söndag 12 september 2010

Skovård: Damma av trotjänarna


Söndagar är perfekta dagar att ägna sig åt skovård. Och trots att vi haft ett varmt och behagligt klimat den senaste veckan i Stockholm så märks det onekligen att hösten närmar sig. Denna förmiddag blev därför ett bra tillfälle att damma av och putsa upp ett par gamla trotjänare. Mina Crockett & Jones Tetbury, en chukka med Dainite-sula, var de första ordentliga randsydda kängor jag inhandlade. Detta är snart ett decennium sedan.

Eftersom jag var väldigt oförsiktig med mina Tetbury till en början så har de blivit både saltskadade och fått en ganska trist form på grund av att jag inte använde riktiga skoblock till en början. Saltet och hårt användande i alla dessa år har även bidragit till att lädret har börjat visa tendenser på att spricka i ett av gåvecken på ovansidan av skorna. Men oavsett så förtjänar de omvård, för det är ett par skor jag fortfarande använder en hel del på fritiden.
Såhär ser Tetbury ut som nya

Det jag brukar göra när jag använt ett par skor en hel säsong och det är dags att lägga undan dem i garderoben är följande: jag borstar av dem noga, sedan får de en omgång av Saphir Medaille D’or Renovator om det behövs, och för att inte lädret skall torka ut under säsongen de inte används så tar jag och smörjer in dem ordentligt med en fet skokräm (jag föredrar Saphir). Jag bryr mig faktiskt inte om att putsa upp dem efter detta, utan torkar bara bort överflödig kräm med en torr bomullstrasa.


 Men idag blev det alltså dags att putsa upp Tetburyn som legat i dvala under vår/sommar. Jag börjar med att borsta av skon återigen. Sedan lägger jag på ett lager av Saphirs vanliga skokräm Creme Surfine Pommadier med hjälp av en vanlig bomullstrasa som jag först fuktar något. Jag bearbetar in krämen ordentligt med roterande rörelser. Sen tar jag en torr bomullstrasa (om du vill kan du använda en skoborste istället) och buffar upp skon så den får en fin glans. Men detta är bara början, så lätt kommer man inte undan!


Skovårds-kit från La Cordonnerie Anglaise

Eftersom i princip alla delar av skons läder utom tån och hälen rör sig när du går i dem så är det ingen större idé att lägga massvis med tid för att putsa upp dessa delar, för de tappar fort sin glans. Så vi lägger därför krutet på tå- och hälparti! Detta föredrar jag att göra genom att lägga på 3-4 lager av ovan nämnda kräm på tå/häl (lätt fuktig bomullstrasa, små cirkulära rörelser).

Det sista lagret ser jag till att massera in riktigt ordentligt tills det formligen blänker om tå och häl (du måste putsa tills fukten försvinner ur trasan innan du får till en bra glans). Men vi är inte riktigt klara ännu! Efter detta masserar (återigen; lätt fuktig bomullstrasa, små cirkulära rörelser) jag in tå och häl i ett lager Saphir Medaille D’or Pate de Luxe Shoe Polish, en skoputs som ger en ännu blankare och glansigare finnish än en vanlig skokräm. Efter detta är det bara ut och spatsera i sina blanka, välvårdade skor. I mitt fall ett par väldigt slitna, blanka skor.

Tetbury 10 år senare. Resultatet av morgonens skovård. Före och efter. En spegelblank yta är det resultat vi eftersträvar.

Skall man putsa upp skorna efter detta brukar det räcka med ett lager skokräm för att få till ett fullt acceptabelt resultat, sen ett lager skoputs Saphir Medaille D’or Pate de Luxe Polish för tån och hälen. Detta räcker säsongen ut; det mest tidskrävande jobbet med att applicera 3-4 lager räcker om du gör 1-2 gånger per år beroende på hur ofta du använder skorna. Det var allt för mig idag! Trevlig söndag!


Kiwi Parade Gloss är en populär skoputs bland militärer världen över.

30 kommentarer:

  1. Tack så mycket för ett givande inlägg!

    SvaraRadera
  2. Skovård är en stunds meditation och den känslan har du fångat i ditt inlägg. Tack.

    SvaraRadera
  3. Verkligen inspirerande blogg!

    Hur löser du kombinationen av svensk vinter och att försöka ha snygga skor? Tetburyn är ju sjukt snygg. Skulle den fungera för vinterbruk?

    SvaraRadera
  4. Hej Anonym, kul att du gillar bloggen. Din fråga brukar trigga igång ”Galoschgänget”. Denna ökända liga går loss på att trä över hiskeligt fula gummikondomer på sina vackra skor. Galoschgänget brukar notoriskt och patologiskt försvara bruket av dessa djävulens påfund med att ”det är praktiskt”. Ibland kan en extra förvirrad själ i detta infernaliska sällskap gå över gränsen och säga att det är snyggt. Vilket självklart är skrattretande och enbart ett annat sätt att säga ”jag har så jädra fula skor så det är lika bra att jag döljer dem med galoscher”. Det som är både snyggare och mer logiskt är att köpa en sko, exempelvis Tetbury, med gummisula (Dainite är vanligast förekommande). Men det har inte gått upp för någon i Galoschgänget att man kan köpa skor för olika sorters bruk. När det regnar = sko med gummisula. När det snöar = känga med gummisula. Får man snö på skon, som eventuellt innehåller salt som i Stockholm, så torkar man helt enkelt av skon med en fuktig trasa eller vanligt toapapper. Så passa dig för Galoschgänget. Det är Den Mörka Sidan. Chose Life!

    För tips på snygga kängor kan du läsa denna artikel: http://herrskobloggen.blogspot.com/search/label/K%C3%A4ngor

    Om någon i Galoschgänget känner sig kränkta eller på annat sätt förlöjligade och planerar att skriva någon form av svar på denna kommentar så föreslår jag att ni istället spenderar er tid med att följa denna länk: http://disney.go.com/index

    SvaraRadera
  5. Mycket intressant blogg! Köpte själv nyss mitt första riktiga(finaste jag ägt i alla fall) par läderkängor inför hösten och jag kan då säga att det var romans vid första användandet och kärlek efter första rejäla pusten jag gav dom.

    Men, om det inte är för mycket begärt, så har jag en liten fråga.

    Det är så att dessa kängor jag köpte är i ungefär samma nyans/färg som dina Tetbury "som nya" och när jag köpte mina förväntade jag mig en lite mer av ett rödaktigt inslag, vilket de saknar.

    Skulle det vara mjöligt att fixa detta med röd skokräm för att ge dom ett rött inslag?

    SvaraRadera
  6. Hej JrJunior; Kul att du köpt ett par bra skor och roligt att du gillar bloggen.

    Du kan absolut färga om skorna. För ett bra resultat bör då lädret inte vara anilinfärgat. Detta är en färgningsmetod som gör att lädret är genomfärgat nästan som av bläck.

    Saphir som jag föredrar har ett antal krämer såsom Hermes Red, Prune, Campari etc som är rödaktiga i färgen. Du får dock vara beredd att spendera mycket tid och lägga på många lager. Gnugga in krämen i små cirklar med en lätt fuktig bomullstrasa. Experimentera gärna på ett par skor du inte är så rädd om först. :)

    SvaraRadera
  7. Hej Shoeman,

    Jag ser i ditt senaste inlägg att du använder Saphirs Medaille D'Or-produkter. Var hittar du dem? Jag letar själv efter medaille d'or creme 1925 och renovateur.

    SvaraRadera
  8. Hej, jag brukar köpa det online på http://www.valmour.com/. Vet inte vilka skomakare som har det i Stockholm.

    SvaraRadera
  9. @Shoeman : Trevligt att läsa ett resonemang För gummisula i den här bloggen. Annars tycker jag att det råder en slags generell mervös lädersulehysteri. Som att allt annat skulle vara helt förkastligt.

    Jag köpte nyligen mitt första par skor med randsydd Dainitesula, av samma anledningar du angav ovan. För dagar med svenskt slaskväder.

    Givetvis trillade det in kommentarer om att man istället bör änvända lädersulor och galoscher.

    SvaraRadera
  10. Nej, det är inte helt förkastligt med gummisula. På ett par grövre skor som främst är tänkta som uteskor är det ett alldeles utmärkt val på våra breddgrader. Men till en välsydd kostym blir det oftast väldigt klumpigt och fult. Där krävs oftast en tunnare lädersula och då är ett par galoscher det självklara valet när man ska ut i regn och slask.

    SvaraRadera
  11. Jag hade samma åsikt om gummisulor som Micke innan. Men i veckan var jag inne och kollade in G&G hos Hans Allde, de hade en sjukt nätt känga med gummisula. Mycket mer slimmad än de Church i lädersula som stod bredvid. Så kartan har ritats om!

    SvaraRadera
  12. Anonym; det stämmer! Allde har Gaziano & Girlings "Wigmore" med Dainite-sula. RUGGIGT snygg.

    Micke; det finns som sagt slimmade gummisulade skor, men man får leta efter dem.

    SvaraRadera
  13. Ska svänga förbi Allde och kolla. Annars föredrar jag lädersula på inneskor och tar omaket med galoscher när det är blött ute. Håller med om att det inte alltid är snyggaste alternativet, men vill med bestämdhet avvisa att jag bär dem pga att jag har fula skor. ;)

    SvaraRadera
  14. Hej Shoeman! Jag jobbar som advokat. Detta innebär kostym som vardagsklädsel. Det innebär också att det självklara valet av skor till jobbet är oxfords med tunn lädersula, inte minst som jag tillbringar 95% av arbetstiden inomhus på parkettgolv. Emellertid går jag året om till jobbet. Jag går även nästan dagligen till tingsrätten för rättegångar. Förklara gärna för mig hur detta skall lösas på ett bra sätt utan galoscher. Gummisula till Mabrokostym och slips? Bara i absolut nödfall, knappast varje dag oktober t o m april... Jag tar gärna smällen att se något mindre elegant ut under den korta promenaden till tingsrätten hellre än att sitta i rättegång i tjocka dainitesulor, eller släpa ett par extraskor i väskan. Slutsats således: det finns situationer där galoscher är det klart minst dåliga alternativet. Disagree? :-)
    /Anders

    SvaraRadera
  15. Hejsan!
    Först och främst vill jag tacka för en otroligt bra och underhållande blogg!
    Nu till min fråga - Jag har precis köpa ett par kängor av märket Red Wing, Red Wing 6" Work Boot Chestnut för att vara exakt.
    Skulle gärna höra vad du har för tips om hur jag ökar livslängden på dom här. Visst, jag vet att jag ska fetta in dom, eller vaxa?
    Men vilket fett eller vax ska jag köpa? Vilket märke?

    Tack på förhand!

    SvaraRadera
  16. Anonym: gällande Red Wings vet jag inte, jag äger inga och kommer aldrig göra det. :) Men Saphir har nån form av specialkräm för sportkängor som du kan kolla in.

    SvaraRadera
  17. Anders; En slimmad Oxfordsko med en crepe- eller dainite-sula är min rekommendation. Nuförtiden har vi ju möjligheten att beställa made-to-order i och med att Allde och Davidsons tagit in G&G så det avväpnar ju alla argument om att det ej går att få tag på snygga skor med slimmade gummisulor.

    SvaraRadera
  18. Hej Shoeman.

    Först och främst vill jag tacka för en otroligt bra och underhållande blogg!

    Jag köpte mina första Cordovan (C&J Finsbury Genuine Cordovan) i vintras, jag använder Sapir’s crème cordovan när jag putsar dem. Men jag tycker det är svårt att få samma höga glans och resultat, som jag får på mina andra randsydda skor. Mina skovårdsmetoder överensstämmer med det du rekommenderar.
    Skall man putsa cordovan på något annat sätt?

    Mvh.
    Knut.

    SvaraRadera
  19. Hej, kul att du gillar bloggen! Saphirs Cordovankräm är ingen puts utan just en skokräm. Cordovan är ju ganska oljigt och glansig av sig självt, men vill du putsa upp dem ännu mer så använd en skoputs i samma ton som din Cordovankräm. Först kräm, sen puts!

    SvaraRadera
  20. Något tips på bra puts (Förutom Saphirs) som ger glans efter själva skovården?

    SvaraRadera
  21. Hej Anonym; testa Kiwis "Parade Gloss".

    SvaraRadera
  22. Hej Shoeman! Trevlig blogg och mycket matnyttigt, tack tack.

    Har en fråga som jag hoppas du eller någon annan här kan ge svar på.

    C&Js Dark Brown Antique Nubuck, hur tar man hand om detta material? Impregnering som mocka eller kräm&vax som läder?

    SvaraRadera
  23. Jag har letat efter snygga oxfords med gummisula att bäras nu under hösten och på våren när vintergruset fortfarande ligger kvar. Utöver C&J Hallam så har jag dock inte hittat någon jag gillar. Har du några förslag?

    /Martin

    SvaraRadera
  24. Mycket intressant blogg jag hittade av en slump. Hamnar absolut i bokmärkeslistan.

    Har precis gett kärlek och vintersömns vård till några C & J:s som nu ska vila till vårkanten igen.
    Har en förkärlek för deras modell Drummond läst 348 som införskaffats i ett antal varianter för bruk den lite varmare årstiden.

    Nu blir det två nya par C & J Lingfield läst 348 kompletterade med tunn gummisula samt två gamla trotjänarna i form av C & J Craftons med doubble Sole samt ett par Coniston med Danite Studded Sole som får tjänstgöra under vintersäsongen.

    Konstaterade efter att läst på lådan till Coniston paret att de ny är inne på sin 11 säsong och fortfarande ser ut som nya. Om jag minns rätt kostade de något mer än mer än två gånger så mycket som ett par Ecco skor jag köpte samma vinter, och som slängdes hopplöst utslitna efter tre år.

    Konstaterade även precis att de GANT bootsen i mocka som införskaffades för tre år sedan är slut på grund av för dåligt och snålt tilltaget material. Återigen ca halva inköpspriset jämfört med ett par C & J Boots.

    Slutsatsen blir precis som du skrivit att det verkligen lönar sig att investera i en skogarderob av god kvalitet. I det långa loppet ett prisvärt alternativ.

    SvaraRadera
  25. Hej Martin, de har en snygg Gaziano & Girling-oxfordkänga med gummisula på Hans Allde som jag själv är väldigt sugen på. Mycket elegant.

    Hej "Anonym", kul att du gillar bloggen. Jag hoppas du kommer finna mycket inspiration här. C&J är mycket bra skor, men det finns en hel radda andra fina producenter som också är vära att kika närmare på. Min enda invändning egentligen mot C&J är att de blivit för vanliga (de finns att köpa i varenda småstad i Sverige + 6-7 försäljningsställen i Stockholm = överexponering) samt att designen är lite för alldaglig för MIN smak. Kvalitén är det dock absolut inget fel på, det skall tilläggas.

    SvaraRadera
  26. Det var en mycket trevlig blogg för oss som är intresserade av kvalitetsskor, men det där tramset om "Galoschgänget" får du sluta upp med, det är ju bara barnsligt. Som advokaten Martin skrev så finns det situationer där "galoscher är det klart minst dåliga alternativet". Jag äger cirka 10 par randsydda skor med lädersula. Många av dessa vill jag också kunna använda under vinterhalvåret, och då är galoscher ofta nödvändiga. Ja, det är praktiskt, men jag skulle inte påstå att det är snyggt.
    Till mörk kostym vill kunna bära mina oxfordskor med lädersula. Visst inser jag att man kan köpa skor för olika sorters bruk, och jag har flera par skor med Danitesula, men de är inte kostymskor.

    SvaraRadera
  27. Hej Pelle, kul att du gillar bloggen. Tråkigt dock att du verkar sakna humor. :)

    SvaraRadera
  28. Om C&Js Dark Brown Antique Nubuck. Det är bara Nubuck till namnet. Du putsar som vanligt kalvskinn. Använder Kiwi brown, helt rätt nyans.

    /David

    SvaraRadera
  29. Bäste Shoeman,

    Som nybliven intressent av herrskor vill jag tacka dig för denna fantastiska resurs av inspiration och vägledning.

    Jag törs inte tro att du läser nya kommentarer till gamla inlägg, men vad skadar det att försöka.

    Nyligen hade jag en diskussion gällande galoschers vara eller icke vara. Nu när hösten börjar närma sig har jag övervägt att införskaffa par höstskor med slimmad gummisula - det är trotts allt Sverige vi lever i. Som du själv påpekat finns det nu tillgång till fina skor med låg profil trotts gummisula.

    Problemet med skor av denna karaktär är att man ogärna kan komma in i värmen från regn och rusk och behålla dem på. Galoschen fungerar istället som ytterskor och lämnas då vid ytterdörren. Det är inte rimligt att man överallt ska bära med sig ett par extra skor. Inte är det heller passande att gå i strumpor.

    Du som verkar så förtjust i gummisulor, hur har du löst ovan problematik?

    P.S: Ovan diskussion slutade i att "lösningen" är att flytta till Italien. ;-)

    SvaraRadera
  30. Hej Daniel,

    Vad trevligt att Herrskobloggen har varit till nöje och nytta för dig.

    Jag brukar alltid ta av mig skorna när jag är på besök hemma hos folk, så det ser jag inte som ett problem. De gånger jag går på "finfest" hemma hos någon vän tar jag med mig ett par inneskor som ej brukas utomhus (det fastnar alltid saker i sulorna på lädersulor som riskera rispa trägolv). I arbetslivet så ser jag alltid till att noga använda dörrmattor för att stampa av slask, grus etc.

    Det finns diskreta galoscher i svart och brunt, och tillhör man kategorin som insisterar på galoscher så tycker jag att dessa är att föredra framför de anskrämliga orangea, gula etc.

    Med vänlig hälsning,
    Shoeman

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails