torsdag 18 november 2010

Materialfrossa

Från vänster; stingrocka, oxgroda, pytonorm (foto: Permanent Style)

En av de saker som gör made-to-order av kvalitetsskor så fantastiskt är möjligheten att få välja material till sin sko. När man överväger att beställa skor i hajläder eller oxgrodaläder, vet man att ens skointresse har gått lite överstyr.


Olika mockakulörer (foto: Permanent Style)

Men oavsett vad man tycker om flamboyanta materialval som dessa så måste man ändå beundra en bransch som går så långt i sin strävan att blidka kunden att man i princip tillverkar skor av allt, förutsatt att det håller för dagligt bruk. Utöver ovan nämnda galna materialval görs det skor av exempelvis stingrocka, elefant, diverse ödlor, strutsar, pytonorm, gris och självklart vanligt kalvläder och mockaläder i diverse galna färger.

Från vänster: elefant, strutsben och haj. (foto Permanent Style)

Vissa företag har till och med kapitaliserad på bärgade skinn från förlista skepp, något som skapat en veritabel hysteri i skokonnässörkretsar kring ett material som kallas Russian Reindeer. Detta material kommer från ett på 1700-talet till botten gånget danskt skepp lastat med ryska hudar (inte bara ren).

En fin oxfordsko i "Russian Reindeer"-läder. Materialet är på grund av sin ålder mycket skört och brister lätt om man maskinsyr detta material, därför återfinns det nästan enbart i bespoke-skor. Materialet ser ut som patinerat renläder men känns även igen på en mycket karaktäristiskt odör. (foto:StyleForum)

Nämnda hudar bärgades på 70-talet.

Det kanske går lite över styr ibland som sagt, men mångfald berikar.

2 kommentarer:

  1. Intressant artikel, keep up with the good work.

    www.samanamel.blogg.se

    SvaraRadera
  2. Hoppas bara att man inte bara väljer material för sin egen skull och för att "det är möjligt", utan att man också tänker på de som står till förfogande av själva materialet. I princip alla hajarter är utrotningshotade, varför man kanske inte bör välja det, till exempel. Har aldrig förstått varför "stil" står över saker som djurhantering och miljö etc.

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails