Att Mona Sahlin har en väska för 6000 kronor har jag inget problem med. Men det är en lyxkonsumtionsprodukt som masstillverkats för att föda ett behov av märkesfixering som håller på att gå fullständigt över styr. Den är inte köpt för att den var fin, den är köpt för att det står Louis Vuitton på den. Vore det inte trevligare om Mona Sahlin bar en väska för 6000 kr av ett märke som du kanske aldrig hade hört talas om, gjorda av några småföretagare i Norrland som lagt ned själ och hjärta i just hennes väska. Eller en liten familjeägd ateljé i Neapel eller Toulouse?
Kinesiska arbetare i en skofabrik. Skorna tillverkas i syntetmaterial med många kemiska tillsatser, dålig kontroll över hantering av material är ett återkommande problem.
Det är här skor är så fantastiska (alltså den typen av skor jag skriver om i min blogg)! Här syns inga märken. Det är enbart kvalitet och design som talar! Självklart har vissa skotillverkare ett gott rykte som borgar för kvalitet, men inte för evigt, ta till exempel Church’s som sunkat ned sig rejält efter Pradas köp.
Franska skotillverkaren Pierre Corthay, en av många små Europeiska producenter av handgjorda kvalitetsskor.
Jag kom i slang med en äldre herre inne på Götrich (butik i Stockholm) häromdagen. Jag gav honom komplimanger för hans otroligt vackra skor. Det visade sig att han köpte dem 1986! Så vad spelar det då för roll vad de kostar? Slå ut det på 24 år! Och vad påverkar miljön mest; en masstillverkad sko som du slänger efter ett par år eller en handgjord kvalitetssko som du har från att ungarna börjar på dagis tills de tar studenten?
Enzo Bonafe har gjort skor i över 40 år i sin ateljé i Bologna.
Slutsatsen mina kära skofantaster är den att; köp en riktig kvalitetssko vare sig du är Sosse, Moderat eller Miljöpartist, det är bra för både plånbok och miljö! Och köp den inte för att det är en Vass, Gaziano & Girling eller Aubercy, utan för att det är en sko som tillverkats med hjärta av hantverkare som brinner för sina skor och har en tidlös design du kommer att gilla inte bara denna säsong utan även om 25 år!
Kloka ord, köp kvalité och känsla snarare är en logga. Från det ena till det andra, en rolig idé vore om du kunde starta ett projekt där dina "läsare" fick skicka in bilder på sina egna favoritskor samt berätta lite om hur de kombinerar dessa med kläder och tex accesoarer etc. Sen kan du förslagsvis soretera ut det du tycker verkar bäst om det skulle bli för många inskick...? Är detta möjligt?
SvaraRaderaKlok sida har påbörjat min skogarderob med skräddade skor sen början av 80-talet.
RaderaDe som man går mycket med kan mycket väl ha en "luffarsula" under fotdelen.
Speciellt förtjust är jag i franska jordpurs med blixtlås, givetvis skinnfodrade.
Välgjorda skor är ingen lyx utan god ekonomi. Svårt att ersätta fötterna.
Hej!
SvaraRaderaKanonintressant blogg. Verkligen uppskattad.
Jag måste dock fråga en sak:
Har ett par R M Williams med lädersula som använts ute en gång, och har fått lite grått grus/smuts under sulan. Dumt.
Dom skall sulas med gummisula men gjordes inte det vid detta enstaka tillfället som dom användes ute, dock väldigt snabbt, så det är inga monumentala skador.
Är det något du kan kommentera kring detta?
Behöver jag remodulera hela sulan, lädersulan vill säga, eller fungerar det att putsa och skrubba och sen be skomakaren fästa en gummisula?
Hur kan jag göra för att förbereda skon för att få en gummisula, nu när det är lite gråsmuts under? Något medel eller dylikt som kan appliceras?
Mvh
Gösta: Måste du sula om dem? Jag tycker man förstör skorna då. Dels för att man mister lite av känslan om man sätter på en gummisula. Dessutom är ju sidorna på sulorna fortfarande av läder. Så vad är nyttan? Ok, lite skyddar det ju.
SvaraRaderaMen om du verkligen vill sula om med en tunn gummisula så ska du använda dem lite och sedan lämna in dem. Så du har inte förstört dem. Använd dem fram till nästa höst. Då kanske du också insett fördelen med äkta lädersulor..:-)
Det sista var sagt av Xms
SvaraRaderaLovis: Tack för dina många trevliga kommentarer. Det är en bra idé med inskick, jag kanske gör några inlägg på ämnet framöver om jag får lite material av mina trevliga läsare! Har du några bilder får du gärna sända in dem till herrskobloggen@gmail.com och lägg med någon text typ "det är ok att publicera dessa bilder i Herrskobloggen" eller liknande.
SvaraRaderaGösta; Tack för de orden! Oroa dig inte för dina R.M. Williams, lädersulorna SKA slitas. Det är bara att byta dem hos en skomakare när du gått ned dem. Man skall ta hand om sina skor, men det får inte gå till sådan överdrift att man blir rädd för att de skall slitas. R.M. Williams skor är oftast riktigt grova arbetsskor, de tål de mesta. Vill du lägga en tunn slitsula under dem så kan du göra det för de tål då vätan bättre. Det spelar ingen roll att du använt dem några gånger innan du fäster denna sula. Precis som XMS nämner så är det många skomakare som rekommenderar en att bära skorna ett tag innan man sätter fast en slitsula eftersom det är lättare att fästa sulan då.
/Shoeman
Blir det inte sprickor i lädersulan?
SvaraRaderaJag kommer ju inte börja använda dom i slasket här i Göteborg på studsen men... ändå? Grus och dylikt.
Tack för så snabbt svar.
F.ö. något som vet en bra återförsäljare av Crockett & Jones i Göteborg? Är intresserad av ett par Lowndes, men har svårt att hitta ett par till ett gemytligt pris.
På tal om munkskor; någon som har förslag till något annat par än ett par Lowndes? Gillar Santonis likväl (double monkstrapped).
Hej Gösta,
SvaraRaderaJag tycker ite du skall oroa dig alltför mycket, RMW är väldigt tåliga.
Jag vet inte vilka som har CJ i Göteborg, men kolla på CJs svenska hemsida, det står där.
Gällande monksen, vad har du får budget?
/Shoeman
Gösta...Monks är ju bara för underbart. Har sen tidigare ett par Lowndes, och är mycket förtjust i dessa. Har beställ ett par Edward Green Westminster Dark Oak på 888 lästen, ska bli mycket intressant att se hur de ser ut samt om de passar då jag aldrig ägt/provat ett par EG 888. Lycka till
SvaraRaderaGösta: Du behöver inte alls vara rädd för sprickor. Jag vet iofs inte vad du menar..:-) Men glöm inte att de flesta randsydda skor (som i grunden har lädersulor)kommer från England där det regnar mycket. Och som Shoeman skriver; RMW är väldigt tåliga!
SvaraRaderaLovisa: Edward Green Westminster måste vara ett utsökt hantverk. Ett stort Grattis! Sedan ska jag erkänna att jag inte skulle köpa ett par Monks för det priset. Kanske inte några skor alls för det priset..;-) Men har man råd och inte minst gillar Monks måste det ju vara en våt dröm! Hälsar Xms
Grattis Shoeman! Din Blogg har nu åtta seriösa inlägg (nio med dett). Kul. Tänk om det kunde utvecklas till den seriösa manliga skobloggen. Du har ju både kunskap och förmågan att skriva bra och intressant.
SvaraRaderaJag har en fråga. Går det på något enkelt sätt att få en funktion på sidan så att man ser de senaste kommentarerna? Xms
XMS; Tack för det! Jag hoppas att detta kan bli en samlingsplats för folk som har ett genuint intressere för herrskor. Jag skall även försöka göra det möjligt för er läsare att enkelt kunna skicka in bilder på era egna skoprojekt.
SvaraRaderaJag lade faktiskt igår till en sådan funktion du efterfrågar, den ligger i högerlisten på bloggen.
Lovis; Edward Greens monks är snygga! Jag är inte precis överförtjust i monks, men måste jag välja en slip-on blir det helt klart en monk. Mina favoritmonks är dock från John Lobb "William II".
/Shoeman
Inte helt vanligt men enligt min mening helt ok, är monks till kostym så länge byxorna är smala vid anklarna. Är jag helt ute och snurrar. Hade på mig en smal svart kostymbyxa i super 120 till ett par extremt välputsade svarta C&J lowndes, vit skjorta och en ljusblå slips med samma lyster. Inget revolutionerande med andra ord, men det kändes riktigt bra måste jag säga. Ska göra en variant med mina westminster och en kostym i 2 gråa toner när vädret känns rätt. Några kommentarer eller förslag?
SvaraRaderaLovis,
SvaraRaderaPersonligen tycker jag inte man skall ha slip-ons till kostym, vare sig det är monks eller nåt annat. Jag kan eventuellt tänka mid det till en väldigt casual kostym. Jag själv skulle bära det, men jag tycker inte att det är "fel".
/Shoeman
Jag är väldigt delad i min syn på Slip-ons. Jag har själv ett par Loafers från CJ som jag har på jobbet till kostym. Men inte om det kommer viktigare externa besök. Så för mig kan man ha slip-ons till kostym men man måste vara genomtänkt. Så allt handlar om hur formellt det är och vad du vill signalera. Xms
SvaraRaderaÄr verkligen monks en slip-on?
SvaraRaderaKarl: Skall man vara riktigt petig så klassas faktiskt monks som en helt egen klass av skor.
SvaraRaderaJust monks anses vara helt korrekt till "business attire" främst på kontinenten, men jag skulle själv inte bära det i affärssammanhang. Monks ÄR iögonfallande, och det sista man vill att den där viktiga kunden skall reta sig på är dina flamboyanta skor med spännen på!
/Shoeman
När en riktig skomakare sätter på gummisulor ovanpå lädersulor så slipar han alltid bort en del läder - för att få en jämn yta att limma på - sedan limmar han två ggr. Första gången för att limmet skall sjunka in och sedan en gång till. Limmar han fler gånger så blir sulan för hård och limmar han bara en gång så blir det bubblor och obekvämt. Anledningen till att man skall gå in sina skor innan man limmar är för att lädersulan skall få en chans att forma sig innan han sätter på gummit då gummit inte är lika rörligt som lädret. Det är också i samtliga lägen helt onödigt att sätta på gummisulor. Har man dåliga lädersulor som inte tål så mycket så är det bara att slita ut dem och sedan sätta på bra sulor. Vill man ha gummisulor så finns det ett antal olika sulor som man köper med randsydda skor. Kom också ihåg att man inte behöver byta ut hela lädersulan när den är liten - utan bara den slitna delen. För egen del så släpar jga med fötterna när jag går vilket gör att jag sliter ut tårna onödigt snabbt så då kan jag bara byta tåbiten - de flesta byter hela slitytan men det är sällan man byter hela sulan. Man kan till och med byta ut både rand och bindsula - men det är specialarbeten som kostar minst lika mycket som ett par C&J... kolla skomakare.se för lista på "bra" skomakare.
SvaraRaderaflamboyanta skor....jag kan ju naturligtvis bara tala för mig själv, men efter mina presentationer och skarpa analyser så är mina monks det absolut sista kunden tänker på... :) Men jag förstår vad du menar.
SvaraRaderaMvh Karl
Fullständigt fabulös blogg, I love it! Särskilt insikten att kvalitetsskor inte är för snobbar utan för Alla eftersom alla (nästan) tjänar på en bra produkt som är tillverkad med kärlek och omsorg. Konsumenten tjänar på det både i tid, pengar och tillfredsställelse och miljön tjänar på det. De enda som loosar är köp-slit-släng-mogulerna, dvs de skokedjorna som tagit över galleriorna och köpcentren med massproducerat junk.
SvaraRaderaHälsningar Björn Granberg, doktorand i ekonomisk histora.
Hej Björn,
SvaraRaderaTack för dina ord, de uppmuntrar. Tyvärr tror jag dock att vi predikar för döva öron! Jag har försökt påverka mina vänner och bekanta och förmå dem att köpa detta resonemang, men det biter inte på dem. Antingen är jag en dålig retoriker alternativt hopplöst "omodern". Vissa av mina vänner anser att jag är en lite av en kläd-/skosnobb, men samtidigt så har de ett klädkonto som är större än mitt. Min omgivning tycker helt enkelt att det är bättre att köpa en massa skräp, som man slänger inom ett par år, istället för att göra inköp av klassiska plagg/skodon som kan brukas i decennier. Modeindustrin har helt enkelt fått greppet helt om dem, vilket mäktigt marknadsföringsmaskineri de förfogar över! Jag tror dock att vi kommer till en punkt då människan TVINGAS sluta köpa masstillverkat skräp, då detta extrema konsumtionssamhälle inte är hållbart.
/Shoeman
Hej,
SvaraRaderaJag är nytt här och skrivar dåligt på svenska för vi kommer från Holland.
Vi har flyttat till Sverige förre året och vi har Skomakare som yrke.
I Holland hadde vi ett eget skomakeri och har vi specialiserad oss i reparation från skor i det exclusivare skosegment. Min man är Gulden Prisvinnare 2009 i Holland i en "European Shoemakers Competition".Och vi börjar nu med våra skomakeri nära Nossebro och på nättet. Hemsidan kommer snart!
Det är jättekul att läsa att det finns många som virkligen älskar skor och att dem pratar precis som min man gör.
Jag ska kolla det här blogget regelbundigt.
Med vänliga hälsningar, Mariëlle
Hej,
SvaraRaderaNu är våra hemsida färdigt! www.skomakeribos.se
Mariëlle Bos