måndag 22 februari 2010

Shoppingrapport: London

I dagarna var jag i London på en affärs-/shoppingresa (man kan ju inte gärna åka till London utan att shoppa, oavsett vilket ärende man har). Något som slår mig varje gång jag är i London är den oerhört ojämna kvalitén på service i butikerna. Spektret går från snorkigt, rent otrevligt, spydigt till supertrevligt och engagerat. Den bästa servicen fick jag definitivt på Pal Zileris flagship store mittemot Harrods’s som hade slutrea på höst-/vinterkollektionen. En mycket trevlig katalan vid namn Jaume hjälpte mig här hitta ett riktigt fynd; en full kanvas kavaj i 100% kashmir till ett överkomligt pris. Och säg den som inte behöver en svart kashmirkavaj; tidlöst!

Mr. Kollega utanför Berluti - yta är viktigare än service och kvalitet i denna butik käns det som

Jermyn Street
Den intressantaste gatan för oss skoälskare är Jermyn Street där jag besökte John Lobb (Paris), W.S. Foster, Edward Green, Tricker’s samt Crockett & Jones. Även på Jermyn Street är servicen mycket ojämn. Alltid lika trevligt är det dock att besöka Crockettt & Jones där den karismatiske butikschefen, en mörk herre som ofta syns i sprakande färgglada utstyrslar, som jag tyvärr ej minns namnet på, alltid gör ens besök minnesvärt.

Mr. Kollega provar skor på W.S. Foster & Son

Jag har tidigare rapporterat att Fosters konfektionsskor tillverkas av Crockett & Jones, men detta är en sanning med modifikation. Jag noterade även under mitt besök i deras butik att de hade lågskor i Edward Greens 82- och 888-läster. Den tillmötesgående yngre herren som servade mig och min kollega sade att det är Fosters egen design men att de bygger på andra tillverkares modeller. Pyttsan! Modellerna vi såg var identiska med C&Js och EGs modeller, fast med annorlunda materialval än standardmodellerna. Så det blev inga W.S. Foster-skor för min eller min kollegas del. Jag använder då hellre nämnda tillverkares egen made-to-order tjänst.

Edward Green har interiört en av de absolut trevligaste butikerna på Jermyn Street i min mening. Opretentiöst men elegant. Även servicen är oklanderlig, dock med en mycket mer formell ton än den skojfriska atmosfär som råder hos Crockett & Jones. John Lobb (Paris) butik är även den interiört mycket fräsch, men jag möttes av en ganska snorkig attityd från en fransyska som antagligen blivit anställd mer på grund av sitt vackra yttre än servicevilja kan man anta. Det blev även en avstickare till Berluti, där man kan säga att upplevelsen var den samma som hos John Lobb; yta och interiör är viktigare än service. Jag ställde några enklare frågor till expediten på Berluti om skorna, vilka hon var helt oförmögen att svara på, det är inte bra. Men det absoluta bottennappet på Jermyn Street var Tricker's; jag har aldrig känt mig så ovälkommen i en butik!


Gaziano & Girling - några blandade modeller

Gaziano & Girling showroom
Ett betydligt mer angenämare besök var det i Gaziano & Girlings showroom på Savile Row. Det ligger en trappa ned i en butik som inte har något direkt att göra med Gaziano & Girling. G&G hyr säkerligen plats i butiken mot provision eller liknande upplägg. Tyvärr missade vi precis Dean Girling, som vanligtvis gör ett antal besök i London varje månad ”on request” för att ta hand om kunder som gör made-to-measure-beställningar. Jag hade gärna frågat honom om de skor som jag beställde för några månader sedan, men jag är fullt medveten om att leveranstiden är cirka 4-5 månader på deras MTO. Den som väntar på något gott! Det var dock ett sant nöje att få se ett så stort utbud av Gaziano & Girling-skor. Vissa av modellerna hade jag endast sett på bild tidigare. Den äldre herren som ägde butiken var väldigt korrekt, på engelskt vis, men när han märkte att jag hade ett genuint intresse för skor blev han mindre reserverad.


Undertecknad beundrar den vackra fasaden till Rubinacci. Rubinacci gör absolut snyggast pocket squares i världen med motiv, och till under halva priset av en Hermes, en riktigt bra affär! Fick med mig några sådana plus en scarf till fästmön. Ett bra dagsverke!

Allt som allt så var det en lyckad resa. De enda inköpen blev dock nämnd kavaj, ett par byxor samt några fina silkesartiklar från Rubinacci. Skorna får vänta tills nästa besök.

11 kommentarer:

 1. Vaknar upp tidigt som vanligt, samtidigt som jag äter min frukost njuter jag av detta skoreportage, man kan inte starta sin dag på ett trevligare sätt, "exquisite quality"

  SvaraRadera
 2. Som vanligt ett välskrivet blogginlägg. Jag ska själv till London nästa vecka. Hade planerat in ett besök på Jermyn Street. Men nu ser det ut som om dagarna blir fullbokade. Jag är inte helt säkert på att det uppskattas att avvika och med stora ögon och dreglande min förklara att man varit och tittat på skor... Xms

  SvaraRadera
 3. Mr Sartorial, tack för dina vänliga ord, din smickrare! :)

  XMS, klart du måste hinna med en liten repa på Jermyn Street! Du får ta dig tid! :)

  SvaraRadera
 4. Kul att du gillade G&G showroom.
  Vi hoppas kunnde kanske vara lite mer tillgängliga i framtiden.

  Mvh

  Daniel W (GG "bespoke" lärling)

  SvaraRadera
 5. Ett trevligt inlägg. Jag handlade faktiskt på John Lobb Hermes i somras och fick ganska intressant erfaranhet av dessa. Servicen var inte alls dålig, detta trots att jag kommit tillbaka med en reklamation. Nu har jag en fråga. Finns det någon vettig skoaffär i Köpenhamn som säljer herrskor av bra kvalitet? Tack för alla tips!

  SvaraRadera
 6. Hej IV, skall erkänna att jag inte varit i Köpenhamn på många år, inga tips!

  SvaraRadera
 7. Hej Daniel, kul att se att en GG-anställd hittat hit! Wow!

  SvaraRadera
 8. Nu är även jag hemkommen från ett besök i London. Jag lyckades med list och erfarenhet få till ett kort besök på Jermyn Street. Jag har varit där en gång innan men det var före mitt uppvaknande när det gäller skor. Jag besökte Church som var vänliga och trevliga men slutet på besöket blev väldigt konstigt. Efter att ha tittat på ett par Custom Grade så berättade säljaren att de hade ett par liknande för 195 pund. Det var dock en tråkig färg och inte Custom Grade. När jag sa det så bara gick försäljaren. Och jag sa inte att färgen var tråkig, bara att den var annorlunda.

  Jag knallade vidare till C&J och blev mottagen som en gammal vän. Inte mindre än tre försäljare deltog i en humoristisk och kunnig diskussion. Jag var nära att slå till på ett par av rena farten. Men då det inte står nya skor på schemat så fick jag lämna butiken utan skor men med ett trevligt minne.

  Sedan måste jag säga att jag höjde på ögonbrynen när jag ser artikeln om GG. Det är nämligen min favoritsko just nu. Jag var framförallt ute efter att hitta den butiken. Men jag gick bet. Jag hittade den helt enkelt inte. Väl hemkommen ser jag att den tydligen ligger på Savile Row? Men nu har man något att se fram mot när London ska besökas i maj. Fast tyvärr klarar nog inte familjefriden ett par GG... Xms

  SvaraRadera
 9. XMS; Kul att höra om dina erfarenheter i London! Visst har C&J en härlig butik, lite?! Synd att du missade G&G showroom, det ÄR faktiskt lite svårt att hitta dit, på 12 Savile Row. Det ligger en trappa ned och är inte alls lätt att hitta, inga skyltar eller nåt! Men förhoppningsvis får vi se dem i en flag ship store på Jermy Street nån gåmg i framtiden!

  SvaraRadera
 10. Tack för ännu ett trevligt inlägg!

  Tog själv en tur längs Jermyn street förra helgen och hittade både skjortor och skor. Servicen på EG var exemplarisk, gamla skorna putsade medan man provar nya, och många fina skor att välja på. Till slut blev det ett par Chelsea, men det var svårt att välja mellan dem och Brummel.

  Var också inne på Church's och lämnade in ett par 16 år gamla Legates på renovering. Mannen i butiken påpekade att den modellen inte har tillverkats på några år, men faktum är att Herring shoes fortfarande säljer denna och andra modeller på Last 73 (min favorit). Har för mig att Church's specialtillverkar åt dem men kom mig inte för att fråga i butiken.

  Får titta förbi G&G nästa gång och se vad de har att erbjuda.

  SvaraRadera
 11. Intressant rapport, keep ut the good work! Själv har en annorlunda upplevelse utav ovannämnda butiker. För enkelhetens skull rangordnar jag dem:
  1.Crockett&Jones- i sin särklass skojigaste och mest kompetenta persolan( försäljare fick springa i 20 min för att hämta ett par skor åt mig i en anan butik, service?)
  2.Trickers ( väl bemött alla ggr)
  3.Forster&Son ( trevligt personal)
  4.John Lobb ( spydiga fransmän går inte hem hos mig)
  5. Edward Green( både ggr har personalen varit upptagna med internet än att serva mig, pinsamt dessutom att det är j..la facebook).

  I övrigt är det ren skomecka där nere!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails