söndag 20 december 2009

Strumpor

Strumpornas funktion är att göra det bekvämare att bära skon. De skyddar foten mot skav från skons skinn. Men strumporna avleder också fukt när det är varmt och håller fötterna varma när det är kallt. De har också en stilfull funktion om man väljer ut rätt par strumpor till sina skor och outfit.

Strumpor från den engelska tillverkaren Pantharella

Material
Det mest praktiska materialet för strumpor är i min mening bomull. Skälet till detta är primärt att de kan tvättas i 60 grader. Ull och kashmir tvättas i så låg värme att de riskerar att inte bli rena. Ull är väldigt varmt och skönt på vintern, och kan köpas till ett överkomligt pris. Kashmir känns som alla vet väldigt lyxigt mot huden, men kostar därefter, ofta är de mer än dubbelt så dyra som ett par kvalitetsstrumpor i bomull. Det säljs självklart även olika blandningar av dessa material. Silkesblandningar är också det ganska vanligt förekommande i riktigt exklusiva strumpor.

Strumpor från italienska Marcoliani

Längd
Har du kostym bör dina strumpor gå upp så de täcker större delen av vaden. Detta beror på att det anses vara en sartoriell synd att visa upp naket ben till kostym. Jag är beredd att hålla med. För mer casual tillfällen går det utmärkt med kortare strumpor, de flesta strumpor som säljs idag täcker trots allt endast ankeln och nedre delen av vaden. Skaffa dig dock några fullängdsstrumpor att ha till kostym, det visar att du har koll!

Strumpor från Falke i ett populärt mönster på strumpor som kallas "argyle".

Färger
Man brukar säga att strumporna skall gå i samma eller något ljusare färg än kostymen. Jag tycker dock man kan ta ut svängarna lite när det gäller strumpor. Var inte feg. Rosa strumport till blå sommarkostym, why not! Lila strumpor till grått, hell yeah! Kör hårt med färger, ränder och mönster, go wild!


Pantharella, här i snygga höstfärger.

Rekommenderade tillverkare
Falke, Paul Smith, Bresciani, Pantherella, Marcoliani är några tillverkare av riktigt bra kvalitetsstrumpor. Bra inköpsställen i Stockholm är NK, Nitty Gritty, Grafford Skor, Hans Allde, Götrich med flera.

Strumpor från Bresciani, en tillverkare som är välkänd för sina exklusiva kashmirstrumpor.


Strumpor eller inte strumpor
Jag är av åsikten att mäns fötter är något som enbart visas upp i de mest informella och semestriga sammanhang. Det finns dock de som förespråkar, på allvar, att man skall gå omkring utan strumpor i slip-ons och andra sommarskor. Jag ser varken något estetiskt eller praktiskt tilltalande i detta tänkande. Men smaken är som baken, vill du köra Miami Vice-stil så är det självklart upp till dig. Överväg dock ett par riktigt, riktigt tunna strumpor i see through om du är lagd åt detta håll.

7 kommentarer:

 1. Mycket bra artikel! Hittade ett par strumpor i kashmirblandning från falke under granen som skall utvärderas grundligt.
  Jag kör annars strumplöst från 1 april-30september..Visst är det inget jag förespråkar till business-sviden men till ett par bomullsbyxor, jeans eller t om udda byxor i tunn ull kan det vara riktigt snyggt. Jag skulle undvika svarta oxfords men såväl loafers som monkstraps gör sig kanon till detta. Glöm inte att gå in skorna först för annars kommer skoskoskavet som ett brev på posten :) Och se för guds skull till att få lite färg på vristerna...

  SvaraRadera
 2. Andreas: Det måste anses väldigt vågat att köra din strumplösa linje. Du skämtar inte va? Jag kör strumplöst till short och seglarskor och kanske jeans med seglarskor. Aldrig annars. Jag känner mig dock lite (negativt)kinky med jeans utan strumpor. Xms

  SvaraRadera
 3. Alltså! Läs på! Ull och bomull är helt olik fiber. Ull är självrenade medan bomull aldrig blir rent oavsett hur varmt du tvättar det (det är därför gamla bomullskläder bildar svettfläckar till exempel). Sedan skall strumpor alltid vara knälånga - för att de inte skall halka ner. Den här artikeln är under all kritik - har du ens provat de märkena du rekommenderar? Vi kan också se att strumporna är dyra - men är de prisvärda? Läs följande: http://www.customshirt1.com/SockArticles/Sock_MoreThanYou_01.htm Varför skulle det någonsin vara okej att bära korta strumpor? Som du skriver i artikeln. Köp inte de strumporna som finnns bara för att de säljs!

  SvaraRadera
 4. Till Anonym: Att strumpor "alltid skall vara knälånga" är inte infört i svensk lagstiftning. Det anses korrekt till kostym, absolut, men det är upp till var och en att bära vad de vill, och det finns inget du kan göra åt det. Att citera text från en sajt som till stor del livnär sig på att sälja exklusiva kashmirstrumpor (exempelvis Marcoliani) ger dig inte direkt trovärdighet i ditt resonemang. Att tro att ull är ett magiskt självrenande material är barnsligt. Slut tjura och gör något konstruktivt istället.

  SvaraRadera
 5. Tyvärr har jag blivit tvungen att ta bort en kommentar här på grund av att en person inte kunde hålla en civiliserad och mogen nivå på sina inlägg. Detta har även medfört att jag kopplat på kommentargranskning i bloggen.

  SvaraRadera
 6. Jag har de senaste dagarna av lite olika orsaker använt ullstrumpor. De jag äger är lite tjocka och köpta för fritidsbruk. Men då jag var på en "vinterkonferens" med en del förflyttningar ute och därmed lite "grövre" kläder även inomhus. Jag hade då mina ullstrumpor. Jag insåg då att de var suveräna att sitta i möten med. Det blev inte för varmt och svettigt inne och inte kallt ute. JAg testade även idag då jag sprang mellan olika möten i Stockholms City att ha dessa liknande stympot i mina CJ chukka boots. Nu till frågan som kanske är en sammanfattning av artikeln. Finns det bra tunna ullstrumpor till kostym? Vart?

  SvaraRadera
 7. Merinoull-strumpor fungerar väldigt bra, och går utmärkt att tvätta i 40°, vilket gör dom rena och fräscha. Finns ett par svenska tillverkare av merino-strumpor, bland annat Woolpower. Nackdelen är att dom inte har så spännande färgkollektioner, det är mest svart...

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails