söndag 22 november 2009

En lämplig Skogarderob - del 4 Kängor

Dags för de älskade kängorna! Jag avgudar kängor, och i Sverige har vi många tillfällen att få använda dessa vackra skor. Kängor passar både för informella sammanhang och till full kostym, välj som vanligt öppen snörning för informella tillfällen och stängd snörning för formella så är du hemma. Jag håller mig som i övriga delar i serien till 3 par skor per kategori.

Oxfordkänga med dubbel lädersula

Vad gör man när det är snöslask ute men tillfället kräver kostym? Du drar på dig en oxfordkänga! Dessa passar även bra till grövre byxor och jeans. Eftersom denna känga är elegant så skulle jag dock välja lädersula till. Och allt annat än two-tone är fegt!

Edward Green "Shannon", läst 82, two-tone i svart och pärlfärgad mocka

Derbykänga med dainitesula
En derbykänga är essentiell för dig som gillar lantlivet och långa promenader. Dra på dig tweedkavajen, filthatten, Swaine Adeeney Brigg-paraplyet och bege dig ut i det vilda med stil (Djurgården räknas inte). Jag väljer en dainitesula till denna sko eftersom den skall användas ute i skog och mark. Frågar du mig vilket läder jag föredrar till en derbykänga så svarar jag nio gånger av tio narvsatt (grain) brunt kalvläder. Personligen skulle jag inte lägga pengar på en svart derbykänga, det skulle se för mycket ut som en militärkänga.

Gaziano & Girling "Thorpe", läst MH7, kulört Rustic Grain

Chukka, chelsea eller jodhpur?
Ok, nu blir det svårt. Jag får bara välja ut tre par skor, men när det gäller kängor skulle jag kunna ha tjugo olika och fortfarande vilja ha fler! Men nu måste jag ju välja en enda. Det får bli en ankelhög sko. Valet står mellan tre olika modeller; chelsea, chukka eller jodhpur. Valet faller dock på chelseakängan på grund av ett enda skäl: Gaziano & Girling. Detta är antagligen en av de vackraste kängorna som tillverkats. De smäckra linjerna är i klass med en italiensk sportbil. G&G's chelsea boot är tillverkad i wholecut, vilket medför att det går åt ett helt skinn för en enda sko! Vanligast är att man lägger en skarv under resåren på kängan för att slippa det extra arbete som krävs för att tillverka en wholecut, men här har man valt att inte ta några genvägar.

Gaziano & Girling "Burnham" chelsea boot, läst MH71, Antiqued Vintage Oak


Nedan följer bilder på andra snygga kängor.

 
Edward Green chukkakänga, läst 82 med dainitesula


Regent jodhpur


Alden "Indy boot" i Whiskey Cordovan


Vass, Theresianer, F-läst, derbykänga i brun mocka

6 kommentarer:

 1. Hej,

  Jättebra blogg, trevligt med en så nischad blogg. Jag skulle vilja komma i kontakt med dig.

  nils@esile.se

  Mvh,
  Nils

  SvaraRadera
 2. Hej Nils,

  Tack för berömmet. Den e-postadressen verkar tyvärr ej funka.

  /Shoeman

  SvaraRadera
 3. tillverkad i wholecut, vilket medför att det går åt ett helt skinn för en enda sko!

  Kul med en blog om riktiga dojjor. Men du, wholecut betyder INTE att det går åt ett helt skinn för en sko; det betyder "bara" att skon är (ovanlädret alltså) är gjort av en bit skinn, alltså inte med sömmar.

  SvaraRadera
 4. Anonym; avseende Gaziano & Girlings chelseas så går det åt ett skinn till en sko, jag vet att så inte är fallet för alla wholecuts och det hävdar jag inte heller. På grund av de höga krav G&G har på materialet, det får ej finans veck eller skavanker, så får de endast ut en känga per kärnläderbit. Detta gör att kostande för ett par G&G chelseas tyvärr ligger något över 10.000 kr!

  SvaraRadera
 5. En fråga; Kan man ha lädersula på vintern? Blir den inte förstörd då?
  Många av skorna som du talar om här i bloggen är just med lädersula
  och vinterskor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, självklart kan du ha en lädersula på vintern, men helst då en dubbel lädersula eftersom kylan (och eventuellt fukt om det är snö och is) annars snabbt tränger upp i foten. Det skall dock tilläggas att lädersulor ger ganska dåligt grepp på is och snö (men inte så dåligt grepp som man kan tro). Under en så här mild vinter så har jag haft dubbel lädersula under stora delar av säsongen.

   Radera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails