tisdag 2 mars 2010

Gaziano & Girling

Idag blir det ett blogginlägg om den, enligt mig, starkast lysande stjärnan på skohimlen; Gaziano & Girling. Jag tycker G&G kombinerar den engelska klassiska konstruktionen och höga kvalitén med en modern, attraktiv look som gör att de särskiljer sig från de mer traditionella tillverkarna från England.

Tony Gaziano & Dean Girling

Vissa tycker att det är en italiensk look, men jag skulle inte gå så långt. En mer träffande beskrivning är att man har fusionerat klassiskt engelskt med italienska influenser. Lägg till Gaziano & Girlings fantastiska produktion och handsydda detaljer. Ett annat attribut som gör att man lätt känner igen Gaziano & Girling är deras ”fiddle waist” (se bild). Ofta återfinns detta enbart på skräddarsydda skor.

Notera denna "fiddle waist" som gör att midjan blir smärtare, vilket gör att hela skon ser nättare ut. Här ser ni även ett exempel på ett infällt tåjärn (tillval till MTO).

Tony Gaziano & Dean Girling träffades för många år sedan på Cleverley. Här uppstod den vänskap som senare skulle föda Gaziano & Girling. Efter några år på olika håll, Dean Girling jobbade bland annat åt John Lobb London, så sammanstrålade deras karriärer återigen på Edward Green (Tony Gaziano har skapat EG:s 82 och 888-läster). De ansåg att Edward Green handlade mer om business än skor, och valde därför att starta Gaziano & Girling för cirka fyra år sedan. Här har de fått ett forum för att skapa exakt de skor de själva vill, utan att tumma på varken kvalitet eller artistiskt frihet. Som egen företagare så hyser jag själv en djup sympati för denna syn på företagande. Du kan själv bestämma vart fokus ligger och du har din produkts öde helt i dina egna händer!
Denna chukka heter "Arran" och visst är det ljusår från andra tillverkares chukkas i fråga om elegans? (foto: Håkan Wärn © Leaves & Tung)

Gaziano & Girling har i min mening snyggast oxfords i branschen. Även kängorna är helt himmelskt vackra, men tyvärr är utbudet fortfarande något begränsat, de första kängorna kom så sent som för ett år sedan. Även derbyutbudet är något smalt, men å andra sidan finns här några riktiga guldkorn, framförallt om man kombinerar dem i mockautförande. För er som gillar monks så kan jag rekommendera modellen St. James eller Carlyle.


Carlyle - något för er monksälskare att sätta tänderna i! (foto: Håkan Wärn © Leaves & Tung)

Något jag gillar med G&G är att tillverkningen verkligen inte sker på någon industriell skala. Gaziano & Girlings tillverkning sker inte i en fabrik, utan något som mer liknar en stor verkstad. Här jobbar man hantverksmässigt och tillverkar cirka 2000 par konfektionsskor och ett hundratal skräddarsydda skor per år. Detta älskar jag som ni vet; kreativa visionärer som jobbar med kvalitet och själ istället för att leta dollars, dollars, dollars!

För er som älskar det klassiska; "Woburn", en helbrogue derby. (foto: Håkan Wärn © Leaves & Tung)

En mycket elegant semibrogue "Burlington" (foto: Håkan Wärn © Leaves & Tung)

Denna fina wholecut har en sömm som simulerar en broguesliknande design! Detta är exempel på den lekfullhet som finns i G&Gs design, utan att man för den delen blir alltför flamboyant i sitt formspråk. (foto: Gaziano & Girling)

Westbury, även det en oerhört vacker oxford, notera de handsydda detaljerna. (foto: Gaziano & Girling)

 
Exempel på det hantverk som gör G&G så underbara! (photo: Håkan Wärn © Leaves & Tung)

4 kommentarer:

 1. Fantastisk artikel!

  Hur tycker du som ägare av G&G att de är i skinn m.m. En del skor som är så högblanka och polerade riskerar att förlora sin charm när gåvecken kommer. Dock brukar ju bättre tillverkare ha skinn som snarare bildar mjuka gåveck. Hur ligger t ex deras benchgrade i pris? Om man är intresserad av att köpa ett par, hur går man lättast tillväga?

  SvaraRadera
 2. Hej anonym; Tack för beröm! Som jag förstår det är G&Gs solida kulörter av anilinfärgat läder. Anilinfärgat läder är en typ av färgning där man sänker ned skinnet i ett bläckliknande färgbad. Färgningen blir då mycket djupare än exempelvis täckfärgat läder eller egaliserat läder. Detta gör att du slipper de där mattningarna i vecken. Jag har dock inte märkt några mattningar i vecken på mina skor varken de med täckfärgat eller anilinfärgat läder (vill man ha "antigue" läder så kan man inte använda anilinfärgat läder som jag förstår det), men skorna är inte så gamla. Jag är inte expert på G&Gs skinn men det skulle förvåna mig oerhört om de använder något annat än det absolut bästa för det priset (cirka £650/par.

  G&G var helt nyligen uppdaterat sin hemsida, där ser man att de har en svensk agent, där står alla butiker G&G har i Europa. http://www.leavestung.com

  SvaraRadera
 3. Jag måste ny skriva något som verkar inställsamt... Jag tycker artikeln är som vanligt - lysande. Dessutom håller jag helt med dig i förtjusningen över G&G. Om min budget (eller snarare äktenskapet...)skulle klara ett par av dessa skulle de inhandlas omedelbart! Xms

  SvaraRadera
 4. Gradiost och inget annat. En av de mest uttömmande artiklar i ämnet, iaf jag läst.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails