tisdag 19 juni 2012

Penny Loafers


Penny loafers från Alden.

Det sägs att namnet penny loafer kommer sig från amerikanska studenter på 50-talet som stoppade mynt (pennys) i sina weejun loafers. De startade en trend som spred sig och höll i sig och vi använder namnet fortfarande. Oavsett om detta är en sann historia eller skröna så är penny loafers en självklarhet i många mäns skogarderob, allt från den äldre gentlemannen till den unge studenten. 

Berlutis tolkning av denna klassiker.
Penny loafers gör sig självklart bäst på sommaren till en ledig klädsel, till exempel jeans eller shorts, men i stora delar av världen så bärs penny loafers även till kostym och året runt. 

Penny loafers från Crockett & Jones (för Ralph Lauren).
Penny Loafers från Carmina i Cordovan-läder.

Här är en intressant modell med en intressant historia. Ovan ser ni en modifierad penny loafer (men delad tå) som kallas "Harrow". Modellen utvecklades av den numera nedlagda skotillverkaren Wildsmith för den kungliga familjen. Edward Green har tagit över tillverkningen på senare tid.

11 kommentarer:

 1. Carmina Carmina Carmina, vilka skor de skapar!

  SvaraRadera
 2. Hej!

  Vilken LJUVLIG blogg detta är. Har svävat iväg under mången timme idag i diverse tidigare inlägg - informativt och inspirerande! Tack för det!

  Själv har jag precis (för ngn timme sen!) köpt ett par C&J till min man i födelsedagspresent. Vore otroligt roligt att få en initierad kommentar till köpet à vad tycker du om skovalet, vad säger skomodell/färg/märke om bäraren, vilken typ av klädsel gör sig bäst till skon? Dessutom: finns en annan sko du hellre skulle rekommendera?

  Hit me, och spara inte på krutet. En liten socio-stilistisk studie efterfrågas, således! (Om du har lust och tid, förstås) Övriga kommentatorer får naturligtvis också uttala sig och komma med sin dom. Superintressant!

  Modellen är Connaught Chestnut, besk: chestnut burnished calf.

  /KG

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt mitt val som första köp av bättre skor!

   Jag blev så nöjd att nästa inköp blev samma modell i svart :-)

   -Magnus

   Radera
 3. Hej KG, kul att du gillar bloggen!

  C&J Connaught är en "plain cap toe" och en perfekt bassko. Passar till det mesta (förutom det mest och minst formella) egentligen. Bra val!

  Om du söker på "skor till kläderna" i sökrutan här bredvid så får du upp en del tips och klädråd.

  /Shoeman

  SvaraRadera
 4. Tack för beröm! Även mannen gillade skon (vilken överraskning..) och själv höll jag på att smälla av när den satt på. På många sätt känns den vackra skon lika mkt som en present till mig, som tycker att varje man i 30-årsåldern måste ha en bättre garderob - skönt att slippa se sneakers (han har en enveten faiblesse för Nike Air force och Converse, dock ej i formella sammanhang, thk god) hela tiden.

  Har redan fördjupat mig i det du skriver och har helt sonika hoppat över sökrutan för att läsa hela bloggen från början till slut. Lär mig just nu tillverkningsmetoderna och ser fram emot att ha anledning att bidra ytterligare till en förbättrad skogarderob till min manliga familjemedlem (kanske även kunna föra lite kunskap vidare till den väntade sonen!).

  Fö: väldigt nyfiken på dig! Kan du inte ge en liten glimtande presentation, om än så diffus och integritetsbevarande?

  K

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej K,

   Vad kul att vi har en till skofrälst person att sälla sig till denna växande skara, känns som att klassiska skor är på frammarsch för tillfället. Sneakers har väl sina användningsområden, men jag har aldrig riktigt förstått varför vuxna män skall gå omkring med dem 356 dagar om året och i ur och skur.

   Grattis till den annalkande sonen och mycket nöje med bloggen!

   /Shoeman

   Radera
 5. Connaught i chestnut var mitt första riktiga skoköp. Bra val! Jag använder dem mest hela tiden, till allt från jeans till kostym dagtid.

  SvaraRadera
 6. A shame your blog isnt in English

  SvaraRadera
 7. Hej

  Lite off-topic men här om veckan hade jag mina Carmina loafers på jobbet när jag lyckades öppna entré dörren på ett sådant sätt att det skars upp ett ganska långt och fult jack i mina fina skor. Inte så att det gick igenom lädret men ändå…

  Därför undrar jag om du har några tips på vad man kan göra när man fått en ful skada på sina skor?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är bara att putsa, putsa, putsa så kommer det antagligen inte synas så mycket. Lite repor ger patina, inget att oroa sig för även fast det är lite trist när de är helt nyinköpta.

   Radera
  2. En bra skomakare kan limma skåran om den är djup. Då skoputs försvårar limningen är det bättre att du går till skomakaren direkt. Sedan kan du putsa efteråt. :)

   Radera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails