torsdag 2 september 2010

Land of the Free


USA är ett land som fascinerar mig. Det är motsägelsernas och paradoxernas land. Det är ett land med oerhört vacker natur, som man gör sitt bästa att förstöra med världens mest överdimensionerade bilpark. Använda könsord i TV får man inte göra, men finns det något land i världen med fler strippklubbar per capita? Utah är de frireligiösas paradis, Nevada är syndarnas dito.

Yukuten - "Johnson" Black Goodyear Welt Vibram Cristy-sula(foto: Yukuten)

Som älskare av skor så blir det dock naturligt att tänka: USA = grovskor. Det är svårt att hitta exklusiva tillverkare av eleganta herrskor. Nä, det jänkarna gör bäst är helt enkelt grova skor. Skor att fiska och skjuta björn i. Skor att gå på fotboll i. Skor till jeans, inte kostym. Amerikanerna kan helt enkelt inte mäta sig med de eleganta skor som tillverkas av de europeiska mästarna.

Wolverine - 1000 Mile Boot (foto: Wolverine)

En favorit bland de amerikanska tillverkarna är Alden. Det är en prisvärd budgetsko som finns hos bland annat Nitty Gritty i Stockholm. Wolverine har en serie de kallar ”1000 Mile Boot Collection” som jag själv inte haft nöjet att äga eller prova, men de skall hålla mycket hög kvalitet. Yukuten är ett annat amerikanskt, nästan legendariskt, företag som tillverkar skor och accessoarer för fritidsbruk.

Rider Boot Company - cordovankänga med crepesula (foto: Rider Boot Company)

Yukuten - "Keith" Beige Suedex / Brown Suede, Vibram 2060-sula (foto: Yukuten)

4 kommentarer:

 1. Fantastiskt snygga skor! Wolverine-bootsen är mina personliga favoriter. Håller med om att amerikanerna inte har de elegantaste lästerna för dressade skor men det är riktigt vassa när det gäller klassiska loafers, longwings och derbys. En del bilder finns här: www.manligheter.se

  SvaraRadera
 2. Alden en budgetsko? Trodde aldrig jag skulle höra nåt så fel. Aldens kostar oftast över 500 Euro. Det kan väl inte klasas som budget?? MEn det beror ju på vems budget det handlar om...
  Själv är jag ute efter ett par Aldens i Ravello. Håller tummar och tår att jag kan hitta ett par

  SvaraRadera
 3. Hej Murre! Alden kanske uppfattas som en dyr sko i Europa och Sverige, men i USA kostar en Alden-sko i standardutförande runt $400 (ca 2800 kr), vilket jag personligen tycker är en budgetsko. Men allt är som sagt relativt när det gäller budgetar. I Sverige blir Alden betydligt dyrare på grund av att Sverige har en oerhört hög moms (25% jämfört med USA som inte har moms utan en så kallad sales tax kring ca 5-12% beroende på stat, inga exakta siffror men därikring) samt att Alden beläggs med 25% tull. Det betyder att en Alden som kostar 2800 kr i USA kostar ca 4000 kr i Sverige. Faktum är att Alden är massproducerade. Dock är det en vältillverkad och högkvalitativ massproducerad sko, jag säger inget annat. I sin prisklass alltså. :)

  SvaraRadera
 4. Vad tycker du om Red Wing i sammanhanget? Vid en okulärbesiktning framstår de som minst lika kvalitativa som Wolverine. Prismässigt jämförbara mellan ca $350-500 beroende på modell.
  Bop-Jerka

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails