?

Vi skall i dagens blogg ägna oss åt att klargöra vissa begrepp inom dessa tre tillverkningskategorier; konfektionsskor, måttbeställda skor och skräddarsydda skor som det heter på svenska.


Crockett & Jones fabrik i Northampton. En mycket respekterad producent av konfektionsskor.

Ready-to-wear
På korrekt svenska alltså konfektionsskor. Dessa tillverkas i standardstorlekar och standardläster och du kan köpa dem i vilken skobutik som helst. Fast det är viktigt att vi skiljer på massproducerade skodon och tillverkare av högkvalitativa herrskor. För trots att många randsydda kvalitetsskor tillverkas i en fabrik och med hjälp av maskiner, så är det många moment i tillverkningen som sker för hand, vilket medför att du får en mycket högre kvalitet.

Ett par John Lobb konfektionsskor, monk straps, modell "Vale", läst 8000 "Chestnut Museum Calf". Denna serie från John Lobb inkluderar lästade skoblock. Trots att dessa är skor är "vanliga" konfektionsskor så får du vara beredd att betala cirka 10 000 kr för det här paret.
Made-to-order
Vissa tillverkare av exklusiva skodon tillåter sina kunder att måttbeställa sina skor, precis som du kan måttbeställa en skjorta eller en kostym. Dessa skor skiljer sig kvalitetsmässigt inte så mycket från tillverkarnas ”vanliga” ready-to-wear, men eftersom det endast är de exklusivaste märkena som ger sina kunder möjligheten att beställa made-to-order så kommer du hur som helst få en väldigt fin sko för dina pengar. För cirka 500-1000 kr extra, beroende på tillverkare, så kan du själv välja modell, typ av sula, läst och vilka olika lädersorter du vill att fabrikören skall använda vid tillverkningen av din sko. Med tanke på den relativt låga extrakostnaden för en måttbeställd sko så tycker jag att varje person bör överväga detta alternativ. Den enda nackdelen med ”MTO” är att det tar cirka 4-6 månader för skon att levereras. Man får helt enkelt tänka två säsonger framåt hela tiden, och vem gör inte det!?

Ett par måttbeställda Edward Green. Här har kunden valt modellen "Shannon" i 82-läst och kombinationen av "Dark Oak" och "Mocca Suede" som materialval samt lädersula.

Bespoke
Vi fortsätter med svengelskan i bloggen; ”bespoke” betyder skräddarsydd och är det ultimata inom skodon och lyx. Jag vågar säga att det är extremt få människor som äger ett par äkta skräddarsydda skor i Sverige. Tyvärr missbrukar vi ofta ordet skräddarsydd i Sverige. Många tror att måttbeställd och skräddarsydd är samma sak, vilket naturligtvis är fel.

Ett par skräddarsydda skor av Tony Gaziano.

Processen vid beställningen av en skräddarsydd sko går till så att du väljer ut en tillverkare som du tycker passar din smak och stil. Sedan bokar du en tid med en representant för tillverkaren som gör en utprovning, en ”fitting” som man säger på engelska, där man noga mäter din fot och rådgör med dig om modell, läst, val av material etc. Processen tar cirka 6-12 månader och involverar minst 2-3 utprovningar. I Sverige finns inga företag som levererar skräddarsydda skor men vissa skokreatörer reser till sina kunder för utprovningar. Alla välrenommerade skotillverkare av rang i Europa erbjuder sina kunder bespoke, och det finns även mindre tillverkare som enbart producerar bespoke. Skräddarsydda skor kostar från cirka 20 000 kr och uppåt.

Denna bild är tagen inne i Tricker's butik på Jermyn Street i London; ett av de ställen folk vallfärdar till för att beställa ett par skräddarsydda skor. Kunderna inkluderar exempelivs Prince Charles,Prince William och Prince Harry.

3 kommentarer:

  1. Hej, gällande EG så undrar jag om deras "Top Drawer" program bara är ny formulering av made to order eller om man får ytterligare något extra? Prisskillnaden är ju betydligt stötte än de slantar du nämner. Tacksam för svar.

    SvaraRadera
  2. Hej Lovis,

    Gällande Edward Green Top Drawer så vet jag följande:

    De finns för tillgängliga i lästerna EG 888 och EG 82. Dessa läster är gjorda av Tony Gaziano (nu på Gaziano & Girling).

    De har "fiddle waist", vilket är en produktionsteknik som skapar en smärtare profil (kolla samtliga Gaziano & Girling-skor med lädersula, de har fiddle waist). Detta återfinns oftast enbart på bespoke-skor.

    De tillverkas på samma stationer som vanliga EG, men mer noggrant och högre kvalitetskontroll.

    Man lägger mycket mer tid på slutpusten (där man putsar lädret till skons färg).

    Priset ligger på från cirka 16000 kr. Frågan är om det är värt det.

    /Shoeman

    SvaraRadera
  3. Skräddarsydda skor finns på Kungsholmen. Skomakaren i backen på hantverkargatan tillverkar skor utifrån din fot.

    /DW

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails