torsdag 20 januari 2011

Captoes så långt ögat når


En av de mest klassiska skomodellerna i världen är kanske en helt vanlig ”captoe”, alltså en oxfordsko med tåhätta.

 En Carmina med en så kallad ”punched captoe”(en diskret mönstring längst tåhättan) (foto: The Amoury)

En svart captoe oxford från Crockett & Jones var en av mina första kvalitetsskor. De håller än trots att jag blivit tvungen att reparera lädret i hälen.

Man kan kanske tycka att detta är en tråkig skomodell, men den är fruktansvärt användbar. I svart funkar den till i princip allt; kostym, kavaj, jeans etc. I brunt funkar de också alldeles utmärkt, förutom till de absolut mest formella tillfällena.

På bilden ser vi en Gaziano & Girling ”plain captoe” (utan dekorationer) (foto: The Amoury)

Jag har sagt det förut och jag säger det igen, skall du köpa en enda högkvalitativ sko, låt den bli en svart oxford med tåhätta utan dekorationer.  Men det finns såklart så många fler varianter an detta! I mocka blir de väldigt casual, i tvåtonsutförande blir de en klassisk ”spectator” (poppis i början på förra seklet men fortfarande bärs av dandys världen över). 

En fin captoe i mörkgrön mocka från Carmina, stiligt värre! (foto: The Armoury)

En fin brun oxford plain captoe från Calzature Marini, notera de platta, istället för runda, skosnörena (foto Calzature Marini)

 Ännu en klassisk svart plain captoe oxford, denna gång från ungerska tillverkaren Vass.

6 kommentarer:

 1. Hej Shoeman och övriga läsare,

  Hur stor glipa (V) i snörlädret tycker ni är acceptabelt på oxford-skor? Jag tänker speciellt på bild 1-3 i detta inlägg.

  Är tanken att de ska gå att knyta igen helt utan glipa?

  Jag har något höga vrister (insteps) vilket ger en glipa på ungefär 1.5 cm på mina oxfords (alla C&J 341 F) beroende på tid på dygnet.

  Jag har sett betydligt större glipor, men tycker ändå att det är lite störande.

  Lars

  SvaraRadera
 2. Hej Lars, huvudsaken är förstås att det är bekvämt, men man brukar eftersträva ett smalt "V",1,5 cm låter ganska lagom om detta avser avståndet högst upp i "glipan".

  SvaraRadera
 3. Tusen takk for en flott blogg, som jeg har hatt stor glede av å lese.

  Har du skrevet et innlegg om et litt mer praktisk problem: Hvor får man tak i disse diamantene. Jeg skal til Stockholm i februar, og tar gjerne i mot tips til butikker jeg burde besøke. Jeg er særlig tilhenger av Church's og Alden, så butikker med disse merkene er særlig spennende.

  SvaraRadera
 4. Hej Norge! Crockett & Jones har en flagship store på Humlegårdsgatan, annars är det Hans Allde på Birger Jarlsgatan 58 som har ett förvånande stort utbud av herrskor för att vara en herrekiperingsbutik, bland annat har de Gaziano & Girling och Church's. Det finns ingen butik med något större utbud av Alden tyvärr, endast enstaka modeller finns tillgängliga. Vad har ni för butiker i Norge av intresse för skointresserade?

  SvaraRadera
 5. Hej! Har ett par svarta cap-toes-oxfords med lädersula som nu behöver bytas ut. Överväger att sätta på gummisula med tanke på klimatet i Sverige. Vad tror du om detta?

  SvaraRadera
 6. Hej K, en diskret gummisula ex Dainite är ok men en svart cap toe tycker jag är absolut snyggast med lädersula. Du får göra en avvägning; elegans eller funktion.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails