lördag 2 oktober 2010

En uppmaning till alla loafersbärande män

Igår, en solig men kall höstfredag i huvudstaden, såg jag en välklädd man i en fint skräddad mörkblå formellt skuren kostym. Och tofsloafers. Ni som följer bloggen vet att jag hyser starka åsikter om vad som skall bäras till mörk kostym; dumstrut bör utdelas till alla i mörk kostym som bär något annat än oxfords, dressade derbys eller dressade kängor.  På sin absoluta höjd kan jag godkänna en sko med elastic sides som är populärt i England, även fast det inte faller mig personligen i smaken. En brännande varm sommardag kan jag låta en dressad loafer passera. Men aldrig tofsloafers.

Poulsen Skone "Elastic Sides"-sko. Funkar till affärskostym, men snyggt? Nja...

Men svenska män, oftast över 50 år, hyser en passionerad kärlek till sina tofsloafers och bär dem oavsett klädval, säsong eller väder. När skall dessa män, som i övrigt ofta är välklädda, få in i skallen att tofsloafers är casual-skor, precis som gympaskor, och att det ser bedrövligt ut till mörk kostym!? Kan någon av mina kära läsare förklara detta tofsloafersfenomen? Har någon i vårt avlånga land en rationell förklaring? Var det en trend under 80-talet som helt enkelt har hållit i sig så att dem som ansåg sig vara supercoola i sina tofsloafers 1981 fortfarande tycker att de är supercoola idag fast de inte är 25 längre utan närmare 60? En tofsloafer kan vara extremt cool, men inte till mörk kostym.

Gaziano & Girling "Corniche" - tofsloafers med stil nr. 1

Loafers och slip-ons hör dessutom i min mening bättre hemma på våren/sommaren precis som tweed, flanell, moleskin och gummisulade skor hör till hösten/vintern.

Alfred Sargent Handgrade tofsloafers med stil nr.2.

Slå ett slag för loafers! Men snälla, gör det inte i en affärskostym! Och gör det helst på sommaren.

Peal & Co slip ons - till udda byxor; ja, till mörk kostym; nej

13 kommentarer:

 1. Det stavas tofs.

  SvaraRadera
 2. Tassel loafers med kostym är fullt accepterat på amerikanska östkusten, och det är troligtvis därifrån traditionen kommer. Där anses även mer dressade loafers, exempelvis mörka penny loafers, vara långt högre på den formella skalan.

  Min far bodde en längre tid i Massachusetts och bar gärna vinröda eller svarta penny loafers med kostym i formella sammanhang. Dock aldrig tassel loafers.

  SvaraRadera
 3. Jag håller verkligen med dig om att Loafers bör bäras på sommaren och inte höst och vinter. Dock tycker jag att man kan vara lite öppen för bärandet av en elegant brogue (ej dubbel lädersula och grain läder) för de stunder när man vill bära en mörk kostym men inte pga rådande klädkod. Det kan ju trots allt vara fantastiskt snyggt tillsammans med en tunnstickade kashmirpolo och en halsduk och på fötterna ett par bruna Munkskor från Alfred Sargents Handgrade. Inte "korrekt" för ett businessmöte men fortfarande en stilig kombination eller va tycker du?

  SvaraRadera
 4. Anonym: Tack för det, fixat!

  Ziss: precis, tofsloafers hamnar längre ned på formalitetsskalan och eftersom de är dekorerade så passar de i min mening rent visuellt sämre till kostym.

  Andreas: För att förtydliga ovan inlägg menar jag alltså med "mörk kostym" det jag länkar till i början av artikeln och inte en fritidskostym i mörk färg. En konservativt skuren mörkblå kostym i borstad ull tycker jag absolut inte gör sig tillsammans med en sko i helbrogue. En mörkblå tweedkostym, eller annan leisure-kostym gör sig dock alldeles utmärkt med en helbrogue.

  SvaraRadera
 5. Töntigt att förhålla sig så stringent till etikettsregler. Vem vet bäraren kanske gjorde en ytterst medveten avstickare och visar på så sätt individuell stil. Bara ängsliga paragrafryttare invänder.

  Ärligt talat, det kan bara vara en ytterst liten skara affärsmän som måste vara helt "korrekta", vad nu helt korrekt innebär.

  Enda gången man behöver vara strikt med koden är på bjudningar där speciell klädsel anmodas.

  SvaraRadera
 6. Walle; Detta är en blogg och ingen handbok i vad som är korrekt, snyggt eller passande. Det som står här är mina personliga åsikter. Om du följt tidigare inlägg så hade du känt till att jag är helt för att medvetet bryta vissa "regler" för att åstadkomma en mer dynamisk klädsel. Tofsloafers är bedrövligt fult till affärskostym, hur medvetet eller omedvetet det än må vara. Om du har en annan åsikt så får du gärna ha det, men nästa gång förväntar jag mig att du uppträder med hyfs och vett när du skriver inlägg i denna blogg. Personangrepp och andra omogna kommentarer kan du spara till fritidsgården. Detta är en blogg för vuxna män med klass och stil och inte brådmogna pojkar.

  SvaraRadera
 7. Håller helt med om att man inom vissa ramar kan frångå de formella etikettsreglerna, men man bör ju också vara medveten om vilka signaler man sänder ut. Den typ av loafers som diskuteras här för i min värld tankarna tillbaka till den tid då hockeyfrisyrer och snötvättade jeans regerade landet. Inte säker på att det är en tidsresa jag vill vara med om. Å andra sidan kanske det är bättre med ett par välskötta tofsloafers än de undermåligt vårdade, skavda och halvtrasiga "fin-skor" som en inte oansenlig del av befolkningen tar på sig innan avfärd till kontoret på morgonen...

  SvaraRadera
 8. Äger själv inga tofsloafers idag. Tror däremot jag hade ett par någonstans 1989 ;)

  Eventuella yngre bärare kan sannolikt vara starkt inspirerade av Manolo, m.fl. tofsivrare.

  Jag vill inte kategoriskt avfärda dem, men känner att det troligtvis är få som verkligen kan få det att fungera bra.

  SvaraRadera
 9. Lite off-topic: Jag köpte ett par C&J Edgware för ett halvår sedan och har använt dem ca 6-7 gånger. Nu ser jag att sulan har börjat nötas mycket vid tåpartiet. Min första fråga, är det normalt att skon nöts mycket där eller går jag konstigt? Själva nötningen har kommit ner till sömmen, vad händer om sömmen nöts av?

  //Markus

  SvaraRadera
 10. Hej Markus; gå till en skomakare med dem så får denne avgöra vad som skall göras med skon, det är svårt att avgöra utan att se skon.

  Har du problem med att du sliter ned tån så sätt på ett tåjärn. Detta kan en bra skomakare fixa för runt 100-200 kr.

  SvaraRadera
 11. Markus; enligt min skomakare slits tåpartiet extra mycket ifall man ofta går på gatsten/kullersten. Jag bor själv i Lund där sådan trottoar/gatubeläggning är vanligt och mina skor är slitna på samma sätt.

  SvaraRadera
 12. Jag tillbringade mycket tid i London på 80-talet och när man träffade äldre, framgångsrika affärsmän och bankers så bar de förvånansvärt ofta svart kritstrecksrandig kostym och tassel loafers. Jag har under senare tid haft anledning att återigen besöka London och vid ett tillfälle bodde jag på The Carlton Club, en mycket konservativ Tory klubb. Klädsel genomgående mörkblå kostym, ofta three piece, och skorna svarta loafers. Som regel dock utan tofsar men alltid svart läder och av engelskt fabrikat typ Crockett & Jones av modell Sydney, dvs inga italienska tofflor med förgyllda delar av ett hästbetsel på.

  Vid ett annat tillfälle bodde jag på The Cavalry & Guards Club, en klubb för officerare i kavalleriet och det engelska livgardet (civil klädsel kubb, hårt hoprullat paraply och en röd pappersblomma i knapphålet ni vet). Klädseln var genomgående svart kritstrecksrandig kostym och skorna – just det – tassel loafers! Engelska, typ Crockett & Jones modell Cavendish, inte italienska och alltid svarta.

  Den stora skillnaden mellan loaferskorna som bars på Carlton och Cavalry & Guards club var inte bara att de sistnämnda hade tofsar. De var också välputsade. På Carlton Club såg de faktiskt på gränsen till ovårdade ut. På Cavalry & Guards Club rena, putsade och med infärgade sulkanter. De hos Cavalry & Guards Club som bar oxfords (det fanns några sådana också men såvitt jag kunde se var de minoritet) hade exemplarisk puts. Spitshine.Engelska bankers på 80-talet och dagens engelska gardesofficerare i alla åldrar bär välskötta tassel loafers till svart kritstreckrandig kostym. Till smoking, frack o dyl duger det dock så klart inte. Men det är nog där gränsen på goda grunder får anses gå.

  SvaraRadera
 13. Tofsloafers hör hemma i soporna alternativt på impotenta megatöntar. Vänligen Dr Dralles Birkenwasser

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails