torsdag 4 februari 2010

Vår/sommar 2010 - redigerad 2010-02-07

Nyligen släppte de flesta skräddarhus sina vår-/sommarkollektioner för 2010. Och lika mycket som jag älskar engelska randsydda skor älskar jag italienskt klassiskt herrmode, även fast intresset är starkare för skor. Så jag ville göra ett litet inlägg i ämnet, trots att det blir lite ”off topic”. Omväxling förnöjer!
Corneliani, i en kombination ni mycket väl skulle kunna se Shoeman i på jobbet (minus scarfen). (foto: Corneliani)

Skotips till ovan outfit: jag skulle välja en mörk, diskret derby. Ovan Enzo Bonafe; från dennes randsydda serie. (foto: Enzo Bonafe)

Förra våren/sommaren kunde vi se mycket rutigt, vilket passar mig själv alldeles utmärkt eftersom jag är lång och kan behöva tricksa med mönster för att inte se ut som en flaggstång, jag håller mig kategoriskt undan kritstrecksrandigt. Även bredare kavajslag, som började komma förra året är en välsignelse för oss långa och slanka. I år ser det mer blandat ut, men något som verkar komma starkt är slag på byxorna samt peak lapels på enkelknäppta kavajer/kostymer, samt mycket dubbelknäppt.

Pal Zileri - denna outfit är fritidsklädsel i mina ögon. Här har vi blandade mönster, som jag tycker vi vågar oss på alltför sällan i Sverige. Man har dock gjort det hyfsat enkelt för sig i och för sig, det blir svårare när man försöker sig på olika typer av mönster, inte bara olika storlekar på rutor. (foto: Pal Zileri)

Skotips till ovan: en lekfull stil kräver en lekfull sko; Pierre Corthay "Vendome" i blå mocka. (foto: Leffot)

Nu är jag verkligen inte någon expert i ämnet, så detta är mina högst lekmannamässiga betraktelser. Det skall också tilläggas att jag alltid varit en förespråkare av en tidlös klädsel, så vad skräddarhusen får för sig hoppas jag inte påverkar mig alltför mycket.

Corneliani - enkelknäppt kavaj med peak lapels samt en enkelknäppt väst. Peak lapels på kostymen är inte något för den saktmodige kan jag personligen tycka. Här har man dock fått till en sober look trots detta. (foto: Corneliani)

Personligen klär jag mig allt som oftast i kavaj och udda byxor, på jobbet i klassiskt tappning men privat tar jag ut svängarna i form av färgkombinationer och lekfullare detaljer.

Zegna - vad skall man bära till detta förutom svarta oxfords? Det är förstås en kuggfråga. (foto: Zegna)

Svaret för den som inte listat ut det; svarta oxfords (John Lobb; "Philip II"). Passar mycket bra till bägge kostymer ovan. (foto: Leather Soul Hawaii)


Corneliani - en härlig vårkavaj! Notera att Corneliani verkar ha snöat in lite på scarfen som neckwear i år. (foto: Corneliani)

Till ovan kavaj skulle jag bära en bomulls- eller linnebyxa (blå eller grön kanske, beroende på kulörten i accessoarerna såklart) och ett par ljusa derbys, alt. oxfords med brogues. På bilden Gaziano & Girling "Eton" i vintage chestnut. (foto: Leather Soul Hawaii)

15 kommentarer:

 1. Variationen är varmt välkommen! Ett mycket trevligt inlägg.

  SvaraRadera
 2. Så snyggt, Zegna är verkligen strålande. Passade på att lägga upp din blogg som en rekomendation på min,snyggt jobbat :)

  Mr Sartorial

  SvaraRadera
 3. Till shoemannen:
  Du får faktiskt lungt publicera liknande inlägg, bara under förutsättningar att du tar upp frågan om huruvida en viss klädsel passar ihop med en viss typ av skor. Då kommer inte bloggens "skoprofil" att bli skadad. Kommentaren om hur den randiga kostymen skulle passa med oxfords var exempelvis bra.

  Här på den första bilden tycker jag att man kan bära outfiten med monks, dock under förutsättning att monks har ett spänne, inte två såsom på bilden.

  SvaraRadera
 4. Helt ok om det bara sker ibland. Och då gärna som IV skrev, med en koppling till skor. Men värna kärnvärdet - Skor!

  Den sista Corneliani är perfekt. Går till både jeans och till..? Ja, vadå? Vad skulle ni ha för byxor till denna kavaj om ni använder den på jobbet? Xms

  SvaraRadera
 5. Jag hör er och jag har bifallit! :) Se ändringarna i inlägget.

  SvaraRadera
 6. Tack, för en utsökt artikel!

  SvaraRadera
 7. Tack för det uppdaterade inlägget!
  Jag undrar bara var man kan hitta riktigt snygga mörkbruna derbys i Stockholm utan att åka till England eller Italien. Med "snygga" menar jag att de helst inte ska se gubbigt ut.

  SvaraRadera
 8. Jag har funderat en del sedan du lade ut uppdateringen. Jag är verkligen imponerad av din blogg. Du har nu visat din riktiga nivå. Och den är hög, riktigt hög. Att skriva dina andra artiklar kräver både sakkunskap och språkkänsla. Dessutom en portion (mode)stil.

  Uppdateringen ställer riktigt stora krav på skribenten. Att i efterhand addera skor är betydligt svårare än att göra det från början. Då väljer man ju kläder och skor som passar ihop. Nu har du gjort det i efterhand och resultatet är lysande enligt mig. Hälsar Xms

  SvaraRadera
 9. Jag hittade din blogg här om dagen och vill bara säga att du gör ett bra jobb och att jag kommer att fortsätta följa den om du fortsätter så här. Thumbs up!
  Har du för övrigt någon erfarenhet av de franska märkena Bexley eller Loding? Det är ett par wholecuts med broguemönstrad tå jag på jakt efter, så om du vet något märke som är lite billigare och har vad jag söker får du gärna komma med tips.

  Mvh Markus

  SvaraRadera
 10. IV: Jag tycker utbudet av snygga derbys i Sverige är uselt. Kolla Hans Allde på Birger Jarlsgatan, han har en italiensk tillverkare som jag inte kommer ihåg namnet på. Lite för flashiga för min smak, men annorlunda och "icke-gubbiga". Har du vägarna förbi London eller Paris tycker jag du skall kolla in Edward Green eller Corthay, vilka har de finaste derbyskorna i min mening.

  Markus: Tack! Jag har ingen koll på Bexley. Loding mäter sig med Alfred Sargent, Loake 1880-serie och andra skor i den prisklassen vad jag hört, men jag har aldrig provat ett par själv så jag skall egentligen inte uttala mig. Kolla denna tråd på Styleforum för input: http://www.styleforum.net/showthread.php?t=12897

  Crockett & Jones har en prisvärd wholecut "Edgware" som jag gillar jättemycket.

  SvaraRadera
 11. XMS; jag tackar ödmjukast för de varma orden!

  SvaraRadera
 12. Jag har handlat från Bexley flera gånger och måste säga att de är de mest prisvärda skorna som finns.
  Ovanlädret är av okej kvalitet, fodret är helt i läder så ... det är bättre än de märken som har halva fodret i textil (oftast främre delen). Dock så finns det inget mellanlägg så skorna riskerar tappa formen ändå.
  Bindsulan är limmad (precis som med så många andra dyra randsydda märken så är ni inte skomakare så fundera innan ni påstår något annat) men skon är korrekt randsydd.
  Det som är riktigt dåligt med skorna är lästerna som sitter lite knöligt. En del är bra, en del är okej och en del är bara riktigt konstiga. Lästerna är inte värre än på andra skor men inte riktigt i klass med Loake Design/1880 i komfort.
  Sulorna är av dålig läder så istället för att de håller i 3-4 år som ett par C&J så ... håller de kortare tid. Dock köpte jag mina första två par bexley för mer än ett år sedan och har ytterligare fyra par och kört med dem hela vintern utan någon nämnvärd slitning så att sulorna skulle vara av dålig kvalitet vet jag inte mer än att jag kommer helsula samtliga par när jag har gått ner dem.
  Lästerna lästas på maskin så jag har fått en känga där plösen satt snett. Jag har också på en väns sko sätt märken från symaskinen på ovanlädret.
  Deras skoblock ger jag inte mycket för - fungerar i krig - men deras skokräm är ordentligt färgande. Jag blir brun på fingrarna efteråt som knappt går bort med tvål och vatten - så var försikig.

  Men för 900-1500 kr + frakt så är det faktiskt riktigt bra kvalitet. Eftersom man i en startgarderob ändå behöver minst fyra par randsydda skor så är det värt att köpa några av dem från Bexley för ha något att skydda fötterna från vatten, stenar och sådant under tiden ens Loding, Loake, C&J osv andas ut.

  SvaraRadera
 13. Anonym; Tack för bra feedback!

  SvaraRadera
 14. Anonym - Tack för den utförliga infon!
  Jag äger ett par Loding och personligen har jag fått för mig att de håller liknande kvalitet som Bexley. Deras läster gillar jag dock väldigt mycket då jag föredrar smala, eleganta skor. Jag trodde bexleys skoblock var riktigt bra? Cederträ samt dubbel fjäder så skorna fylls ut i höjd och bredd. Vad är det du tycker de saknar? Har du tips på vad som är viktigt när det kommer till skoblock?

  Mvh

  Andreas

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails