söndag 6 februari 2011

Brogues brogues brogues!


När en viss sorts kläder/skor/accessoarer går från att de bärs av enstaka stilmedvetna män här och där till att var och varannan människa utrycker sig på samma sätt så har det gått över från att vara stil till trend. En trend vi sett de senaste åren är en stark efterfrågan på kraftiga lantskor, gärna med broguemönstring. Jag är själv mycket förtjust i just broguemönstrade skor…men…kanske har min förtjusning svalnat i takt med att trenden tilltagit. Kalla mig nu inte snobb kära vänner! Kanske gör jag mig skyldig till att vara fåfäng för att jag vill vara originell, men någon snobb är jag inte (hoppas jag). 

Edward Green "Falkirk"

Hur som haver så är faktiskt ett par skor med broguemönster helt oumbärlig i varje mans garderob. Kanske inte som första, andra eller ens tredje skoparet man bör införskaffa om man skall köpa på sig en mondän skogarderob, men gärna det fjärde eller femte.  I skrivande stund går vinter över i vår, det är blött och grusigt på gatorna, fuktigt i parkerna. Detta är perfekt omgivning för ett par brogues!

Semi brogue från ungerska Koronya

Personligen föredrar jag något elegantare brogueskor istället för de kraftiga och grova modeller vi ofta ser från exempelvis Alden och Trickers (det sagt så är ett par longwings från Alden ett av mina favoritpar skor). För dig som gillar kraftigare brogues men är trött på ovan nämnda tillverkare så kan jag rekommendera er att blicka mot gamla traditionella skotillverkarländer såsom exempelvis Ungern och Österrike där det finns en hel del intressanta tillverkare. 

Gaziano & Girling "Woburn"

Finn inspiration i detaljerna! Kul tåjärn!

En mycket fin wingtip "extra perf" från Alden på en av de mer elegantare av tillverkarens läster; Plaza

Brogueskor från Spanien; Carmina7 kommentarer:

 1. Mmmm... brogues. Garderoben kan aldrig ha för många. Du får posta bilder på dina Alden longwings! Tack för en trevlig blogg, förresten.

  SvaraRadera
 2. Jag är inget fan av brogues men de från G&G hade jag nog burit trots allt...

  Andreas

  SvaraRadera
 3. Tzinkel: Jo, om de ser ut som dessa...
  http://carolinesmode.com/modeman/art/201060/prada_brogues_lineup/

  Smaklös är bara förnamnet...

  SvaraRadera
 4. Hej!
  Tack för en bra blogg.
  Funderar som bäst på att köpa mig ett par CJ Pembroker tänkt att ha som en allroundsko till vardags. Jag antar att den är lite för grov för att använda som sko till kostym, vad tror du? Har du någon aning om vad som skiljer CJ Pembroker och CJ Swansea?

  Mvh
  /Robert

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pembroke är en country brogue byggd på en rundad läst (325) som annars används till kängor. Skon har stormrand för ökat skydd mot väta och är ganska grov och klumpig. Swansea bygger på läst 341 som är betydligt mer smäcker, en "city brogue". I mitt tycke gör sig en city brogue bäst i oxfordtappning, dvs med sluten snörning. Swansea är lite varken eller - för grov för att gå till finbyxor, för fin för att trampa gyttja. Köp ett par Finsbury istället om du ska hålla dig i stan, det har jag gjort. :)

   Radera
 5. Tack för svar. Det blev ett par Swansea trots din beskrivning. Var ute efter ett par finare allround skor med gummisula så jag hoppas det kommer att kännas bra. Har inte för avsikt att ha dom till kostym så dom borde vara tillräckligt snygga tycker jag. Köpte dom hos en liten skomakare "Skomakarn" här i Sundsvall. Har gått förbi dörren till denna skomakare varje dag i 11 år på väg till jobbet men aldrig varit in. Det finns inga märkesskyltar alls utan endast en skylt med öppettider så jag har trott att dom inte säljer skor. Fick en ingivelse och gick in och det visade sig att han säljer skor från CJ, Grenson, Sanders, Loake, mfl. Bra priser dessutom; CJ Swansea kostar 3700 kr att jämföra med webpriset hos Pediwear 340 pund. Samma pris exklusive frakt och att dessutom få gynna en lokal skomakare känns ju alltid bra.
  /Robert

  SvaraRadera
 6. Nu visade det sig när jag hämtade skorna att det var 4200 kr dom kostade och inte 3700 kr. Blev tydligen någon form av missförstånd. Skorna sitter i varje fall på mina fötter just nu och känns ruskigt sköna direkt ur kartongen. Nu när jag sett dessa är jag väldigt glad att jag inte köpte Pembroke då Pembroke ser avsevärt klumpigare ut.
  /Robert

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails