torsdag 5 november 2009

Brogues

Det är mycket snack om brogues i bloggen, så det är lika bra att reda ut vad brogues är, för den som inte är invigd i "tugget". Brogues är en typ av dekoration och inte, som vissa tror, en skomodell (som Oxford och Derby).

En helbrogue-modell som kallas "Spectators", denna modell från Crockett & Jones

De första versionerna av Oxfords och Derbys hade minimalt med dekorationer. På Irland, där marken ofta är fuktig och saggig, började arbetarna göra hål i tån och i bakkanten på skon för den skulle torka snabbare. I England började sedan skogsvaktare och jägare använda denna typ av sko, och detta plockade snart aristokratin upp bland sina vanor. Snart övergick brogues från att vara ett praktiskt tilltag till en ren dekoration.

New & Lingwood, helbrogues (Vintage)

Brogues framställs genom att man perforerar lädret med 1,3 eller 5 millimeter tjocka hålarverktyg i olika mönster. Vanligast mönster är ett mönster som liknar en bagge med horn eller spegelvända svanhuvuden.

Man delar upp brogues i två grupperingar; halvbrogue (engelska semi-brogue) och helbrogue (engelska full brogues). Den enda skillnaden mellan dessa är tåhättan; en halvbrogue har en rak tåhätta, medan helbrogue har en hätta som är formad som en vinge (därav den amerikanska benämningen wingtip på brogues).


Helbrogues, vingformad tåhätta (Edward Green)


Halvbrogues, rak tåhätta (Gaziano & Girling)

Brogues var i början vanligast förekommande i sport- och jaktsammanhang, men Prinsen av Wales gav brogues sitt genombrott på 30-talet, då han både bar dem under sina golfrundor och även mer formella sammanhang. Skall man vara strikt traditionalist så skall dock brogues ej bäras på kvällen eller vid formella sammanhang (ju fler dekorationer desto mindre formell sko). Tiderna förändras dock, och viktigast trots allt är att du trivs i det du har på dig.

Arthur D MacLaren


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails