tisdag 10 november 2009

En lämplig Skogarderob - del 1 startgarderobenJag skriver med start idag serien En lämplig Skogarderob (ni får ursäkta referensen till den utmärkta bloggen ”A Suitable Wardrobe”). När man säger lifetime wardrobe brukar man syfta på en klädgarderob som innehåller allt en välklädd man behöver i sin garderob för att kunna klä sig lämpligt och snyggt i alla lägen; en tidlös garderob som inte är särskilt känslig för förändringar i mode eftersom man väljer en klassisk linje framför modenycker.Självklart komplettera man en sådan garderob löpande med mer kontemporära ting för att liva upp det hela. På samma sätt kan man bygga upp en skogarderob. För att inte skobudgeten skall spåra ur totalt så kommer jag begränsa mig till max tre skor i varje kategori (oxfords, derbys, kängor och casuals samt några ”wildcards”). 15 par skor är i överkant, du kan gott och väl klara dig på runt 10 par skor plus några slittåliga dricka-mäklarbricka-på-Stureplan-skor.

Startgarderoben
Alla har dock inte råd, eller viljan, att investera i 10 par skor á 5-6000 kr! Vi snackar ju samma pengar som för en begagnad bil. Dock håller nog skorna längre än Volvon om du sköter dem rätt, och roterar skor varje dag. Jag har därför tagit fram en budgetgarderob, eller en startgarderob, på fyra par skor som bör täcka in de behov man kan tänkas ha om man har en begränsad skobudget (vilket de flesta av oss har). Jag skall senare gå in på en mer omfattande garderob. Men man måste ju börja nånstans.

En svart oxford
En sko som passar till det mesta! Ingen man i hela världen skall gå igenom livet utan en svart oxford! Bär dem vid formella sammanhang, anställningsintervjun, middag med svärföräldrarna, etc, etc. Välj en diskret modell (inga brogues) för att få störst användning för denna sko.

Klassisk svart oxford från engelska Edward Green. Ett måste i alla mäns garderob. 
En brun eller oxblodsfärgad oxford
En sko som lämpar sig till både uppklädda tillställningar under dagtid samt jobbet. Brouges är på håret för informellt för denna sko, men varför inte köra en kombination, införskaffa en oxfordbrouge med sydda sömmar istället för tåhätta för att skapa en elegant, avslappnad och slimmad look. Jobbar du i en bransch med strikt dress code så välj en oxblodsfärgad oxford som anses mer formell än en brun sko, och rotera dessa med dina svarta oxfords.

Här ännu ett par skor från Edward Green, modellen heter "Berkeley". 

En derby i mocka
Här har vi då en sko som passar casual sammanhang, och vi slår tre flugor i en smäll och tar denna sko i mocka och brogues. En grymt bra kombo om man vill vara stiligt avslappnad. Köp en slimmad derby så kan dessa extraknäcka som sommarsko (rotera med dina bruna oxfords).

Amerikanska Alden när de är som bäst; casual.

En oxfordkänga med Dainitesula
Vi måste ha en känga! Denna sko utrustar vi med en Dainitesula så att den bättre tål dåligt väder. För säkerhets skull vill jag överväga att beställa denna sko i Cordovan, för den kommer slitas hårt om det är din enda känga. Trots detta bör du rotera med nån billigare sko för att inte slita ut dem för fort.
En mycket vacker känga från St. Crispins.

Sammanfattning
Det är allt du behöver,om du har en begränsad budget, i min mening. Men inhandla det du själv tycker känns rätt, men håll dig till randsydda kvalitetsskor, de kostar en slant extra, men eftersom de håller år ut och år in om du sköter dem så blir det billigare i längden.


4 kommentarer:

 1. Grymma skotips för en nybörjare.

  SvaraRadera
 2. Uppskattar verkligen den här bloggen, den har fått mitt intresse för skor att öka enormt.

  Men vad föreslår du för tillverkare på skor för en "nybörjare" samt evenutella butiker / skomakare där man kan hitta skorna.

  /N

  SvaraRadera
 3. Jag tycker att man kan börja med Carmina eller Crockett & Jones.

  SvaraRadera
 4. Riktigt bra blogg,

  Funderar över att här inte är så mycket svarta skor, hur ser man på att bära svarta skor med brouges på arbetet när det inte är så formellt? Hur fundera kring svart respektive brunt oc hbrouge eller inte?

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails