måndag 2 november 2009

Läder – del 3 Färgning

Färgningen är ett av de sista stegen vid läderframställningen innan man påbörjar tillverkningen av skon.

Det finns två typer av färg som används till läder för skoproduktion; anilinfärg och täckfärg. Anilinfärg liknar bläck eller betsfärg – den tränger in i lädret och färgar fibrerna. Täckfärg liknar målarfärg och lägger sig som en hinna ovanpå lädret.

En monk-strap från den exentriske Pierre Corthay i de fantasieggande kulörerna "Cherry Red" och "Granny Apple"

Anilinfärgat skinn kallas även naturläder eftersom de är fullnarviga och har en naturlig läderyta med levande färgskiftningar och tydliga porer. Även insidan av skinnet är färgat eftersom hela skinnet doppats i färgbad.

Egaliserade skinn  är skinn som först anilinfärgas och sedan täcks med ett mycket tunnt lager täckfärg. Detta ger det en mindre flammig kulör. På grund av att dessa skinn oftast bara är lätt narvslipade så ser man oftast porerna i ytan.

Täckfärgade skinn har en tjock färghinna som helt eller delvis döljer den narvslipade skinnytan. Färgen är jämn, så till vida att inte skinnet färgats flammigt. Tyvärr spricker ofta täckfärgade skor efter ett tag, trots att de är lättskötta till en början. Denna metod används alltså endast vid enklare skotillverkning.

Kulörer
Alla tillverkare har sina egna beteckningar för sina färger. Detta är en riktig djungel av olika färger som i princip är identiska. Men alla tillverkare vill sätta sin egen prägel och egna namn på sin kulört. Här är några mer eller mindre fantasieggande namn på färger: Bordeaux, Brandy, Expresso, Mocha, Navy, Racing Green, Rosewood, Cedar, Cherry, Cherry Red , Chestnut, Maple, Oak, Pine, Rioja, Tobacco, Whiskey, Loden Green, Burgundy, Olive, et cetera, et cetera.


Ovanifrån: Brandy Calf, Racing Green Calf, Vintage Maple Calf, Vintage Rioja Calf

Flammiga skor?
Många tillverkare har modeller som är flammiga i sin yta. Detta kallas ”antique” eller ”vintage” och är mycket populärt för tillfället. Denna effekt kan framställas genom att färga skinnet i olika kulörter, men oftast putsas de helt enkelt med skokräm i olika färger för att ge en vintage-känsla.

Pierre Corthay gör inte enbart flummiga skor, här en mycket stilig Derby i "antique"-utförande

2 kommentarer:

  1. Har ett par skor som förmodligen har färgats med täckfärg. De har spruckit nu och därmed kan man se en nyansskillnad. Vid sprickorna är färgen lite ljusare. Hur åtgärdas detta bäst? Ska jag använda någon särskild skokräm? Johan

    SvaraRadera
  2. Om de har spruckit så har de spruckit. Inget att göra åt. Det går dock säkert att dölja med skokräm.

    Allt skoläder, även kvalitetsläder blir något ljusare i gåvecken till en början, det är helt normalt och inget att oroa sig för. Men flagnar de eller spricker är det helt klart täckfärgat eller lågkvalitativt läder.

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails