måndag 17 september 2012

Black is Back



På ett par decennier har den svarta skon gått från att vara fullständigt dominant till en färg reserverad för konservativa branscher och formella tillfällen. Vart började då denna trend? I Italien och Spanien har brunt och andra kulörer varit framträdande under en längre tid. Kanske var det den nu bortgångne John Hlustik, Edward Greens frälsare, som med sitt nytänkande påverkade den engelska gentlemannen som i sin tur påverkade oss i Sverige?  Jag vet faktiskt inte.

Äldre svenska män ses ofta med svarta loafers. Här från Alfred Sargent. 


Gaziano & Girling Westbury

Däremot så vet jag att många underskattar svarta skor. I min mening bör varje man ha minst ett par svarta snörskor av avskalat snitt. Och gärna ytterligare 2-3 par svarta skor, exempelvis en känga med gummisula. Jag var på ett mycket regnigt sensommarbröllop i Skärgården nyligen, och jag svor faktiskt över att jag inte hade ett par svarta eleganta kängor vid det tillfället. Det var så blött att vissa av de mer pragmatiskt lagda gästerna drog på sig gummistövlarna.
En modifierad version av Edward Green Shannon.
Edward Green Westminster

Slutligen så slutar vi dagens inlägg med följande fråga: hur bär du dina svarta skor? 



17 kommentarer:

  1. Tycker att svarta skor är klart snyggast i oxfordmodell. Låga oxfordskor eller oxfordkänga är snyggt i svart. Varför inte oxfordkänga i svart/svart mocka?

    (Tasseln från Alfred Sargent är fantastisk, men är snyggare i ljusbrun mocka).

    SvaraRadera
  2. Till bröllop, begravningar och när jag har svart kostym. Punkt och slut.

    SvaraRadera
  3. Jag äger tre par svarta skor. Ett par C&J Hallam, som jag har på kontoret samt vid finare tillställningar. Ett par C&J Tetbury som används, precis som du ovan önskat, vid finare tillställningar när det är dåligt väder, eller bara när det är dåligt väder. Sen har jag en fodrad(fårskinn) känga från Lloyd som används vid kallare temperatur än -10 då de är nå fruktansvärt varma.

    Så bär jag mina svarta!

    SvaraRadera
  4. Har ett par svarta double monk-straps från CJ som inte får väldig mycket tid på fötterna. Brunt känns genast mycket snyggare och bättre när man väl står och väljer.

    SvaraRadera
  5. Jag har ett par svarta oxfords från Carmina som endast används vid formella tillställningar. Begravning, bröllop med klädkoden mörk kostym och sen nyår. Har även ett par svarta låga derbykängor med gummisula som jag har till jeans ibland.

    I övrigt har jag bruna skor och skor i mocka. Tycker mocka är överlägset på en vardagssko, snyggt och nästan underhållsfritt :-)

    SvaraRadera
  6. Vad heter bootsen som är upplagda i denna artikel? Och var kan man få tag i dom? Vill gärna få tag i ett par sådanna.

    MVH
    yasar.o (at) gmail (punkt) com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bootsen heter Shannon och är från Edward Green. Bör gå att inhandla på Edward Greens butik i London eller på Skoaktiebolaget när de öppnar (enda svenska återförsäljaren av EG).Versionen ovan är dock en "made to order", alltså en specialbeställd version av en konfektionssko.

      Radera
  7. Jag använder bara två par svarta skor.

    Ett par släta oxfords från Laszlo Vass i modellen "Old English" och U-läst för formella stunder eller en mörk kostym.

    Den andra skon är en single monkstrap från Santoni som fungerar i mitt tycke riktigt bra om inte bättre t om än brunt i just det utförandet.

    Hade jag arbetat i kostym eller haft krav på svarta skor i arbetet hade jag kompletterat med ett par till oxfords med "punched cap toe" eller en elegant derby i stil med Corthay.

    Även om tassels kan va charmigt i svart skinn till en svart skinnjacka så har jag lite svårt för så informella skomodeller i svart.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan instämma med sistnämnda. Skall det vara en svart loafer får det nog vara en penny loafer, om något alls.

      Radera
    2. Andreas, hur är storlekarna på Santonis skor? Har du möjligtvis erfarenhet av Sutor Mantelassis storlekar också? Jag har storlek 8 på C&J och Carmina,7,5 på Italigente. Tror du Santoni (eller Sutor Mantelassi om du känner till dem) storlek 8 passar också då?

      Är sugen på att beställa ett par från Santoni, finns fint utbud på Internet, men känner inte till hur de förhåller sig storleksmässigt jämfört med andra märken jag har. Har ej möjlighet att prova några den närmaste tiden.

      Radera
    3. Jag är givetvis tacksam för allas kommentarer, som känner till hur storlekarna ligger till på Santoni och Sutor Mantelassi. Kanske Shoeman själv kan vara till hjälp?

      Radera
    4. Hej, tyvärr inte, kolla på Styleforum, där finns säkert den infon.

      Radera
  8. Vilken skomodell för höst/vinter ska man satsa på om man har ett par chelsea i mocka, har en klädstil med flanellbyxor/jeans med skjorta och pullover?

    SvaraRadera
  9. Heisann! Kjempefin blogg!

    Jeg støtter flertallet i at brune sko bør være i flertall i skosamlingen, men brun er jo egentlig flere farger mens svart bare er en....

    Ved litt kjapp hoderegning kom jeg frem til at hårfint over 22% skoene min var svarte, mens resten var brune. Med andre ord omtrent 1-4...

    I tillegg til must have sko som svarte cap toe oxfords, bør man etter min mening også ha et par enkle svarte Derbys, helst med 2 eller 3 raders snøring (jeg synes Edward Greens Farringdon er utrolig lekker), et par monk straps (har selv E.Gs. Westminster som på bildet over og bare elsker den modellen) og er par boots, enten semsked eller i vanlig skinn (Jeg synes både Carmina og Alfred Sargent lager suverene Chelsea & Chukka boots til en "rimelig" penge:)...

    Det er etter min mening spesielt viktig å ha noen svarte sko for de som går med dress og slips på jobb. Enkelte skjorte og slips kombinasjoner ser simpelt hen best ut med svart belte og sko til...

    SvaraRadera
  10. Använder svarta skor till allt från kostym till jeans. Men har kanske lite svårt med svarta utan brouge till chinos. Men annars tycker jag man kan ha det till det mesta. Blir liksom aldrig fel.

    SvaraRadera
  11. Har ett par svarta oxfords med lädersula från Stefano Bemer, som sitter ganska bra på mina besvärliga fötter (låga och smal häl). Kommer eventuellt flytta tillbaka till (norra) Sverige, och lädersula känns egentligen bara användbart under barmark och då först när gruset sopats bort, dvs. Maj till September/Oktober.

    Funderar funderar på att införskaffa ett par C&J Hallam med gummisula för kundbesök i formell klädsel under resten av året. Lästen (348) är ok (har ett par Tetbury i brun mocka), men skulle gärna kunnat vara lägre (får snöra i botten) och dessutom tightare runt hälen. Någon som har alternativa förslag? C&J 360 lästen passar bra, men där finns inga svarta oxfords med gummisula, ja nästan inga skor alls. Mottager för övrigt tacksamt alla tips om skor som passar låga fötter med smal häl men ändå lite bredd kring tårna (Ankfötter?).

    Vad säger skofetischisterna överhuvudtaget om svarta oxfords med gummisula? Läder är ju snyggast, men som formell "slitsko" när man ska gå på snö, is, grusad blöt asfalt, in och ut på flygplatser, kontor och verkstäder med oljiga golv känns det som att gummisula är lämpligare. I norra Sverige är det nog få som bryr sig, där är man med rätta mer brydd om funktionen och ingen som pulsar i lössnö i lågskor blir tagen på riktigt allvar, men jag skulle känna mig konstig med marinblå kostym och Lundhagskängor. Och nej, galoscher är inget alternativ då de skulle få sitta på 90% av tiden och troligtvis äts upp av gruset.

    Alternativt, eller som komplement, blir det kanske ett par svarta Tetbury i calfskin. Någon som har alternativa förslag på kängor som passar något så när till kostym. Custom-made GG med gummisula skulle ju gå, men det känns som att kasta pärlor för svinen med så fint skinn i saltslask.

    /A

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej, vi på Skoaktiebolaget kommer ha en del "formella" skor från Carmina Shoemaker med gummisula. Vi öppnar 11 oktober på Humlegårdsgatan 4. Välkommen!

      Radera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails