onsdag 2 november 2011

Mockaskor – perfekt i höstrusket


Nu kanske vissa säger, men vänta här, mockaskor ska man ju inte ha när det regnar, det blir ju så fula fläckar? Ok, absolut, men det blir det på ett par vanliga kalvskinnsskor också. Skillnaden är att ett par mockaskor tar fem minuter plus torktid att göra rent. Jämför detta med att få till en fin paradputs vilket tar minst 60 minuter om man skall göra det ordentligt från grunden med 2-3 lager kräm/puts. Så mockaskor är helt klart ett bra val för den late!

Det här blir ett väldigt kort inlägg för det är oerhört okomplicerat att göra rent mockaskor. Glöm allt vad mockaborstar (de med metall- eller gummiborst) heter. Såhär gör du rent mockaskor:

 • ta bort skosnörena
 • skölja hela skon under ljummet vatten 
 • applicera lädertvål så skummet yr, gnugga på tuffa fläckar med nagelborste
 • skölj bort all tvål
 • sätt i skoblock 
 • torka i rumstemperatur

Klart. Njut av dina mockaskor. De är inte bara oerhört bekväma, de är lätta att underhålla. 

John Lobb


John Lobb

19 kommentarer:

 1. Fin genomgång där! Jag har levt i den utbredda villfarelsen att det skulle vara hopplöst att hålla efter mockaskor, men det här var ju befriande läsning. Spontant undrar jag dock om man verkligen inte behöver behandla mockan på något vis efter tvätten och torkningen? Man hör ju ibland talas om impregneringssprayer och liknande. Vad anser ni om det? Och, när ni skriver lädertvål så undrar jag om galltvål sorterar under den kategorin av tvålar?

  SvaraRadera
 2. Hej anonym: Du är inte ensam, en mycket vanlig inställning! Jag tror galltvål är till för textiler. Jag håller mig till Saphirs lädertvål.

  SvaraRadera
 3. Den här videon av Mäster Davidsson ger en ganska bra indikation på hur "hårt" (sett till mångas idé om hur mockaskor ska behandlas) mockaskor kan underhållas:

  http://www.youtube.com/watch?v=fojVuxrJfmE&feature=player_embedded

  Tack för en mycket bra och trevlig blogg. Idag är för övrigt första dagen för mina nya mockaboots och det är ingenting annat än ett rent nöje att gå runt i dem!

  SvaraRadera
 4. Anonym här igen :)

  Och efter rengörningen då? Låter man dem bara torka eller ska man behandla på något vis? Någonsin?

  SvaraRadera
 5. Mocka är ett underbart material! Det är både snyggt och förhållandevis lätt att hålla rent. Jag brukar dock använda mig av just en mockaborste för att ta bort det på en gång. Jag har dock ingen lädertvål till ordentlig rengöring, men det har varit på gång ett tag.

  Galltvål är ju mer eller mindre en mirakelprodukt. Den ska vara bra för allt och mot allt. Jag har själv ingen erfarenhet, men enligt galltval.se så ska det funka för läder oxå.

  SvaraRadera
 6. Jag kan även tipsa om den tvålen som Davidsson visar i denna video: http://www.davidsonsskomakeri.com/empty_78.html

  Shoeboys Combi Schaum (eller combi foam på eng)heter den och funkar både på vanligt kalvskinn och mocka. Har dock inte testat med något annat men jag var riktigt nöjd med resultatet när jag använde det

  SvaraRadera
 7. Jag har aldrig testat något liknande men ska definitivt leta fram Saphirs lädertvål och prova på ett av mina äldre mockaskor. Den gamla skrönan att mocka förstörs i regn lever kvar. Om jag minns rätt så skämtade även Seinfeld om kor, mockajackor och regn.

  SvaraRadera
 8. Claes: Davidsons har börjat sälja Saphirs lädertvål, vet ej om han fortfarande säljer Shoeboys Combi Schaum.

  Anonym: Låt dem torka bara. Vissa impregnerar också. Men köp nåt som en bra skomakare rekommenderar och inget från typ Nilssons Skor eller liknande.

  SvaraRadera
 9. Jag impregnerar alltid alla mina mockaskor det första jag gör efter jag köpt dem. Det ger ett otroligt bra skydd mot smuts och väta. Har ett par mörkbruna chukka som jag använder året runt utom när det är för varmt och de ser nya ut efter 1.5 års användning.

  SvaraRadera
 10. Att impregnera mockaskorna är en jättebra idé! Regn och smuts "stöts" bort och sätter sig inte i fibrerna, det gör det jättesmidigt att borsta av skorna efter användning så att man slipper tvätta dem så ofta. Angående galltvål så har jag fått känslan av att den kan torka ut skinnet, så jag skulle akta mig för att använda det. Galltvål löser ju upp det mesta. En lädertvål däremot, som är glycerinbaserad, mjukar upp skinnet och torkar inte ut skon. Jag kan inte ta gift på att min teori stämmer. /Marcus

  SvaraRadera
 11. Kör saphirs pigmenterade ipregnering. Skorna ser alltid som nya ut efter att ha blivit sprayade.

  /Erik

  SvaraRadera
 12. Mocka är ett underbart material, snyggt och passar till det mesta. Dock vill jag slänga ut ett varningens finger för impregneringsspray, då många lever kvar i tron om att detta är bra för skorna. Impregnering är ofta väldigt miljöfarlig, och dessutom brukar aldrig majoriteten av det man sprutar ut hamna på skorna, utan blåser bort i luften direkt. Dessutom innehåller impregnering ofta uttorkande ämnen, just för att göra skorna 'beroende' av mer impregnering.

  Impregnering är en riktig skurk för både miljö och skor, hoppas någon av Er kära läsare tar åt Er, så ni får nytta av Era skor i några fler år framöver.

  Om någon har erfarenhet av galltvål får ni gärna dela med Er av den, jag har själv en flaska men inte använt det för skor än!

  SvaraRadera
 13. Är det ingen som "ångar" sina mockaskor? Jag brukar dra igång en större kastrull med mycket vatten i, när det närmar sig kokning håller jag upp skorna ovanför kastrullen i vattenångorna en stund och roterar dem.

  Efter en stund impregnerar jag skorna med spray.

  Har inte behövt använda lädertvål ännu, och skorna ser fina ut efter två års frekvent användning, inklusive två snövintrar.

  SvaraRadera
 14. Anonym; Jag skulle inte utsätta mina skor för en sådan "ångbehandling", nej.

  SvaraRadera
 15. tänkte bara fråga, hur applåderar du lädertvålen? Gör du som det står förpackningen?

  SvaraRadera
 16. Jag har bara en kort fråga, och det är hur du applicerar lädertvålen på skon. Gör du som det står på förpackningen eller har du någon egen tanke du kör efter?

  SvaraRadera
 17. När jag kommer hem efter en dag i mockaskor tar jag dammsugaren med borstmunstycket och går ett varv över skorna. Ett mycket smidigt sätt att få bort det damm skorna drabbats av under dagen. :-)

  SvaraRadera
 18. Men man ska ju helst absolut inte blöta mockaskor då mocka är känsligt mot vatten!!!!!!!!!!!!!! Ett tips som jag läste någon annanstans vilket är mkt hälsosammare för mockaskon är att vi väldigt svåra fläckar ha skona ovanför ett varmt vattenbad då ångan hjälper, men blöta ska man göra allt för att undvika!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fel! Mocka är inte känsligt för vatten.

   Radera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails