onsdag 18 november 2009

En lämplig Skogarderob - del 3 Informella skor


Jag skriver idag del 3 i serien En lämplig Skogarderob. För dig som missade första inlägget i serien skriver jag hur man på ett smart sätt bygger upp den kompletta och mångsidiga skogarderoben. Idag har vi kommit till informella skor, och då menar jag framförallt derbys, som med sin öppna snörning ger ett mer avslappnat intryck.

Den alltid lika välklädda Hertigen av Windsor, en stilikon på sin tid, i en derby och en dubbelknäppt Prince of Wales plaid-kostym.

Värt att notera är att ett par uppklädda derbys är helt korrekt i formella sammanhang exempelvis på kontinenten och i Japan, och jag tror få skulle reagera över valet av en derby i Sverige vid ett formellt evenemang. Vi håller oss som vanligt till tre modeller av budgetskäl.

 En brun eller svart derby
En mångsidig sko som du kan ha i princip till allt. Ett par moderna, spetsiga, svarta derbys från något av de stora modehusen blir rockigt och snyggt till ett par jeans. Bruna derbys är än mer mångsidigt i min mening och i princip snyggt till allt, välj ett par i mocka för variationens skull!

Pierre Corthay "Arca", läst 001, kulört Vieux Bois med infällda tåjärn

En derby med brogues
Här har vi då skon som lämpar sig till en picknick i det gröna, söndagsbrunch eller sköna stadsvandringar. Kan med fördel vara i cordovan, och till och med en Dainitesula, som tål fuktigt gräs och regniga promenader bättre. Passar till alla typer av informella kläder.

Poulsen Skone, derby i Cordovan, halvbrogues


En av Edward Greens läckraste modeller; Sandringham, läst 888, helbrogues, made-to-order. Många av EGs skor tilltalar en äldre publik, men de har vissa modeller som är löjligt snygga.

Bruna oxfords med brogues
Sist men absolut inte minst slänger vi in en oxford i brogues, kanske den absolut snyggast av alla skor för informella sammanhang och business casual. Bruna brogues är extremt populära för tillfället och de flesta tillverkare med heder har ett stort utbud av oxfordbrogues. Den tillverkare som idag tillverkar överlägset snyggast oxfordbrogues är engelska Gaziano & Girling.

Gaziano & Girling "Hughes", MH71-läst, Vintage Rioja, made-to-order

Gaziano & Girling "Rothschild" TG73-läst, Vintage Oak, made-to-order

 Gaziano & Girling "Mitchell", Vintage Maple

Edward Green "Falkirk" 82-läst, Edwardian Antique

1 kommentar:

  1. Cool, bruna oxfords med brogues kan lätt kännas lite väl gubbigt i mitt tycke, men G&G och även EG känns ju både lätt & elegant. Dimitri Bottier gör en del vackra saker bland annat just oxfords med brogues, tror han har ett förflutet inom C&J samt att han delar lokaler med C&J Paris, eller hur det är. Vore kul om DB kunde vara med i något av shoemans förnämliga "rapporter".

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails