onsdag 31 mars 2010

Vad är “made-to-order”?

MTO från Edward Green: Sandringham, 888 Last, Burnt Pine Antique/Burgundy Antique (foto: Leather Soul Hawaii)

Med made-to-order (MTO) så menas att man som kund ”bygger” sin egen sko som grundas på en befintlig modell. De tillverkare som jag har erfarenhet av avseende made-to-order är Edward Green och Gaziano & Girling. I Sverige finns mig veterligen bara två tillverkare representerade som erbjuder made-to-order och det är Gaziano & Girling (från och med i höst: Skomakare Davidson, Hans Allde ) och Crockett & Jones (Grafford, Rose & Born, Skomakare Davidson m.fl.).

Tillvägagångssättet låter enkelt men kan vara ack så svårt, för när man ställs inför så många olika optioner så blir möjligheterna nästan överväldigande. Det är som att ställa en 4-åring framför smågodisdisken och be honom välja en godissort.

MTO från Gaziano & Girling: Burnham, MH71 Last, Antiqued Vintage Oak (foto: Leather Soul Hawaii)

1. Storlek/vidd - vid en MTO-beställning så kan de flesta tillverkare förutom din storlek även erbjuda olika vidder på skon. Olika tillverkare har olika standard för vidd. Men ofta använder engelska producenter D för smal passform, E för normal, F för bred och G för mycket bred.

2. Välj en modell – redan här blir det svårt, för de flesta tillverkare har en enorm mängd olika modeller att välja mellan, och många kan se snarlika ut för det otränade ögat. Jag brukar tänka ändamålsenligt. Vill jag ha en vår-/sommarsko eller en höst-/vintersko? Vill jag ha en formell eller en casual sko? Låt säga att jag vill ha en sommarsko så går kängor och de grövsta derbymodellerna bort. För höst-/vinterskor så går samtliga slip-ons, monks och många oxfords bort (om det inte är en formell sko jag ska ha förstås). Jag har dock sett gott om folk som traskar omkring i slip-ons mitt i vintern, i två decimeter nysnö, antagligen mot bättre vetande och utan omtanke för sina fötter.

MTO från Edward Green: Beaulieu, 82 Last, Midnight Antique (foto: Leather Soul Hawaii)

3. Välj läst - det enklaste steget tycker jag. Man har ofta en klar bild över vilken läst (form på skon) man anser passa till den modell man valt. Är man ute efter en klassisk look, välj en klassisk läst och vice versa.

MTO från Gaziano & Girling: Thorpe, MH71 Last, Rustic Grain, Double Leather Sole, Metal Toe Plates (foto: Leather Soul Hawaii)

4. Välj material – här blir det riktigt besvärligt. De flesta tillverkare har läderprover du kan få titta på där de erbjuder runt 40-50 olika lädersorter, exempelvis Cordovan, alligator, kalvläder, mocka, grisläder etc. Dessa är i olika kulörer och ”grains” (präglat läder). Man kan lätt spåra ur här och inse att man egentligen vill ha fyra-fem par istället för de två man först tänkte att man skulle beställa. Utöver tillverkarens läderprover så händer det även att de, på begäran, kan ta in specialläder som de inte har i sina prover. Man behöver inte heller nöja sig vid ett material, utan många skor blir snygga i två-fältsutförande (exempelvis mocka upptill och kalvläder nedtill). Ni förstår, det blir inte lätt.

MTO från Edward Green: Farringdon, 888 Last, Whiskey Shell Cordovan (foto: Leather Soul Hawaii)

5. Välj sula – standard på alla eleganta herrskor är en lädersula. Men i vårt kalla, fuktiga, snöiga klimat så kan det vara mycket praktiskt med en gummisula såsom exempelvis Dainite eller Crepe. Utöver dessa sultyper så finns exempelvis Commando-sula, Ridgeway, Micro med flera. Ofta kan man även specificera dubbel lädersula, dubbel Dainite, storm welt etc. Även val av sula kan alltså bli svårare än man tror!

Edward Green's top drawer-kollektion med infällt tåjärn (foto: Leather Soul Hawaii)

6. Extra lull-lull – precis som när du beställer en ny bil så vill du säkerligen ha lite lull-lull. Vid MTOs kan man ofta välja till små detaljer som speed-hooks på del av snörningen, infällda tåjärn, ingen toe cap, ingen punch cap etc. Rekommenderas endast för den erfarne!

MTO från Corthay: Corthay Sade, 001 Last, Ardillat Calf/Flaming Croc. Ok man behöver ju inte spåra ur totalt som på denna sko, men valmöjligheten finns ju.  (foto: Leffot NY)

7. Vänta – du måste ha tålamod med made-to-order skor, ofta är det 4-6 månaders leveranstid på dessa godbitar. Man får tänka i säsonger helt enkelt. På våren är det dags att beställa höstskorna! Inget är som väntans tider!

Prismässigt så är det stor variation på made-to-order beroende på tillverkare. Gaziano & Girling och Edward Green brukar ha ett pristillägg på cirka 1000 kr på sina MTO, och Crockett & Jones tar dubbla priset för sina (alltså cirka 8000-10000 kr/par).


Ett exempel på val av sula, nedan en G&G Rothschild med crepesula. (foto: L'atelier du chausseur)

2 kommentarer:

  1. Alltid lär man sig något nytt! CJ som MTO i Sverige visste jag inte att det fanns. Men priset avskräcker tyvärr. Lite märkligt högt med tanke på vad GG tar för sina MTO. När jag läste inlägget kom jag på att det vore lärorikt om du kunde göra ett inlägg om sulor. Bild och beskrivning av de ”vanligaste” sulorna t.ex. Xms

    SvaraRadera
  2. Grymt bra och intressant artikel.

    Keep up the good work!

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails