lördag 24 oktober 2009

Läder – del 1 Garvning

Det viktigaste materialet vid framställningen av ett par skor är självklart lädret. Jag tänkte därför att vi skulle gå igenom olika lädersorter och hur man tillverkar läder för skotillverkning. Detta är del 1 i en serie jag tänkte skriva om läder.

Bild från J & FJ Baker & Co Ltd, ett engelskt garveri. 

Läder tillverkas genom garvning av djurhudar. Det mesta lädret för skor framställs från nöthudar (kalv, ungnöt, ko, oxe, vattenbuffel, zebu med flera) samt getskinn. Man kan självklart göra skor från de flesta typer av djur, såsom reptiler, gris, häst (Cordovan) och mer exotiska varelser såsom stingrocka.

J & FJ Baker & Co Ltd

Garvning
Eftersom läder är organiskt så måste det konserveras för att inte ruttna. Denna process kallas garvning och detta har människan gjort sedan cirka 9000 år tillbaka. Vid garvning så avlägsnas först den tunna överdelen och den tjocka underhuden så att bara läderhuden återstår. Man sänker sedan ned läderhuden i ett bad med garvämnen. Olika sorter av garvämnen gör lädret antingen mjukt och töjbart (kromgarvning) eller stadigt och slitstarkt (vegetabilgarvning eller syntetgarvning).

J & FJ Baker & Co Ltd

I forna tider så garvade man hudar genom att tillsätta urin, dynga, ruttet kött och andra tillsatser varpå garverierna utsöndrade en ohygglig stank, och garvarna själva doftade nog inte liljekonvalj. De flesta garverierna låg därför i utkanten av samhällena.


Lädrets delar
Man delar in hudens delar i tre kategorier; kärnläder, hals och buk. Kärnlädret (även kallat krupong) utvinner man från ryggstycket på huden. Detta läder har en jämn och stadig struktur och är den bästa biten av lädret. Halspartiet är veckigt och bukpartiet mycket ojämnt och grovt, därför gör man ofta skons ovandel i kärnläder och plös, bakdel, skaft etc. i buk- eller halsläder.

Manasse-Block garveri i Berkeley, Kalifornien.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails