torsdag 11 mars 2010

Skovård: mocka

Mocka är ett ganska grovt material som tål mycket, och en av fördelarna är att det är svårt att vecka och få skrynklor i. Nackdelen är att det måste hållas efter ordentligt för att inte se ovårdat ut. Särskilt saltfläckar gör att mockan ser riktigt tråkig ut. Så idag blir det en liten video från exklusiva skobutiken Leffot, New York, som visar en rengöringsteknik för mocka som de själva använder, detta exempel visar en Alden-känga som fått saltfläckar.

6 kommentarer:

 1. Tack för en bra blogg, keep it up! Har en förfrågan till dig- skulle du kunna rekomendera några modeller och färger på skor som passar till en mörkblå kostym. Gärna runt 1500-2000 SEK i pris. Hur stor skillnad är det att gå upp en prisklass? /Markus

  SvaraRadera
 2. Hej Markus,

  Tack för dina uppmuntrande ord! Jag kan inte rekommendera någon sko i den prisklassen. Vill du köpa en sko som du skall kunna ha i 10-20 år så får du gå upp till runt 3000-4000 kr. För de pengarna får du en randsydd sko med riktig korkfyllning istället för papp och annat trist material som budgettillverkarna använder sig av. De är kanske dubbelt så dyra än vad du tänkt dig, men de håller MINST dubbelt så länge och du behöver inte ta dem till skomakaren lika ofta, så det är en god investering för din plånbok och dina fötter. En högkvalitativ skotillverkare med helt ok formspråk är Crockett & Jones, och detta är en bra ”instegstillverkare” om man börjar intressera sig för randsydda skor. Crockett & Jones börjar kring 4000 kr. Skall du bära kostymen på dagen så tycker jag en brun oxfordsko är snyggt. Är det en kvällstillställning så välj en svart oxfordsko. Behöver du reda ut vad en oxfordsko är, så kolla mina äldre inlägg.

  Vänligen,
  Shoeman

  SvaraRadera
 3. Anonym: om du vågar chansa så har du randsydda skor från bexley.com och ifrån loake. Det finns dessutom schyssta rea-skor lite här och var. Köp randsydda av vilket märke som helst - det kommer att vara bra. När du har slitit ut sulan så kan du helsula skon och byta ut hela botten så får du samma känsla som med dyrare skor utan att betala hela den dyra pengen. (Helsula skor kostar 1400, att halvsula 700 kr och klacka 100kr för klacklapp eller 400 kr för helklack.. ganska standardpriser. En lädersula håller i 2-3 år om det är en kass kvalitet. Bättre kvalitéer håller något längre. Om du envisas med att tönta dig mig torra underlag kanske de håller längre. Det får jag aldrig reda på).


  Kom ihåg att du måste köpa 2-3 par och växla mellan. Välj gärna olika märken så du märker skillnad.

  Om du går upp i prisklass får du bättre foder, något bättre skinn, bättre läst och bättre sula. Men sulan byter du ändå som jag redan påpekat.

  SvaraRadera
 4. Överlever mina mockaskor en sådan behandling:) Finns det inget mockashampo eller något mer skonsamt än att doppa hela skon under kranen?

  SvaraRadera
 5. Det är skillnad på randsytt och randsytt! Såg precis hos skomakaren en "budget"-randsydd sko där hela sulan hade svällt upp, såg ut som en kvinna i 6:e månaden; fukt hade kommit in i fyllnadsmaterialet, vilket ej var kork som det skall vara utan papp eller liknande. Ett bra skäl till att hålla sig ifrån en del budgetmärken. Kommer ej ihåg till 100% om det var en Loake, men tror faktiskt det!

  SvaraRadera
 6. Mr Sartorial, visst finn det mockaschampo! Saphir exempelvis har ett sådant vet jag. Kolla hos en bra skomakare, de bör ha mockaschampo!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails