tisdag 9 november 2010

Carmina Shoemaker


Under en weekendresa till Madrid fick jag tillfälle att besöka en av Carmina Shoemakers butiker på Calle Serrano. Familjen Albaladejo har tillverkat skor på Mallorca sedan 1866, men Carmina som varumärke har funnits sedan 1997. Man har idag egna butiker i Paris, Barcelona, Marbella, Bilbao, Palma och Madrid. Skorna finns även i andra välsorterade skobutiker över världen men ej i Norden (uppdatering: finns numera i både Stockholm, Köpenhamn och Oslo). 


Samtliga av Carminas herrskor (utom vissa slippers och mockasiner) är randsydda. Något som Carmina är kända för är deras Cordovan-skor. Cordovan är en typ av läder som framställs av hästhudar och har en mycket speciell karaktär. Carmina har en mängd olika läster som exempelvis den sydländskt eleganta "Simpson" till den mer robusta "Forest" och allt där emellan.


Jag äger sedan tidigare inte några Carmina så jag kan inte uttala mig om kvalitén men de är välrenommerade och skall hålla mycket hög klass. Men då jag hört så mycket gott om dem ville jag självklart inhandla ett par själv, men de hade tyvärr inte min storlek i den Cordovan-känga jag behöver komplettera min skogarderob med. Något som var förvånande var att de flesta kängor i butiken hade Dainite-sula. Man skulle kunna tro att man i Spanien använder mest lädersulor.


Butiken var mycket trevligt inredd och personalen hjälpsam. Något som dock var synd var att man enbart erbjöd made-to-order i Palma-butiken. De hade nämligen en så sinnessjukt snygg cap-toe oxford i en sorts brandy-Cordovan som jag hade slagit till på direkt trots att detta är det sista jag behöver expandera min skogarderob med.


Ett besök hos Carmina nästa gång du besöker en spansk metropol  är varmt rekommenderat.

13 kommentarer:

 1. Kul att du också hittat till Carmina!

  Jag var själv i Barcelona i somras och där har de också en butik. Jag slog till på ett sjukt excentriska singel monks i ljust, ljust läder med toffs. Kvalitén är att jämföra med Crockett tycker jag allt. De säljs bland annat i HK av http://www.thearmoury.com/artisans/carmina vilka endast säljer Carmina jämte G&G!

  Tack för en bra blogg!
  /Gustav

  SvaraRadera
 2. Köpte själv ett par dubble monk strap när jag var i Amsterdam för ett par veckor sedan. Sjukt snygga och kvalliten känns riktigt bra. Skulle tro att Alden egentligen gör bättre skor i Cordovan men Carmina gör snyggare.

  Inte helt otroligt att det blir något mer från dem vad det lider.

  /David

  SvaraRadera
 3. Hej Gustav
  Ska till Barca i december, på vilken adress ligger butiken? Hittar ingen på Carminas hemsida. Bara Palma och Madrid.

  Hälsningar
  Robert
  r.zetterlind@gmail.com

  SvaraRadera
 4. David; Hej, jag vet inte om Aldens Cordovan är bättre än Carminas. Alden använder Horweens Cordovan medan Carmina sägs använda eget garveri för Cordovan. Rent konstruktionsmässigt och kvalitetsmässigt tror jag faktiskt Carmina håller högre kvalitet än Alden, det verkar vara inställningen på diverse fortum i alla fall, jag kan dock inte uttala mig personligen.

  SvaraRadera
 5. Kan det verkligen stämma att de gör eget Cordovan?! Det är allmänt sagt att det bara finns två garverier där man garvar cordovan! Horweens och ett i Japan (Japanarna vill ju alltid förädla allting! :)

  SvaraRadera
 6. Hej anonym, det skall finnas Cordovan-garverier utöver Shinki-Hikaku och Horween.

  SvaraRadera
 7. Hej Robert!

  Den låg ganska långt upp på passige de gracia, vilken är gatan med alla lyxbutiker.

  Du kan inte missa det! Lycka till!

  Hälsar,
  Gustav

  SvaraRadera
 8. Angående Cordovanet så sade de i butiken att det är från Horween det kommer ifrån.

  Hälsar Gustav

  SvaraRadera
 9. Gillar verkligen mina Carmina. Är det någon som vet om man kan beställa dem någonstans? Hittar ingen webbshop som har Carmina. I Sverige verkar det i alla fall inte finnas någon ÅF.

  /David Wästberg

  SvaraRadera
 10. Finns det någon värdig skotillverkare som säljer skor i Belgien? Ska besöka detta land inom kort, men vet inte om det är värt att lägga tid på att leta efter något just där.

  SvaraRadera
 11. Tack för en bra blogg! Är i Paris och har precis införskaffat ett par mossgröna mocka Carmina. Fantastisk affär med en engagerad ägare. Affären ligger på Avenue de l'Opera nära Louvren.

  SvaraRadera
 12. Skicka gärna en recension på dina Carmina när du använt dem ett tag! herrskobloggen@gmail.com

  SvaraRadera
 13. För de som är intresserade ligger Carminas affär i Barcelona som ovan beskrivet på Passeig de Gracia. Den ligger bara ett par hundra meter söder om gatan Diagonal som går genom hela staden.

  Om man har Ramblan och vattnet i ryggen så ligger den på den högra sidan om Passeig de Gracia.

  Hade dock inte pengar till ett par nu när jag var där.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails