måndag 1 oktober 2012

Skoaktiebolaget


Adam Kruse i en hög med skor som väcker avund och habegär 
Vi skoälskande nollåttor har tidigare fått hålla till godo med Crockett & Jones eller söka oss till mer välsorterade herrekiperingsbutiker såsom Hans Allde för att få vårt lystmäte av läderdoftande underverk. Men allt det har nu förändrats i och med att Skoaktiebolaget slår upp portarna på Humlegårdsgatan 4, torsdagen den 11 oktober.  Det ser onekligen mycket lovande ut från vad man kan se på hemsidan. 

Skoparad

Bakom projektet står Adam Kruse, tidigare butikschef på Herr Judit.

Skoaktiebolaget kommer att erbjuda skor från Edward Green (hallelujah), Gaziano & Girling samt ett trettiotal modeller från majorkanska uppstickaren Carmina Shoemaker. Uppstickare är väl lite att ta i, familjen Albaladejo som driver Carmina har tillverkat skor på Mallorca sedan mitten av 1800-talet, men själva varumärket som sådant är ungt om man jämför med tillverkare som Edward Green, Church’s och Crockett & Jones.

Utöver EG, GG och Carmina så kan även tilläggas att man kommer erbjuda strumpor från italienska Sozzi, skohorn från Abbeyhorn och skoputs från schweiziska Burgol.

Schweiziska Burgol är relativt okänt i Sverige, och även för mig, men är stora i Centraleuropa. 

För er som inte kan hålla er och är sugna på Carmina skall det nämnas att Paul & Friends på NK har ett litet utbud (cirka 5-6 modeller) av Carmina på hyllan. En annan trevlig nyhet inför hösten är att Crockett & Jones skall utöka sin butik lite längre ned på Humlegårdsgatan, där man får ungefär dubbelt så stora ytor som den nuvarande butiken.

Det ser ut som en lysande, sprakande, härlig höst för oss skoälskare! 

Nedan har ni ett par smakprov från Skoaktiebolagets hemsida.

Carmina double monk

Carmina Shell Cordovan

Edward Green - tidlös klassiker. 

13 kommentarer:

 1. Äntligen kommer lite alternativ till Crockett & Jones statiska modellutbud!

  SvaraRadera
 2. Håller med föregående talare :-)

  Att butiken kör egna MTO-versioner i små serier gör ju att utbudet kommer att variera med årstiderna. Dessutom kommer det ju finnas goda möjligheter att som kund påverka utbudet, vilket är extra roligt.

  De modeller som säljer bra antar jag att de kommer att köpa in igen men det kommer ju vara stor skillnad mot CJ som "alltid" har samma utbud eller tar sjukt mycket för sina egna MTO-modeller.

  Allt detta ihop tror jag kommer göra att CJ kommer att känna av konkurrensen. Carmina ligger ju pris där CJ låg bara för några år sedan och det gör ju dem väldigt attraktiva. Sen är det faktiskt riktigt bra priser på GG hos Skoaktiebolaget, blir billigare än att köpa från Bespoke-england som varit förstahandsvalet för GG från min sida.

  SvaraRadera
 3. Skulle vara intressant med en objektiv jämförelse mellan Saphirs och Burgols produkter!

  SvaraRadera
 4. Frågan är bara hur lagerhållningen kommer se ut med halvstorlekar och bred vidd, etc. Färre modeller men fler storlekar, eller fler modeller färre storlekar/vidder?

  SvaraRadera
 5. Hej,

  Tack för en lysande blogg!

  Jag har egentligen bara en negativ sak att säga om bloggen och det är att du gör för få inlägg. Hoppas att du får möjlighet att lägga upp fler välskrivna inlägg.

  mvh
  Erik

  SvaraRadera
 6. Mycket trevligt. Kudos till Kruse för detta!

  SvaraRadera
 7. Hej jag söker tips på butiker/skomakare i Göteborg som säljer instegsmodeller till randsydd; Grenson, Loake, Johnston & Murphy etc. Förslag?

  SvaraRadera
 8. Hej,

  Intressant artikel om en butik jag garanterat kommer att besöka. Jag håller på med ett eget skoprojekt just nu. Att skapa en bra skogarderob med en begränsad budget. Jag tänkte skriva om det i min nya blogg:

  http://skoprojektet.blogspot.se/

  Tack för en bra blogg.

  SvaraRadera
 9. Det kommer säkert gå att beställa hem halvstorlekar och olika vidder!

  SvaraRadera
 10. Jädrigt trevligt initiativ med Skoaktiebolaget, ska definitivt dit på torsdag när de fysiska butiken slår upp portarna. Vad gäller anonyms fråga ovan kan du garanterat räkna med att de har halvstorlekar inne och om de är slut går det att beställa. Däremot kommer de säkerligen bara att ha standardvidderna inne, men i de fall lästen finns i annan vidd går det säkerligen att beställa med. Carmina jobbar dock inte alls med olika vidder för en och samma läst, utan de har bara olika läster med olika vidd, där exempelvis Simpson är smalare än Forest.

  Förövrigt, för att följa Woosters exempel ovan, så har jag nyligen dragit igång en blogg om kvalitetsskor som bör tilltala läsare av den här eminenta bloggen.

  Adressen är: http://www.shoegazing.se

  SvaraRadera
 11. Riktigt trevlig liten butik. Besökte den på lunchen idag. Antar att utbudet kommer att variera ganska mycket över tid då de inte tar in så många ex av varje modell. Ett varningens finger ska man dock höja för Carminas cordovanskor. De kan vara lite småtafflig finish på dem. Men det skiljer sig verkligen från par till par. En del är perfekta medan andra kan ha lite fula fläckar där ovanlädret möter sulan. Men det är inget som är specifikt för Skoaktiebolaget utan det är samma sak vart man än köper sina Carmina. Så kolla hur just det paret du är intresserad av ser ut. Vissa är perfekta andra mindre perfekta och vissa av oss är mer känsliga än andra när det gäller sådant.

  Det par jag var intresserad av hade lite småfel på den ena skon, den andra var perfekt, jag påtalade det och blev erbjuden ett par exklusiva skoblock på köpet, vilket är riktigt schysst av affären men jag ville hellre ha ett par perfekta skor och tyvärr fanns det bara ett par i min storlek, så jag avstod idag. Men jag kommer garanterat att köpa av dem någon annan gång. Grym butik med riktigt trevlig och kunnig personal.

  /David

  SvaraRadera
 12. Är det värt att lägga de extra pengarna på ett par Carmina istället för ett par randsydda Loake?

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails