torsdag 8 oktober 2009

Derbyskor

Då var det dags för mitt andra blogginlägg under Skobloggen
Idag fortsätter vi med de olika huvudgrupperingarna som används för herrskor. Vi har kommit till derbyskon. Denna sko känns igen på sin så kallade öppna snörning, till skillnad från oxfordskon som har en stängd snörning. På bilderna nedan illustreras dessa skillnader tydligt.
I USA har man som vanligt en egen benämning för skotypenb, där kallas den ”blucher” (från den preussiska generalen von Blücher som lät tillverka en känga med öppen snörning till sina trupper i början på 1800-talet).

Ovan "stängd snörning": Oxfordsko

Ovan "öppen snörning": Derbysko

Mindre formell
Derbyskon anses vara mindre formell än oxfordskon, och visst ser man på en gång att detta är en sko som lämpar sig i mer ledigt sällskap. Man brukar säga att derbyn passar bäst till kavaj och jeans eller udda byxor. Derbyn är i mångt och mycket en all-around sko som funkar i de flesta sammanhang utom just det mer formella. Många derbyskor har gummisulor, eller dubbel lädersula, vilket lämpar sig bättre för stadsvandringar eller promenader på landet, eftersom en enkel lädersula är mer känsligt för slitage och väta. Derbys är mycket populära på kontinenten och de anses här även passande i mer formella sammanhang.

En derbysko från Gaziano & Girling "Fairmont" i MH71-lästen.

Lämplig klädsel

Kläderna lever i symbios med skorna, och med rätt klädkombination är derbys väldigt snygga, trots sin mer rustika profil. Personligen skulle jag bära derbys till ett par jeans eller udda byxor i kraftigare material, kanske ihop med en kofta såhär framåt höstkanten då vädret förvärras och man kan behöva en gummisulad eller dubbelsulad sko för att inte vätan skall förstöra dem. Återigen, ta på dig det du trivs i, ovan är bara mina personliga preferenser.

Edward Green " Dover" i 606-lästen. Färgen kallas "Chameleon Antique". Den söm som går längst ovansidan på skon gör att man kallar modellen för "Norwegian".
Rekommenderade tillverkare av derbys
Tyvärr så tycker jag att många derbyskor är lite ”gubbiga” så man får leta efter ett snyggt par. Crockett & Jones, Loake, Alden och andra tillverkare har ett ganska stort utbud av derbys, men jag tycker de tillhör den nämnda kategorin ”gubbiga”, och man får därför kliva upp ett snäpp till tillverkare som John Lobb, Gaziano & Girling eller Edward Green för att finna ett par riktigt snygga derbyskor. Dessa exklusiva tillverkare tar cirka 5500 kr och uppåt för ett par skor.


John Lobb "Grafton" Derbysko.

Självklart tillverkas det Derbyskor även i broguesutförande, för en än mer lantlig look.

Ovan den amerikanska tillverkaren Alden som här visas i en sorts brogues som i USA kallas ”longwing”, där den perforerade tåhättan går runt hela skon.

5 kommentarer:

 1. Personligen anser jag att ett par Derby går till allt under smoking. Visst är Oxford mer korrekt till mörk kostym, men Derby fungerar i alla sammanhang. Enligt mig. Xms

  SvaraRadera
 2. Hej Anonym/XMS,

  Tack för dina många bra kommentarer i boggen samt uppmuntran.

  I Sverige funkar derbys i de flesta sammanhang, sedan tycker jag att det i.o.f.s är mycket, mycket snyggare med oxfords till formell-/businesskostym eftersom de är mer eleganta. Men det handlar mer om smak än något annat.

  Passa dig i USA och Engalnd dock, där följer man dress codes till högre grad inom affärsvärlden.

  /Shoeman

  SvaraRadera
 3. Jag kanske ska understryka och förklara att om man kör med Derby till formella kläder och sammanhang så måste det vara ett par återhållna och "rena". Annars tar de över klädseln och det är fel. Att byxan skulle haka upp sig på plösen måste vara ett av stilvärldens minsta problem. Men inga utsmyckade eller avancerade Derby - Då fungerar det tycker jag.

  SvaraRadera
 4. dubbel lädersula för väta....är det fel att låta en skomakare fästa en slitsula av vibramgummi under skon för att klara snömodd och salt bättre?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nejdå, det tycker jag man kan göra...inte lika snyggt, men ibland får man vara pragmatisk.

   Radera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails