tisdag 29 maj 2012

Sommaroxfords


Sol och värme betyder inte bara sommarloafers efter jobbet utan det ger oss också ett ypperligt tillfälle att ta fram våra ljusa, lite mer somriga jobbskor. Här kommer därför några tips på fina sommaroxfords.

Ett par fina ljusa oxfords från Anthony Delos. Fransmännen tar som vi sett förut ofta ut svängarna med sina läster . 

Anthony Cleverley

Malvern III från Edward Green. Spectators är som snyggast på sommaren; gärna till en linne- eller bomullskostym.
Ljus mocka gör sig också bra på sommaren. Här ett exempel från George Cleverley. 

John Lobb skapar som vanligt eleganta, väldimensionerade och vackra skor med fin finnish.


19 kommentarer:

  1. Tjena Shoeman,

    Passar på att ställa en fråga jag funderat lite på. Funkar det att bära en svart oxford med brouge-mönster till mörk kostym? (I jobbsammanhang främst) Jag är sugen på att inhandla ett par svarta C&J Edgware, men är lite osäker på om jag, utan att "göra bort mig", kan inkorporera dem i min normala skorotation som annars bara består av svarta plain captoes?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! C&J Edgware har en tåmedaljong, men saknar tåhätta, så jag tycker definitivt att man kan ha den till en mörk kostym. Det enda jag tycker man skall passa sig för när man bär mörk kostym är helbrogues eller "wingtips" som det ibland kallas(ex C&J Clifford).

      Radera
    2. Wingtips går i mitt tycke alldeles utmärkt ihop med mörk kostym, förutsatt att färgen är den rätta, att de är välskötta och att sulan är rätt. Dvs en mörkbrun, oxblodsfärgad eller svart wingtip med enkel lädersula (möjligen enkel Dainite), på en smäcker läst (exempelvis Crockett & Jones läst 341 eller 337). Mörkbruna skor är extremt snyggt till marinblå kostym. Viktigt är att ha bra puts. Jag använder Kiwi på tå- och hälparti för att få till fin glans.

      Radera
    3. Håller inte med, men smaken är som baken. Jag är helt för bruna och oxblodsfärgade skor till kostym, men inte fullbrogues a.k.a. wingtips. Wingtips är för grova för kostym i min mening.

      Radera
  2. Sålänge helbroguesen i fråga är med oxfordssnörning tycker jag defintivt att det kan ses som en kostymsko. Få saker är väl så stiligt på sommaren som ett par vit/bruna spectators och en ljus kostym?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Borde förtydliga, det var mörk kostym som jag syftade på. Wingtips vara jättesnyggt till en sommarkostym, håller med.

      Radera
  3. Väldigt trevlig blogg. Däremot är det tjänstefel att aldrig (eller nästan aldrig) nämna Allen Edmonds när man pratar om kvalitetsskor. Sen skulle jag vilja vet mer om kvalitetsskor med lite lägre pris, t.ex. Loake och Sanders.
    /Jonas

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Jonas, kul att du gillar bloggen

      På Herrskobloggen skriver jag inte om skotillverkare som Allen Edmonds av ett par olika skäl:

      1. Jag tycker inte att AE är kvalitetsskor, utan en instegssko för den som börjat intressera sig för klassiska herrskor. Man får det man betalar för. Denna bedömning är såklart subjektiv.
      2. De tillverkare du nämner figurerar på var och varannan stilblogg och magasin; Café, King etc. Ett av Herrskobloggens primära mål är att lyfta fram tillverkare och varumärken som aldrig annars får utrymme i populärpressen och som är relativt okända i Sverige (det är bland annat därför tillverkare som Crockett & Jones och Church's får väldigt lite utrymme här trots att bägge är bra skotillverkare (med undantag för vissa av den sistnämnda tillverkarens produktlinjer)).

      Jag hoppa det ger svar på din fråga om varför inte de varumärken du gillar omnämns i bloggen.

      Radera
    2. Hej Shoeman,
      Vill börja med att tacka för en mycket bra blogg.
      Jag är "ny-intresserad" av skor och tycker att det är riktigt svårt att bedömma kvalitet på alla dessa märken.. har du nåt bra tips på att enkelt sålla bort skräpet? Ett exempel jag stött på bara idag är tex Grenson, där det står att läsa:"Ljusbrun slät mockasko. Innersula och yttersula i läder. Randsydd konstruktion". pris 2199:- Går det att bedömma alls?

      Radera
    3. Man kan säga så här; generellt sett är det mycket, mycket svårt att tillverka en kvalitetssko som i handeln kostar under tretusen kronor. Det tar både tid, kräver specialiserad arbetskraft och bra råvaror för att tillverka en bra, hållbar och estetiskt tilltalande sko. Sen, återigen, är det här med vad som anses kvalitet subjektiv. Jag hade en arbetskamrat en gång som tyckte att en rejäl tunnbrödrulle med en massiv klick räksallad toppade vilken gourmemiddag som helst. Rätt eller fel? Finns kanske inga rätt eller fel, endast eget tycke och smak.

      Radera
    4. Det finns bevisligen tillverkare som lyckas med det. Lagen om minskande mervärde är tydligt i effekt när det gäller skor. Ett par Edward Green som kostar 8000 kr är inte dubbelt så bra som ett par Crockett & Jones som kostar 4000 kr om man bara ser till kvaliteten. Ett par C&J för 4000 är inte dubbelt så bra som ett par Loake 1880 för 2000 kr. Däremot är graden av hantverksmässig excellens tydligt stigande med pris. Kvalitet och finish är två olika egenskaper hos skor. Dyrare är ofta snyggare, inte alltid bättre, kanske man kan säga?

      Radera
    5. Tack för svar Shoeman! (och Per).
      Problemet med en "prisgräns" är ju att den bara fungerar åt ena hållet. Riktigt bra kvalitetsskor får du inte billigt! Men det är ju åt andra hållet man är orolig. Du kan ju absolut köpa sämre skor för ett hutlöst högt pris. Nyligen sa en butiksägare i Göteborg till mig att Rizzo, Tiger skor etc är bland det dyraste du kan köpa...
      Jag gillar parallellen till maten:), vilket lockar mig att dra en annan parallell även om det givetvis inte är riktigt jämförbart med skor! Jag diskuterade nyligen med en tjej som arbetar för Calvin Klein och hon medgav att deras kalsonger har ett tillverkningspris på ca 5-7 SEK och dom säljs här för ca 250:-. Det intressanta är ju att dom inte är bättre än andra kalsonger (det finns tom exempel på att vissa piratkopierade calvins är bättre än originalet, beroende på vilken fabrik dom tillverkats i). Det är ju denna fälla man inte vill hamna i när det gäller skor och jag har helt enkelt inte "tillräckligt på fötterna" :) för att kunna göra bedömningen när tillverkare svänger sig med alla dessa begrepp som handgjort, randsytt etc. Vad avgör om en randsydd sko är av hög kvalitet och i nästa fall inte är det? Det är helt enkelt komplicerat för en novis att veta vad man kan köpa utan att bli "lurad" såvida man inte håller sig till de märken som är uppenbart säkra såsom Crockett med flera.
      Jag håller med dig Per, både om mervärdet och om att dyrare oftare är snyggare, inte alltid bättre! Tack för ditt inlägg!
      Ps. Utan din blogg, Shoeman hade man ju varit helt lost!

      Radera
    6. Per, vad menar du med "bevisligen". Lägg gärna fram dina så kallade bevis samt källor. :) Ett par EG for 8000 kr är inte dubbelt så bra kvalitetssmässigt som ett par C&J eller Carmina, det håller jag med om. Dock tror jag att dessa nog har dubbelt så hög kvalitet som ex Loake.

      Men skor handlar inte bara om rationella beslut och vad som kan tänkas vara absolut mest prisvärt, även fast jag tycker att man kan ta med sig sådant i en avvägning vid ett köp av skor. Det handlar mycket om det där "lilla extra" som vissa tillverkare (ex G&G, EG, Lobb med flera) levererar. Alla vill kanske inte köra Mazda. Vissa vill köra Skoda och vissa Mercedes eller Aston Martin.

      Radera
  4. Jag läste någonstans (Permanent Style månne?) att den maskinella metoden att limma på "feather" och sy randen med Goodyear-teknik inte är mer hållbar eller stryktålig än vad motsvarande handarbete är (dvs att holka ur bindsulan, sy randen för hand och handlästa skon). Hållbarheten är i skor för 2000 kr vs 8000 kr är alltså sannolikt ganska lika, åtminstone vad avser kvaliteten på bottningsmetod. Därefter kommer vi till valet av ovanläder, där de kosmetiska aspekterna är viktiga men möjligen spelar mindre roll för skons livslängd. En sko gjord i någorlunda vettig läderkvalitet (dvs inte corrected grain eller täckfärgat) kommer rimligen att hålla mycket länge om den tas om hand korrekt, oavsett om det står EG eller Loake på den. Det finns för övrigt ganska stora variationer inom samma prisklass - mina tre par C&J Benchgrade har definitivt olika skinnkvalitet, där de finaste är de äldsta, ett par Connaught. Gångvecken på det paret är utsökt fina och de ser nästan ut som nya, fast bättre. Mina Finsbury har ett läder som ser betydligt tröttare ut. Alla tre paren är markant finare än mina Loake 1880, som har ett ganska tjockt läder och grova veck. Men ett tjockt läder är också mer stryktåligt - dvs högre kvalitet?

    Vad är kvalitet, således? Är det livslängd? Eller ska vi väva in estetik i kvaliteten? Om vi tillåter det senare, blir situationen en helt annan. Jag har just köpt mitt första par Lobb Prestige på Ebay och något säger mig att jag aldrig mer kommer att köpa skor från Loake. Inte för att det är något fel på deras livslängd, utan för att inte får mig att le när jag ser dem...

    SvaraRadera
  5. Sorry, det skulle stå "sy randen med Goodyear-teknik inte är mindre hållbar eller stryktålig än vad motsvarande handarbete är", inte mer.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är tvärtom emot vad du hävdar en stor kvalitetsskillnad på Loake-skor för 2000 kr och Edward Green för 8000 kr. Om du fråga fabrikschefen på ex Loake så tror jag inte ens han försöker få dig att tro att Loake skulle vara ens i närheten av ett par EG eller GG. Det skall dock sägas att det läggs ned avsevärt mycket mer tid i finish på exempelvis ett par EG än ett par Loake, och visst får du betala för de mantimmarna, men att säga att Loake och EG inte skiljer sig nämnvärt i kvalitet är bara dravel.

      Radera
    2. Som sagt, vari ligger den stora skillnaden i kvalitet? Jag ser inte riktigt hur du bemöter mitt påstående, nämligen det att Goodyear-teknik inte skulle vara signifikant sämre än handsydd rand. Frågan måste gälla vad man lägger i ordet kvalitet. Är det livslängd eller är det även finish? Ett par boots från RM Williams har avgjort fantastisk hållbarhet men finishen är halvtaskig. Priset är jämförbart med Loake, något dyrare förvisso. Jag försöker alltså inte sänka EG utan vill lyfta diskussionen om vad vi faktiskt betalar för. Det är OK att betala för skönhet, men jag tycker inte att man ska ägna sig åt självbedrägeri och intala sig själv att skor för 8000 kr har fyra gånger så hög kvalitet som de för 2000 kr, eller ens dubbelt så hög kvalitet.

      Radera
  6. The first pair looks really great!

    SvaraRadera
  7. Kan du förklara skillnaden i kvalitet mellan ett par Allen Edmonds, ex Macneil i Cordovan och ett par C&J. Med tack på förhand.

    MVH / Charles

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails