fredag 24 augusti 2012

Shell Cordovan

Alden-kängor i Ravello Cordovan

Jag har tidigare skrivit ett inlägg på ämnet Shell Cordovan. Då var Cordovan, läder tillverkat från kärnlädret på häst, näst intill okänt i Sverige och det var omöjligt att få tag på skor i materialet. Som tur är verkar det blivit nån slags trend med Cordovan (inte alla trender är av ondo verkar det som). Jag har sett det både här och där, till och med i modedrivna butiker som Paul & Friends och Nitty Gritty. Så ett material som tidigare varit vikt för oss skonördar har nu sina ”fifteen minutes of fame” verkar det som. Mycket tack vare Massachusetts-baserade tillverkaren Alden tror jag!

Två fina monks i Cordovan. Överst Edward Green "Oundle" i Cognac Cordovan och underst Carmina Shoemaker i Burgundy Cordovan. 


Så vad är då tjusningen med Shell Cordovan? För det första är det ganska ovanligt. I princip finns det endast en tillverkare av lädret och detta är amerikanska Horween. Det är också dyrt = exklusivt, vilket säkert också hjälper till att bygga myten. 

En fin split toe från Alden, på amerikansk engelska "Norwegian", i Horween Shell Cordovan #8 (Horweens klassiska vinröda färg som oftast kallas "burgundy").
Men den största tjusningen med Cordovan, och det jag hoppas får folk att välja materialet i första hand, är den fina patina och glans Cordovan får efter fyra-fem år. Cordovan är nämligen ganska matt och lite halvtrist som helt nytt. Den magiska glansen kommer först efter år av användning och slitage. Och Cordovan är slittåligt. Det är svårt att under en livstid nöta ut ett par.

Förhoppningsvis är Cordovan ingen trend, utan här för att stanna! 

Crockett & Jones har varit lite sena in i "Cordovan-racet" men här har vi en fin chukka-boot från tillverkaren. 

13 kommentarer:

 1. Vi på Paul & friends har som sagt ett litet utbud i Cordovan.
  Just nu har vi en känga i col. 8 från Tricker's och en låg plain toe derby i col. whiskey från Carmina. Om ca 2 veckor kommer det rulla in mer från Carmina! 8 nya modeller varav 2 i Cordovan.
  En till plain toe i col. cigar.
  Och en cap toe känga i col. cigar.

  Mvh

  Alexander

  Paul & friends

  SvaraRadera
 2. Hej Alex!

  Kul info! Då får jag kika in i butiken och köpa mig ett par!
  Jobbar du söndagar? Det är alltid kul att prata med en skokunnig!

  /Gustav

  SvaraRadera
 3. En fantastisk bild som verkligen visar svart på vitt hur vackert Cordovan blir när det börjat åldrats.
  Här ett par Carmina som gått från en nästan cognacsfärgad brunton till en mer chokladbrun/oxblod ton.
  Skorna på bilden är drygt ett år gamla och flitigt använda.
  / Albin

  https://www.facebook.com/pages/Sprezzatura/102041633279628

  SvaraRadera
 4. Det fina med cordovan tycker jag är att det är så nära underhållsfritt man kan komma i skoväg. Perfekt när man reser. Behöver inte putsas eller polerasöverdrivet, bara borstas av emellanåt.

  SvaraRadera
 5. Hej där! Snygg färg på monke starp skorna.

  Funderar på att införskaffa ett par broguemönstrade skor av god kvalité, men vet inte vara man kan tänkas hitta ett par i storlek eu 38-39,5 med smal läst. Kanske någogn som har nåt tips?

  SvaraRadera
 6. Känner någon till några svarta klassiska oxfords (typ Consul) i cordovan?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Se: http://www.carmina.telemaco.es/articulo.asp?idarticulo=3476659

   Radera
  2. Tack. Vet någon något om lästbredderna?

   Radera
 7. Hej!

  Först vill jag tacka för en riktigt bra blogg! Är inte så kunnig än känner jag. Så har en fråga.

  Beställde precis ett par brogues med combatsula. Hur är det om man vill byta sula i framtiden? Behöver man behandla skorna innan man använder de eller inte?


  Tack!

  SvaraRadera
 8. Hej

  Gillar din blogg =)
  Du som är duktig på skor, kan du säga mig vilken modell av RM Willims skor som denna tradera säljaren erbjuder?
  http://www.tradera.com/auktioner/Godmelodi

  Ser ut som gummi sula på bilderna men craftsman verkar ha läder sula?

  tacksam för svar

  Mvh Karin =)

  SvaraRadera
 9. Håller med cordovan är ett fantastiskt material. Men svårt att hitta framför allt i Sverige. Vilket är konstigt då det passar vårt klimat bra.

  Man får ju en fantastisk glans bara genom att borsta upp dem. Behöver nästan aldrig använda någon kräm. Till de som är annan färg än svart använder jag inte färgad kräm utan låter dem åldras snyggt. Till de svarta kör jag med svart cordovan kräm då och då men inte i närheten så ofta som till kalvskinnsskorna.

  Hoppas att det kommer ett större utbud i Sverige.

  Någon som hört mer om den skobutiken som skulle öppna och bl a sälja Edward Green?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Yes, Cordovan är kanonfint och praktiskt, men jag tror priset avskräcker många.

   Gällande butiken på Humlegårdsgatan 4 som skall öppna i mitten av oktober så finns det en del information på Facebook. www.facebook.com/skoaktiebolaget

   Radera
 10. Du skriver att det är svårt att slita ut ett par cordovan under en livstid. På andra ställen i bloggen har jag sett att du säger att ett par välskötta och cirkulerade "vanliga" kalvskinnsskor av de högkvalitativa märkena kan hålla 10-20 år. Själv har jag en skokollektion på halvdussinet svenska kvalitetsskor från tidigare delen av 60-talet som jag har använt regelbundet sedan dess. Två par Johnson/Excellent (Kumla), två par Carlsson/Merkur (Vänersborg), ett par Aristokrat (Jönköping), ett par Norlin (Molkom) samt ett par som jag inte vet mer om än att märket kallas Diamant. Alla utom Norlin och Diamant är randsydda derby, Norlin är durksydd oxford och Diamant är randsydd loafer. Ett par Johnson har cellgummisula och är tillverkade 1957 men hade alltså ett antal år på nacken i lager innan jag köpte dem i början av 60-talet. Alla andra har lädersulor. På 1980-talet köpte jag ett par italienska Vergilio, randsydda cap toe derby med Vibramsula samt ett par italienska randsydda boots av udda märke. Nämnda skor har jag klarat mig med i femtio år och inget par kommer att slitas ut under min livstid hur gammal jag än blir. De har regelbundet lämnats till kräset valda skomakare för service såsom hel- och halvsulning, omklackningar, även hela klackbyten och ovanläderlagning. Mest använda är Norlin som säkert är använda sammanlagt flera tusen dagar. Förstår du att jag blir förvånad när du talar om en livslängd på 10-20 år och att det framställs som märkvärdigt att ett par cordovan inte slits ut under en livstid? Min uppfattning är att inga kvalitetsskor slits ut under en livstid om de sköts väl och cirkuleras mellan säg drygt halvdussinet par som i mitt fall. Eller var de bästa svensktillverkade skorna på sin tid så överlägsna? Vad anser du om mina fabrikat? Inga har skinnfoder i främre delen utan vad jag uppfattar som bomulls- eller linnecanvas och som har hållit förvånansvärt bra. Vergilio däremot är helskinnfodrade.

  Mvh
  Bop-Jerka

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails