fredag 8 januari 2010

Klanderfritt men ändå inte

När man pratar klassiskt herrmode så är det svårt att inte nämna Gianni Agnelli i samma andetag. Den gamle Fiat-bossen kunde sina kläder. Nu är detta en blogg om herrskor, men eleganta, exklusiva herrskor hör självklart till klassiskt herrmode.

Agnelli med klockan utanpå skjortan. Slarvigt? Nej, extremt medvetet såklart. Själv hävdade han att det inte alls var en medveten stil, utan att han tyckte klockan skavde mot huden. Tror det den som vill.

Agnelli var speciellt förtjust i att bryta av sina klanderfria kostymer med diverse små nyckfullheter. Han kunde medvetet bära klockan utanpå skjortan. Eller bära ett par arbetarkängor till en skräddarsydd kostym. Det man skall veta är att detta självklart var ytterst medvetet.

Andrea Perrone, VD på Brioni, med en slarvigt positionerad slips. Medvetet, oh yes.

Att klä sig på detta sätt ses av de flesta kännare som en nödvändighet då man klär sig i klassiskt mode. En helt felfri outfit ser för ordnat, kanske till och med militaristiskt, ut. Konsten är förstås att hitta en liten touch som är något slarvigt, nonchalant anordnat, för att bryta av. En slarvigt knuten slips, en hastigt instoppad pocket square, en derbysko till svart kostym eller en manschett slarvigt uppknäppt. Allt är tillåtet, så länge resten av din utstyrsel är klanderfri. Go crazy!

Den famösa dandyn Beau Brummell, en av världshistoriens mest välklädda män, skrev några rader i ämnet:

My neckloth, of course, forms my principal care,
For by what we criterions of elegance swear,
And costs me, each morning, some hours of flurry,
To make it appear to be tied in a hurry.

Illustration av Beau Brummell

1 kommentar:

  1. "Personal nonchalance mixed with I dont give a fuck elegance" - Cristoffer N (Welldressed)

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails