fredag 12 mars 2010

Skor till kläderna: högtidsdräkt & smoking

Denna stilige herre är en ung Mustafa Kemal Atatürk i en klassisk frack och höghatt (foto : Wikipedia)

Jag har skrivit en hel del inlägg om skor som utgångspunkt för vilka typer av kläder som passar till dessa. Det kan vara svårt för någon som precis börjat intressera sig för skor att få så mycket ur dessa tips så jag gör här tvärtom; rekommenderar skor till en viss typ av klädsel. Så i kommande artiklar väljer en arketyp av en kläduppsättning och sedan matchar jag dess med några utvalda skor. Jag går i turordning igenom vad jag anser vara bra skoval till ”högtidsklädsel & smoking”, ”mörk kostym” och ”kavaj”, vilka är de klassiska formella klädkoderna vid fest, för att sedan gå vidare till skor som lämpar sig till ”mörk kostym dagtid”, ”mörk kostym kvällstid”, ”kavaj och udda byxor” samt ”casual”. Jag är även öppen för att fylla på med klädartiklar efter önskemål från mina kära läsare.

En lacksko, okänd tillverkare

Högtidsdräkt & smoking
Vi börjar denna artikelserie med högtidsdräkt och smoking, som är något tråkigt ur skoperspektiv för det ger oss mycket lite frihet när det gäller val av skor. Vi måste först och främst respektera värden för tillställningen, och då gäller vissa etikettskoder. Först ut är högtidsdräkt och om vi stryker folkdräkt och paraduniform, som båda är korrekta högtidsdräkter, så får vi kvar fracken, vilket säkerligen är det du väljer om du går på en riktigt formell tillställning. Och till frack rekommenderar jag att du bär en svart lacksko.

Skådespelaren Bradley Cooper i smoking

Även till smoking rekommenderar jag en lacksko, eller en blankpolerad svart, odekorerad oxfordsko. Innan nu den uppmärksamme och kunnige läsaren ”upplyser” mig om att det även är korrekt med andra former av skor, exempelvis ”court shoes” så upprepar jag att detta är min rekommendation och det jag skulle bära, inte en fullständig lista över vad som anses korrekt.

John Lobb (Paris) "Garnier II", en klassisk stilren oxfordsko (foto: John Lobb)

Nästa inlägg; mörk kostym, eller "informal attire" som det heter på engelska.

13 kommentarer:

 1. Mr Shoeman,


  du är en sympatisk prick som verkligen får en att känna sig hemma när man mysläser dina visdomsord. Brilliant as allways.

  SvaraRadera
 2. Jaquette, Good morning och en del till dräkter finns för högtider.

  SvaraRadera
 3. Mr Sartorial, du är lika bra för självförtroendet som vanligt!

  Anonym, jaquette och morning dress, om det är det du menar är samma sak, fast på olika språk. Har aldrig varit på ett förmiddagsbröllop i hela mitt liv, och har därför aldrig burit jaquette. Men korrekt observation!

  SvaraRadera
 4. Längtar till nästa inlägg! :)

  SvaraRadera
 5. Bra ingång för att få skriva om skor..:-) Jag har nog ingen annan uppfattning alls än vad som står här. Jag beklagar dock att lackskor är uppfunnet. Fullständigt onödig sko då den enligt mig är helt oanvändbar utom till frack och smoking. Dessutom tycker jag det är synd att smoking används så lite i Sverige. Det är enligt mig överlägsen både mörk kostym och högtidsdräkt. Men det är sällan tillfälle ges. Antingen blir man överklädd eller underklädd. Till sist så ska jag säga att jag anser att det går med ett par blankpolerad svart, odekorerad oxfordskor till Frack. Inget jag har använt med det går att få in det i klädkoden. Xms

  SvaraRadera
 6. XMS; Jag är inte riktigt lika förtjust i smoking. Många tillställningar, framförallt bröllop, börjar innan klockan 18.00, och kalla mig gammaldags, men jag drar inte gärna på mig smoking på dagen/eftermiddagen, och frack tycker jag kan vara lite overkill i dessa dagar. Därför tycker jag att "mörk kostym" är en väldigt resonlig klädkod som de allra flesta gäster, oavsett inkomst, kan följa utan större investeringar eller hyrkostnader.

  /Shoeman

  SvaraRadera
 7. Ingen smoking innan 18.00! Men utöver bröllop borde vi använda soking oftare! Tycker jag. Xms

  SvaraRadera
 8. Vad är det för fel på rejäla och för ändamålet så välpassande pumps? Ska man ändå dra på sig fracken är ju dessa rosettförsedda tofflor en "conditio sine qua non".

  SvaraRadera
 9. Hej Anonym, om du läser artikeln så står det faktiskt:

  "Innan nu den uppmärksamme och kunnige läsaren ”upplyser” mig om att det även är korrekt med andra former av skor, exempelvis ”court shoes” så upprepar jag att detta är min rekommendation och det jag skulle bära, inte en fullständig lista över vad som anses korrekt."

  Det handlar helt enkelt om personlig smak och inget annat. Vad du väljer att bära är helt upp till dig min vän.

  SvaraRadera
 10. Hej,

  hur får en lacksko den glans den har? är det ett speciellt material man använder, i så fall vilket? hur ställer ni er till att bära paradputsade oxfords till frack?

  SvaraRadera
 11. Lackskor görs precis som namnet antyder i ett lackat (egentligen inte lack utan en sorts plast) läder (engelska: patent leather). Därav glansen. Kvalitén är därför ofta dålig; det blir lätt veck och sprickor i lacken. Men det är i och för sig inte så att man tar en söndagspromenad i sina lackskor så kvalitén är sekundär i detta fall. Till frack skulle jag passa mig för något annat än lackskor, men däremot till smoking så skulle jag kunna tänka mig en par paradputsade svarta Oxford-skor.

  SvaraRadera
 12. Shipton & Heneage har en Albert Slipper (ni vet den där klassiska engelska tofflan av sammet med klack och lädersula) i svart mocka. Hur läckert som helst till smoking tycker jag. Men vad tycker expertisen härstädes? Finns även med rosett, men det kanske blir lite väl mycket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är inte superförtjust i Albert Slippers annat än rent hemmabruk. Men det ahr ju blivit mycket populärt till smoking även fast det kanske inte anses helt "korrekt". Man bör hellre ha "pumps" i sådana fall. Typ sådana: http://1.bp.blogspot.com/-DYttiRNePQQ/UQ_F47Ii6EI/AAAAAAAABYM/riG38QOOcMg/s1600/Lancaster_Web_Text.jpg

   Radera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails