onsdag 13 oktober 2010

Alden of New EnglandEn tillverkare som fått ett uppsving i Sverige den senaste tiden är amerikanska Alden. Inte helt oväntat så återfinns denna tillverkare på den amerikanska östkusten, närmare bestämt Massachusetts. Även med Europeiska mått mätt har Alden funnits länge; 1884 grundades företaget av Charles H. Alden.

Vid denna tid förändrades skotillverkningen drastiskt; industriella framsteg gjorde att man kunde tillverka större volymer men samtidigt behålla hög kvalitet. Detta gjorde att skoindustrin, och Alden, blomstrade. De allra flesta av de kvalitetstillverkare som föddes under denna period har dock gått under. Alden har genom att bibehålla hög kvalité och att de stått emot frestelsen att lägga ut tillverkningen till lågprisländer överlevt ända fram till våra dagar.

Alden #968 (foto: Leather Soul Hawaii)

Alden gjorde sitt stora intåg i Europa redan på 90-talet och finns att köpa på en hel del ställen på kontinenten. I Sverige är det dock först på senare år som vi sett Alden göra entré, kanske rider man på den våg av grova skor i broguesutförande som sköljt över oss de senaste åren. För det är för mig personligen ingen tvekan om vad Alden gör absolut bäst; kraftiga fritidsskor så som klassiska longwings och kängor. Även komfortmässigt är Alden mycket sköna och passar utmärkt för lediga stunder såsom långa promenader. Kvalitetsmässigt så ligger de bra till om man ser till vad man får betala för skorna (ca $450).

Aldens mest kända modell: Indy Boot, här i specialutförande från LSH.  (foto: Leather Soul Hawaii)

Det skall dock inte stickas under stolen med att de inte riktigt når upp till fabrikanter i ungefär samma prisklass, då tänker jag först och främst på Crockett & Jones (något dyrare sko skall tilläggas). De populäraste lästerna heter Barrie, en mycket kraftig, rund läst och Plaza, som är elegantare och påminner lite om Crockett & Jones 337:a. En av sakerna jag gillar bäst med Alden är sulorna. Double Waterlock-sulan samt Crepe-sulan med lädertå är riktigt trevliga.

Double Waterlock-sula (foto: Winn Perry)

Crepe-sula med lädertopp (foto: Winn Perry)

Den senaste tiden har vi sett butiker som Leather Soul Hawaii, Leffot med flera skapa sina ”egna” Alden modeller. Ofta är dessa baserade på modeller från Aldens arkiv. Självklart är detta ett smart kommersiellt grepp för att blidka alla heritage -galna konsumenter där ute.

En mycket fin helbrogue (wingtip som jänkarna kallar det) på den populära Plaza-lästen. (foto: Leather Soul Hawaii)

I Sverige är Alden-skorna tyvärr ganska dyra. Detta beror på att svenska butiker måste betala tull på alla varor från USA samt att vi har skyhög moms. De blir därför inte riktigt lika prisvärda som om man köper dem i USA. Men vill du ha en rejäl fritidssko för att bryta av mot dina elegantare skor rekommenderar jag dem gärna.


En längre monolog med Aldens VD.


En oerhört fin wingtip i Ravello Shell Cordovan. Alden har haft ett långt samarbete med Horween och erbjuder många av Horweens ovanligare lädersorter såsom Cromexcel och udda Cordovan-utföranden som Ravello. (foto: Leather Soul Hawaii)

Alden Longwing. Promenad på Djurgården; ja. Till svärmors 60-årskalas: nej. (foto: Winn Perry)


17 kommentarer:

 1. Mycket trevlig blogg måste jag säga!

  Några tips på bra skobutiker i gbg eller sthlm?

  SvaraRadera
 2. Hej, i Göteborg vet jag inte. I Stockholm har vi Grafford som säljer Crockett & Jones. Sen finns det exklusivare herrekiperingsbutiker som Hans Allde och Lund & Lund som har en hel del skor. Förstnämnda, Hans Allde, har exempelvis Gaziano & Girling som måste anses vara det mest högkvalitativa märket som finns i Sverige för tillfället.

  SvaraRadera
 3. Har försökt hitta Alden i Sverige. Hittar bara just Indy Bootsen på Nitty Gritty i Stockholm. Finns det några andra ställen? Såg ett par riktigt snygga Boots som var framtagna för butiken Sir Max i Amsterdam. Ångrar lite att jag inte köpte dem.

  Suverän blogg

  /DW

  SvaraRadera
 4. Tyvärr finns ej Alden i någon större utsträckning, utan man får beställa från Tyskland eller USA. Nitty Gritty har som sagt Indy Boots. Tres Bien tror jag också bara har Indy Boots.

  SvaraRadera
 5. Tres Bien har även long wings i Shell Cordovan på sin hemsida.

  SvaraRadera
 6. Tres Bien tar €705 för dessa godbitar. Frågan är om de får dem sålda i några större mängder till det priset när de kostar ca $600 i USA. Känns lite i saftigaste laget. Hur som haver, en longwong bör varje skointresserad person äga.

  SvaraRadera
 7. Hej! Lite nyfiken över om det finns herrskor med mkt smal läst och dessutom i storlekarna 38-39 i sverige?

  SvaraRadera
 8. Hej Anonym. Det låter som du bör gå på made-to-order (MTO). Crockett & Jones och Gaziano & Girling är de tillverkare som erbjuder det i skrivande stund i Sverige. Med en MTO kan du beställa d, e, f eller g vidd. (d=smalast, g=bredast). MTO brukar gå att beställa i riktigt små storlekar, jag har för mig att G&G går att beställa ända ned till storlek 37. Om inte D räcker för dig kan det vara så att du behöver specialsy skor efter dina fötter och det blir tyvärr kostsamt.
  Se två artikalr på ämnet MTO:
  http://herrskobloggen.blogspot.com/2010/03/vad-ar-made-to-order.html
  http://www.manolo.se/artiklar/artikel/20101013/skor-made-to-order¨

  SvaraRadera
 9. Hej! Priset för MTO skor passar tyvärr inte ens plånbok. Undrar om det möjligen finns smala herrskor i storlekarna 38-39 att beställa från utlandet?

  SvaraRadera
 10. Hej igen anonym. Kolla om Leffot eller Leather Soul Hawaii kanske kan ha din storlek/vidd.

  SvaraRadera
 11. Bra inlägg. Kul att Alden uppmärksammas. Äger själv två par och hyser stor kärlek till märket. De har några riktigt vassa modeller (indy boot, LHS etc.) och gör fantastiska shell cordovan skor. Bättre än C&J enligt mig.

  Bra att veta är att även Brooks Brohets säljer Alden både online och i butik. Några gånger per år brukar de vara på ca 25-30% rea så då blir det ett ok pris trots tull mm.

  En småful sak med Aldens oxfordmodeller är att öljetterna är rätta stora vilket ger ett mindre dressat intryck än liknande modeller hos konkurrenter.

  Alden känns överlag som en ofrivillig semicasual specialist, med snygga loafers och dressade kängor, men rätt kass på allt som har med ”finskor” att göra.

  SvaraRadera
 12. Skulle du kunna tipsa om var man kan hitta Alden i exv Tyskland som du tidigare nämnde? De är ju alldeles för dyra i Sverige, och jag köper bara från USA om jag har kontakt med personen som äger affären. På så sätt slipper man ev tull, då han/hon kan skriva ner värdet på paketet.

  Trevlig blogg förresten!

  SvaraRadera
 13. Hej, kolla Budapester Schuhe, de finns på 4-5 orter i Tyskland.

  SvaraRadera
 14. Per; Tack för berömmet. Brooks Brothers rebrandar väl sina Alden? De har även andra underleverantörer av skor har jag för mig. Svårt att veta vilken tillverkare som gjort skon om de rebrandar dem (om man inte är expert på amerikanska skor och kan se det på tillverkningsteknik/läst förstås). Vet du om BB har sina egenutvecklade läster eller om de använder sig av Aldens befintliga läster?

  Jag vet inte om jänkarna håller med om att Alden är semicasual, men med europeiska mått mätt så är det ju helt klart så.

  SvaraRadera
 15. Angående skor i gbg så finns Larsson skomakeri som säljer C&J, St james' menswear säljer allen edmonds, Church's och (har jag för mig) Johnston & murphy.
  /Dan

  SvaraRadera
 16. Såg att Nitty Gritty precis börjat sälja en Cordovan Shell från Alden.

  SvaraRadera
 17. Jag vet inte om jänkarna håller med om att Alden är semicasual, men med europeiska mått mätt så är det ju helt klart så.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails