söndag 22 januari 2012

Tillverkare i fokus: VassLászló Vass
De centraleuropeiska tillverkarna är mycket dåligt representerade i skovärlden förutom på sina egna hemmamarknader och i Tyskland. En av de få tillverkarna som lyckats slå sig ut i världen är Vass. Denna ungerska tillverkare, baserad i Budapest, grundades 1978 av László Vass. Tillverkningen ligger på runt blygsamma 1000 par skor per år. Man tillverkar även en del ”bespoke”-skor utöver sina konfektionsskor. 

Vass "Budapester"
Det jag personligen mest förknippar Vass med är den klassiska så kallade ”Budapester”-modellen. Detta är en typ av wingtip derby på en mycket rund, trubbig läst, med ganska mycket dekorationer. Modellen är mycket vanlig i regionen och är på intet sätt unik för Vass. Ofta tillverkas ”Budapester” med den österrikiska så kallade Goiser-metoden (ganska lik ”Norvegese”-metoden har jag fått förklarat för mig).

En Vass-sko tillverkad enligt Goyser-metoden

Vass "Osloer"-känga

Det är helt klart så att Vass står för en rustik konstruktion och ett gammaldags formspråk som inte faller alla i smaken, men det är ju bland annat detta som gjort Alden så framgångsrika under de senaste åren. Så man kan fråga sig om det kommer en Vass-trend…? Antagligen inte. På något sätt så har inte denna ungerska tillverkare samma romantiska skimmer över sig som den nu överexponerade New England-kollegan Alden.

Vass "Theresianer"-känga
Missa inte boken ”Handmade Shoes for Men” skriven av Vass-grundaren László. Detta är en mycket intressant bok för dig som vill lära dig mer om ämnet. Boken är en källa av kunskap som legat till grund för många av artiklarna på Herrskobloggen. 
PS. Inspiration till att skriva denna artikel fick jag tack vare er läsares kommentarer gällande Vass, så tack för detta. Jag har länge tänkt att detta skulle vara ett bra ämne. 11 kommentarer:

 1. Har kollat en del på Vass och gillar en del modeller skarpt. Bland annat ett par svarta half brouge oxfords. Var ligger Vass på i pris ca?

  SvaraRadera
 2. ca €400-500 för konfektionsskorna och ca €100 extra för made-to-order.

  SvaraRadera
 3. Trevligt att det skrivs om Vass, men jag tycker att bilderna var mer dystra än vad deras utbud kräver. Titta bara på denna tråd på StyleForum: http://www.styleforum.net/t/130044/the-ultimate-vass-porn-thread

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, ja bilderna från Vass hemssida var ganska osexiga. Tack för länken! Grym skoporr!

   Radera
 4. Erik (student)26 januari 2012 20:38

  Plöjt den tråden två gånger. Skoporr på hög nivå!

  SvaraRadera
 5. Jag äger ett par double monkstrap ifrån Vass. Skaffade dessa istället för CJ lowndes som jag även sneglat på. Måste säga att jag är extremt nöjd med skorna, ett väldigt sexigt formspråk men ändå en rejäl sula. Riktigt fint. Vad som däremot var mindre roligt var Laszlo Vass dotter som arbetar i affären i Budapest. Hon fnös åt mig när jag frågade om de hade någon form av longwing i sortimentet och svarade knappt på tilltal då jag försökte småprata och frågade vart skorna tillverkades osv. Var ärligt talat inget vidare trevligt och tyvärr något man kan träffa på ganska ofta i Ungern vad det gäller kundservice. På något vis förväntar man sig mer om man ska lägga 420 euro på ett par skor som jag ändock gjorde. Är man däremot gäst hemma hos en ungersk familj gör sig den sydländska gästfriheten gällande, får man nog minst sagt påstå.

  Hoppas jag inte avskräckte någon från ett inköp, skorna är verkligen sagolikt vackra och jag kan inte tänka mig något bättre i samma prisklass :)

  SvaraRadera
 6. Jag tycker inte du allt gör Vass rättvisa genom att skriva att de förknippas med "rustik konstruktion och ett gammaldags formspråk". För mig är många av hans modeller väldigt stiliga och många gånger mer moderna än de engelska märkena.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej anonym, de läster som du refererar till är ganska nya och har antagligen tagits fram för att möta efterfrågan hos kunder i Västeuropa som ofta söker en mer slimmad läst.

   Radera
 7. Har med stort intresse läst denna artikel om Vass då jag i slutet av april ska resa till Budapest. Har då tänkt att gå till deras shop och ev köpa mig ett par skor.
  Jag känner mig dock osäker på kvaliten o vad som är ett rimlipt pris. Har sökt men inte hittat någon försäljare i Sverige. Om man jämför med C&J t.ex. där ett vanligt pris är ca 4400 kr (Grasmere). Är det någon som vet vad t.ex Vass Theresianer står sig i jämförelse med C&J?
  Jag har tänkt mig att köpa ett par vardagsskor ( bruna/mörkbruna Derbys ), att ha vid transporter utomhus via fot, cykel, bil eller komunalt. Vilken typ av sula ska man då välja? Enkel eller dubbel lädersula? Ska man i så fall lägga på en gummisula? Har sett att det finns väldigt olika uppfattningar om den saken. Vass har en sula som kallas för Vibramsole ( J&C har Dainite ), ska man välja en sådan i stället.
  Tacksam för synpunkter från någon som vet.

  Olle

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Olle.

   Pratar vi kvalitet i tillverkning så är Vass vassare än engelska high-end tillverkare som Edward Green och Gaziano & Girling. Mao väsentligt vassare än C&J.

   Pratar vi material så är Vass på nivå med ovannämnda tillverkare.

   Pratar vi finnishing, burnishing etc (som "bara" handlar om estetik) så ligger de efter ovannämnda tillverkare. Dina skor får patina efter hand du använder och vårdar dem, men den finns inte där då köper dem som det gör på EG och G&G. Sen kan man påskynda det med hjälp av att arbeta med t.ex. svart, mörkbrun och bourgogne polish på ett par ljusare bruna skor. Lite extra kul att göra det själv!

   Vass är mao konstruktionsmässigt en absolut toppsko, helt handgjord, och extremt prisvärd.

   Radera
 8. Vassare än EG och GG vet jag inte, hur många GG, EG och Vass äger du för att göra den jämförelsen? :)

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails