torsdag 10 maj 2012

På besök hos Carmina ShoemakerTill hösten dyker upp en riktigt trevlig nyhet för oss skoälskare; en herrskobutik med Carmina Shoemaker, Edward Green och Gaziano & Girling i sitt sortiment. Butiken heter Skoaktiebolaget.

Här kommer några härliga bilder från Carmina Shoemaker som tillhandahållits av Skoaktiebolaget.

Carmina tillverkas på Mallorca i en stad som heter Inca, en sömnig småstad som är något av Mallorcas industriella centrum. Tillverkningen är småskalig i jämförelse med till exempel Crockett & Jones eller Church’s; ungefär 30 personer arbetar i den lilla fabriken.

Carmina är ett familjeföretag rakt igenom. Patriarken José Albaladejo Pujadas styr det kreativa och är lästskapare och designer, sonen Antonio är VD och fabrikschef. Samtliga fyra döttrar är även involverade i företaget och jobbar inom försäljning och design. Mamma Carmina hjälper till med lite av varje.

Nog med snack, här kommer bilderna…

Clicking...

Carmina har positionerat sig som en av de mest erkända tillverkarna av Cordovan-skor. Man beställer stora mängder  Cordovan från Horween och får därför enligt utsago tillgång till de bästa urvalen av hudar...


Korkfyllnaden stryks på. Notera den lilla plattan under korken. Detta är en "shank" som används  för att stabilisera skon.Sulkanten målas av stadiga händer. 
Carmina tillverkar även väldigt snygga damskor. Ungefär 30% av tillverkningen är damskor. 
På bordet ser ni en del av det sortiment som den nya skobutiken kommer att ha i lager. Enligt de första uppgifterna jag fått cirka 35 modeller totalt från Carmina. Längst till vänster i bild Betty Albaladejo, försäljningschef, och Antonio "Tony" Albaladejo, fabrikschef.

PS. För er som inte orkar vänta tills i höst så finns ett begränsat utbud av Carmina för närvarande på Paul & Friends (NK)

23 kommentarer:

 1. Död och pina, så vackra skor! Ser med spänning fram emot mer information gällande svensk butik. En fråga då, eftersom du visar bild på gelänkfjädern: Hur kommer det sig att vissa tillverkare (C&J, EG m fl) använder en gelänk i trä, medan andra (Alden, Carmina?, ...) använder metall? Min skomakare byter gelänken på C&J-skor efter 1-2 omsulningar, längre håller den inte. Borde det inte vara bättre med en i metall?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Carmina använder stålgelänk (tack för den svenska termen) vet jag. De flesta engelska tillverkare använder trägelänk. Frågar du tillverkarna så har de säkert ett jättebra svar på varför de använder och förespråkar det ena eller det andra.

   Radera
  2. Intressant att få ett svenskt namn på shank. Köpte för ett tag sedan ett något billigare randsydda skor från Herring Shoes som vid leverans visade sig gnissla och låta rätt mycket när man gick i dem. Vid mailkontakt med företaget så gissades det på att "the shank is broken".

   Radera
  3. Jag frågade C&J mailledes och fick följande svar:

   "There are 2 reasons really as to why we use wooden shanks rather than metal ones. Firstly the wooden shanks are lighter in weight and secondly some people don't like too much metal in their shoes as this can set off metal detectors at airport scanners etc. I suppose you could say it is more environmentally friendly also!"

   Radera
 2. Ser ur som fina skor. Har du någon uppfattning om det svenska prisläget på Carmina?

  SvaraRadera
 3. Carmina säljs idag på Paul & Friends (NK) för ca 3500 för icke-Cordovaskor, har själv köpt ett par därifrån. Finns även en webbshop att beställa från, Carminas egen. Personligen tycker jag dock att man alltid ska prova/köpa i butik tills dess man lärt sig lästerna och storlekerna (small/bred läst kan t.ex. ge +/- i storlek)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Menar du allvar? Säljs Carmina skor på Paul & Friends? Har de stort utbud? Är 3500 ungefärligt medelpris eller är det minimumpris?

   Radera
  2. Stämmer bra, Paul & Friends har cirka 4-5 modeller, vara jag tror en var i Cordovan.

   Radera
 4. Fantastiskt! Det är på tiden att vi får Carmina till Sverige. Jag ber och bönar att prissättningen blir "lämplig" och inte 30% dyrare än att beställa genom deras hemsida/motsvarande... Vill inget annat än handla mina kläder av lokala butiker.

  SvaraRadera
 5. Alltså, det är ju säkert kul och så, men vi bor ju för fan inte i forna Östtyskland. Man har faktisk rätten att passera landets gränser för shoppingutflykter. Prova det, utbudet är större, servicen bättre och priserna lägre. Man behöver liksom inte sitta och vänta och tråna i flera år efter ett speciellt märke/butik.

  SvaraRadera
 6. Jag driver själv butik i Oslo och befinner mig nu under min 3e säsong med Carmina i vårt sortiment.
  Det är fantastiska skor.
  Metallgelänken används för att trä riskerar att skapa ett gnisslande ljud om sulan blir blöt och trästycket sväller. Detta kan undgås med hjälp av impregneringar eller en viss lackning av gelänken i trä innan den sättes på plats så i grund och botten är det inte något illa med trägelänk heller. Den är något lättare, men har också något kortare livslängd.
  Carminas har en väldigt enkel prissättning som bör motsvara att samtliga låga kalvskinnskor ligger runt 3500:-, boots runt 4500:- och Cordovan runt 5500:-
  Rekomenderar er alla varmt att bekanta er med märket då tillfället ges. Har arbetat men C&J, Santoni, S. Mantelassi och flertalet andra gedigna skotillverkare men det vilar en unik charm över Carmina.
  Det är verkligen genuint.
  / Albin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket informativt, kul med feedback från en fackman!

   Radera
  2. Albin: Är priserna du nämner u svenska eller norska kronor?

   Radera
 7. Albin: Tack för svar, mycket uppskattat!

  SvaraRadera
 8. Är det någon som vet var i Inca fabriken ligger och om det går att köpa skor där?

  SvaraRadera
 9. Var på Paul & Friends idag och kikade lite på Carmina. Det finns en mockabrogue i cognac som jag tror ligger på ca 3600 kr. Sedan ett par ljusbruna double monks och en slät sko som jag tror är i Cordovan, av priset (5400 kr) att döma och med dainitesula. De hade ytterligare en modell som jag dock inte la så stor vikt vid.

  SvaraRadera
 10. Nån som hört något mer när/om Sthlmsbutiken kommer?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mitten av oktober. Humlegårdsgatan 4.

   Radera
 11. Hej,
  Hur står sig Carmina mot C&J i termer av kvalitet? Jag har några par C&J men har nyligen slagit till på ett par skor från Carminas "el-cheap-o"-projekt Meermin (fam Albaladejo driver även denna tillverkning, tror de sys i Asien och får sin slutfinish i Spanien) för att testa. Resultatet är helt ok för € 150, men man får ju vad man betalar för.
  Nå, nu funderar jag på ett par Carmina, men skulle gärna vilja höra från någon som har egna erfarenheter, gärna i relation till just C&J som är det jag själv jämför med.

  SvaraRadera
 12. Jag kan inte uttala mig med säkerhet kring kvalitet ännu, har gått för kort tid. Finns en hel del poster på Styleforum om detta dock. Den allmäna inställningen verkar vara att Carmina är likvärdigt, eller ett litet snäpp vassare än, Crockett & Jones. Men som sagt, det är den allmäna uppfattningen på vissa forum och inte något jag själv kan konstatera. Dock tycker jag att Carmina har en finare finnish, men detta påverkar ju inte själva kvaliteten, förutom kanske den upplevda helhetskvaliteten.

  Det skall påpekas att det inte finns något samröre mellan företaget Meermin och företaget Carmina. En familjemedlem i Albaladejo ligger bakom Meermin, that's it. Vet dock inte om det är en av herr Albaladejos söner eller kanske något syskonbarn? Meermin har två linjer, den ena görs i Kina, och den andra i Spanien (dock ej i Carminas fabrik).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för svaret, det var intrycket och känslan jag var ute efter - som du skriver tar det ju ett par år innan kvaliteterna ger sig till känna. Jag får ta en sväng förbi Humlegårdsgatan i oktober och ta mig en titt.

   Också helt rätt att Carmina och Meermin inte har några kopplingar annat än i Sandro Albaladejo - jag uttryckte mig lite väl slarvigt. Jag har förstått det enda som följt med från Carmina är material- och leverantörskännedom, men i övrigt inga band dem emellan.

   Slutligen: tack för en fantastisk blogg!

   Radera
  2. Skulle nog säga att det till och med kan ta åratal innan skillnaderna kommer fram. Jag tror ärligt talat att det blir en subjektiv bedömning i slutändan. Crockett & Jones och Carmina ligger nog så pass nära varandra kvalitetsmässigt att det blir oerhört svårt att avgöra. Så jag skulle helt enklet gå på vad man själv tycker är snyggast!

   Tack för din beröm, kul att du gillar bloggen!

   Radera
 13. Jag och min fru besökte nyligen butiken i Palma. Damen som skötte kassan var typiskt spanskt otrevlig och hängde över oss som en trött hök när vi provade skor. Besöket slutade med inköp av ett par single monks i ödla (!) till frun. Själv köpte jag ingenting - blev så bestört av butiksbiträdets otrevliga bemötande att vi bara ville därifrån. Mycket tråkigt, jag hade sett fram emot att besöket. Låt det vara en läxa till alla er skoförsäljare, skomakare osv. som läser bloggen: om ni bemöter kunder dåligt förlorar ni tusenlappar. Många tusenlappar!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails