fredag 29 januari 2010

Fokus: John Lobb

Jag tänkte idag skriva några rader om ett av de mest välrenommerade och äldsta företagen som tillverkar kvalitetsskor; John Lobb.

Företaget grundades på 1800-talet av, just det; John Lobb. John Lobb var en delvis förlamad farmarpojke från Cornwall. Man kan tänka sig att hans familj inte hade så höga förhoppningar om nyttan han skulle göra som bonde, men istället blev han alltså en av dåtidens mest respekterade och hyllade skomakare. På 1800-talet fanns tusentals skomakare som tillverkade handgjorda skor i London, så konkurrensen var tuff. Men genom sitt fenomenala hantverk blev John Lobb snart uppmärksammad. I sin butik på St. James's Street i London tog han emot kunder så som Kung Edward VII och andra framstående personer. Även idag har denna anrika firma två royal warrants från “His Royal Highness The Duke of Edinburgh” och “His Royal Highness The Prince of Wales”.

Bild: John Lobb, St. James's Street


Uppköpt av fransmän
John Lobbs son William öppnade en John Lobb-butik i Paris i början på 1900-talet, men 1976 köpte Hermes upp denna butik och även rättigheterna till namnet John Lobb. Det betyder att det finns två företag med namnet; det engelska bolaget som endast tillverkar handgjorda skor i mycket liten skala som man brukar kalla ”John Lobb London” och det Hermes-ägda John Lobb som för enkelhetens skull oftast kallas "John Lobb Paris". Sistnämnda tillverkare gör konfektionsskor, ”made-to-order”-skor och accessoarer och har en av sina flagship stores på Jermyn Street i London medan John Lobb London fortfarande ligger kvar på St. James's Street.

John Lobb Paris "Amiel" från deras made-to-order kollektion

John Lobb Paris vs. John Lobb London
Jag har alltid varit en förespråkare för de små tillverkarna som bedriver sin verksamhet i liten skala och lägger ned själ och hjärta i sina produkter. Det är lätt att vilja föredra John Lobb London framför Hermes-ägda John Lobb Paris, men i ärlighetens namn har jag lättare för det franskägda bolagets produkter.

John Lobb London, button up galoshkänga

John Lobb London har helt enkelt ett föråldrat designspråk som inte tilltalar mig på samma sätt. Produktbilderna i denna blogg skiljer sig ju något i kvalitet, och de gör inte John Lobb Londons skor rättvisa. Det är faktiskt synd att man inte satsar några kronor extra på att presentera sina produkter. Jag har full förståelse för att ett så litet företag inte kan lägga ned hundratusentals euros på produktfotografering som John Lobb Paris gör, men hur stolt historia man än har så måste man kunna presentera sina produkter på ett professionellt sätt. Man skall inte heller avfärda John Lobb Paris produkter som något massproducerat ”modemärke”, för de gör riktigt högkvalitativa, vackra skor!


Ur John Lobb Londons katalog

John Lobb Paris "Grafton" ready-to-wear derbysko. Marknadsföringsbudgeten kan man gissa är något högre hos det franska företaget.

7 kommentarer:

 1. Intressant, trodde att jag läst det mesta om Lobb, men fick nu ytterligare lite matnyttig information med mig. Du har en naturlig känsla för språk som verkligen gör din blogg lättillgänglig och trevlig, tackar för det. Nästa steg blir kanske enklare intevjuer och lite mer redaktionell text, eller?. Har du sen möjlighet att byta språk till Engelska så ligger förmodligen världen vi dina fötter, "splendid work old chap"

  SvaraRadera
 2. Instämmer till fullo med föregående talare. Bravo!

  SvaraRadera
 3. Tack båda för de varma orden, det är mycket uppmuntrande!

  Jag har valt att skriva på svenska för att det inte finns någon blogg om exklusiva herrskor på vårt vackra språk (vad jag vet). Så det får bli på svenska även i fortsättningen! :)

  SvaraRadera
 4. Bra att du skriver på svenska! Det finns en hel del bra bloggar på engelska och det blir svårt att konkurrera med dessa. Nu är din blogg helt enastående i detta land, bara fortsätt så.

  SvaraRadera
 5. Jag tycker du skall skriva på engelska så jag inte mår dåligt när jag läser din blogg.. finns redan svenskspråkiga bloggar så det räcker.

  SvaraRadera
 6. Sigurd Ruschkowski16 augusti 2010 10:01

  Bra skrivet! Lite kort kanske....

  Det finns en bra bok om Jobbs histora "The Last Shall Be First " - mkt bra läsning.

  Ta och åk in till London och titta på skorna innan du beställer. Jag har varit där några ggr och det är värt en resa till London bara för den affärens skull. Sedan finns det ju en hel annat i bespokeväg i London...

  Håller inte med om att JL London ska ha någon annan form av presentation av sina produkter. Enekelt och elegant uppvisning finns i deras kataloger och nu även på deras hemsida.

  PS Passa på och köp deras suveräna skokrämer! Jag brukar via FAX beställa hem några burkar då och då.


  /Sigurd Ruschkowski

  SvaraRadera
 7. I veckan var jag inne på John Lobb på St James Street. Till min stora glädje är personalen ung och de har inga problem att attrahera ny personal.
  Jag prata länge med några av hantverkarna och blev inbjuden att gå ned i guldgruvans innersta: rummet med alla "lasts". Från golv till tak fullt med fotformerna och detta var endast de som använts de senste 10 åren. Övriga är lagrade annorstädes. Ahh, vilken fantastisk miljö! Att see hantverkarna göra skorna och skaka hand med No 1!
  Tack till Nic som visade mig runt!


  /S.R.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails