måndag 16 november 2009

En lämplig Skogarderob - del 2 Formella skor

Vi fortsätter bloggserien En lämplig Skogarderob och idag skall jag ge mina rekommendationer vad gäller formella skor. När det gäller formella skor så kan man för enkelhetens skull tänka såhär: avskalat är rätt. Stängd snörning (oxfords) samt så lite dekorationer som möjligt (skippa brogues) är vägen du vill gå. Även mer uppklädda derbys funkar, men här krävs eftertanke. Mitt val faller på dessa skor.

Gianni Agnelli i ett par svarta oxfords med toecaps


En svart oxford
Med en svart oxford kan man slå världen med häpnad. Denna sko är av yttersta vikt i varje mans garderob. Skall du köpa en enda randsydd kvalitetssko så skall det vara en svart oxford. Dessa skor passar i princip till alla mörka kostymer och du riskerar inte att bryta mot några ”regler”. Jobbar du inom bank och finans, eller andra branscher med dress code, bör du ha tre-fyra svarta oxfords att rotera. Utan brogues (jag vet, jag tjatar).

Gaziano & Girling kallar rätt och slätt denna modell för "The Oxford", GG06 läst


En brun oxford
En bra formell sko, men inte lika allsidig som en svart sko eftersom man enligt traditionalister inte bör bära dem på kvällen, men kom igen, våga ta ut svängarna lite! Jag säger att det är ok för även de mest formella branscher att bära en stilig brun oxford på jobbet i dessa moderna tider, för några år sedan hade det varit otänkbart med något annat än svart. Vill du gå mellanvägen; välj en oxblodsfärgad oxford (fegis!).

Dolcian brun oxfordsko (vintage) - passar till det mesta

En brun eller ljusbrun "dressy" derby
Detta är en sko som hamnar mittemellan formella och informella skor. En mer uppklädd derby kan du komma undan med till kostym, och framförallt är den oumbärlig för dig som jobbar i branscher som klär sig mindre formellt. Jag ser hellre en uppklädd derby i ett formellt sammanhang än en oxford med brogues. Call me old fashioned!

Gaziano & Girling; Fairmont, i detta utförande något för ljus för att vara en formell sko, men välj mörkare läder så är du hemma!


Peal & Co (vintage, bespoke) brogues - snygga, men håll dig till skor utan dekorationer vid formella sammanhang.

7 kommentarer:

 1. Jag har en fråga. Vad anser du om Sutor Mantellassi skor? Är de verkligen värda att betala det höga pris som tillverkaren vill ha? Detta föruttsatt att man i övrigt gillar deras design. Tack!

  SvaraRadera
 2. Hej Anonym,

  Italienarna gör inte skor som håller för vårt klimat, det tycker jag är ett stort minus. Kolla på Sutor Mantellassis vinterkollektion; hälften av modellerna är slip-ons, vad säger det dig? :) Sen gillar jag inte tillverkare som släpper 30 nya modeller varje säsong. Detta betyder att skorna kommer att se omoderna ut inom 2-3 år.

  Jag skall dock tillägga att jag inte har några SM själv. De ex jag känt på och provat har gett intryck av hög kvalitet. Gillar du designen så go for it, men jag tycker de är för flashiga. Vill man ha en flashig sko tycker jag man skall gå på en mer ovanlig tillverkare som exempelvis Pierre Corthay eller Aubercy (vilket även ger dig ett skäl att resa på Paris).

  Problemet i Sverige är att för få butiker satsar på eleganta kvalitetsskor. Exklusiva herrekiperingsbutiker har helt snöat in på Church’s (ägs av Prada) Crockett & Jones och någon enstaka italienska tillverkare som Santoni eller Sutor M. Mångfald eftersökes! Men det börjar hos oss konsumenter som måste fråga efter dessa, i Sverige, ofta okända tillverkare.

  /Shoeman

  SvaraRadera
 3. Tack för det detaljerade svaret!

  Kan du rekommendera någon bra och pålitlig nätbutik där man kan handla eleganta brittiska/italienska kvalitetsskor?
  Problemet med websidor är dock att man ska vara helt säker på sin storlek innan man beställer ett par skor. Och storleken kan variera från tillverkaren till tillverkaren. Är tillverkaren inte representerat i svenska butiker blir det med andra ord omöjligt att testa dess skor.

  SvaraRadera
 4. Två(eller tre) bra nätbutiker är:
  herringshoe.co.uk
  pediwear.co.uk
  shoesnorthampton.co.uk (tycker inte den håller samma nivå som de övriga två men fortfarande bra)

  Jag har handlat från alla tre. De har helt nya av aktuella modeller, nya fast utgångna modeller och seconda/2:a handssortering(Herrings). Servicen är helt otrolig från båda de översta. Senast köpte jag ett par handgrade från CJ på Pediwear. Först var de ca 1000 kr billigare än i Sverige. Sedan fick jag 10% rabatt för att de inte hade den i lager. Jag fick vänta nästan två veckor... De ska komma på måndag eller tisdag! Xms

  SvaraRadera
 5. Tack för rådet!

  SvaraRadera
 6. Hej,

  Jag har använt mig av Pediwear. Tyvärr var ett par av de skor jag beställde därifrån något defekta. Lädret var torrt och styvt.

  Många märken som säljs på nätet finns även hos svenska skomakare och skobutiker. Det blir dock självklart 10-20 procent dyrare då, men det kan det vara värt för att få en sko man vet passar bra och kan kontrollera kvalitén på. Jag tycker även man ska stötta de butiker som faktiskt tar in kvalitetsskor i Sverige, för de är ganska få.

  /Shoeman

  SvaraRadera
 7. shoesnorthampton.co.uk var lite struliga, det kan jag hålla med om men engagerade som jag upplevde det. Några som verkligen hade koll och otroligt fin service var Edward Greens butik i London. Ringde dit och hade ett lång samtal med en trevlig dam som gick igenom allt som var av intresse rörande mitt ärende. Allt skickades samma dag till min belåtenhet, jag kommer att lägga en hel del beställningar där under året som det känns.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails