fredag 23 april 2010

Skor till kläderna: kavaj & udda byxor

En kavaj, jeans och passande nog derbys i denna avslappnade komposition.  (foto: The Sartorialist)

Kavaj och udda byxor är den nya kostymen. Många av de män som för några decennier sedan gick till jobbet i kostym använder idag kavaj och udda byxor eller kavaj och jeans. Jag anser att kavaj och udda byxor är en modern kombination som passar vårt mindre formella samhälle samtidigt som man kan ge utryck för individualism och stil; en kavaj väl matchad med ett par byxor ger fler valmöjligheter än kostymen. Det ger oss också oerhört stor valfrihet när det gäller skor. I princip allt utom mycket uppklädda skor, såsom exempelvis en svart wholecut oxford, kan matcha kavaj och uddabyxor. Dock tycker jag det är oerhört slätstruket att använda jeans till kavaj. Snacka om att följa med strömmen!

En derbysko (en sko med  öppen snörning) är ett mycket bra val till kavaj och udda byxor på grund av dess mindre formella formspråk. På denna bild ser ni Gaziano & Girling "Hove" MH71-läst, Vintage Cedar. (foto: Leather Soul Hawaii)

Den sko jag personligen väljer till en klädsel utser jag på två kriterier; kulör och formalitetsgrad. Oftast brukar jag utgå från att skon skall matcha byxan, men jag börjar nästan alltid med att välja ut kavaj innan byxor, så skovalet styrs i realiteten av vilken kavaj jag väljer. Efter kavaj och byxor matchar jag skjorta. Och sen skor. Så som ni kan avläsa så kommer skorna oväntat sent i planering av klädseln för undertecknad. Ibland väljer jag dock klädsel helt utefter de skor jag känner för att bära för dagen, och då klär jag mig från tå till topp. Så att säga.

Edward Green "Southwold". En oxfordsko i brogueutförande utan tåmedaljong, men med tydlig ”gimping” är en sko som passar bra till informell klädsel. (foto: Leather Soul Hawaii) 

Även om kavaj och byxa anses vara informellt så blir en solid byxa matchad med en solid kavaj i diskreta färger väldigt propert och passar sig vid mer formenliga tillställningar. Till denna sobra kombination faller mitt val ofta på en oxfordsko, kanske svart, kanske brun, det beror på färg i resten av klädseln.

Edward Green "Falkirk" i Edwardian Antique. Helbrogues är ruggigt snyggt till en mer avslappnad klädsel såsom kavaj och udda byxor. (foto: Leather Soul Hawaii)

En vanlig dag på jobbet draperar jag mig gärna i en kavaj med udda byxor där jag har för vana att försöka bära minst ett plagg med mönster i för att jag personligen tycker att det skapar en god dynamik och en avslappnad look. Till denna klädsel bär jag gärna både oxfords och derbys, gärna med brogues, vilka adderar till att skapa ett ledigt intryck. Även monks och slip-ons passar mycket väl!

En oxfordsko i semibrogueutförande är mycket ombytlig och något varje skointresserad person bör ha i sin garderob. (foto: Rider Boot Company)

Färger
Kläder i svarta och gråa toner tycker jag passar bäst med svarta skor, eller mörkbruna skor i röda toner, förslagsvis vinrött eller oxblod. Till blåa byxor är det hugget som stucket om man väljer bruna eller svarta skor, jag tycker det mesta funkar till byxor med blå ton. Jeans klassificerar jag in under blå byxor, och till jeans bär jag gärna broguemönstrade skor.

En oerhört fin chelsea från Gaziano & Girling "Burnham". Mycket bra val till udda byxor under årets kallare månader (med andra ord Sverige alla månader om året utom juni-augusti) (foto L'atelier du chausseur)

Till de flesta andra färgade byxor föredrar jag bruna skor. Undantaget är byxor i röda eller svarta toner; rosa, rött, lila. Till detta tycker jag det är snyggast med svarta skor. Till vitt anser jag att framförallt ljusbruna skor är vägen att gå. Vita byxor är också roliga att kombinera med mer flamboyanta skor, exempelvis lila, blåa, gröna. Go crazy! Men allt detta är min personliga åsikt.

Varje mondän person bör ha åtminstone ett par skor i en annorlunda kulör. Här Officina Patina "A602" i tropikgrön. foto L'atelier du chausseur)

14 kommentarer:

 1. Tack för en mycket bra blogg, där jag lärt mig väldigt mycket.

  Tänkte bara nämna att för den som till äventyrs kan tänka sig att köpa skor över eBay så finns det just nu fyra par Gaziano & Girling ute på engelska eBay, till vad som verkar vara ett mycket bra pris (£250/par). Kanske lite udda storlekar (7, 7½ samt 9) och läster, men ett tips i alla fall.

  SvaraRadera
 2. Hej! Alltid roligt att läsa dina ambitiösa inlägg. Tycker att inlägget hade kunnat bli ännu bättre med bilder på de kombinationer du föreslår. Inte nödvändigtvis med dig själv som modell, men kanske med plaggen i ett bildcollage likt de som Manolo mfl brukar använda. Bara ett förslag.

  SvaraRadera
 3. laphroaigman; bra tip!

  Anonym; Tack! Tyvärr är det svårt att finna bilder på folk som bär ovan skor. Och själv har jag varken lust att visa upp mig på Internet eller tid till det arbete det ändå tar att knåpa ihop Photoshop-kollage alt. Manolo är Manolo och Herrskobloggen något annat! :)

  SvaraRadera
 4. Hjälp! Jag veta inte om ni tycker detta är ok men jag postar en allmän fråga här. Kanske skulle ett forum vara bra? Frågan är om det är någon som har erfarenhet av C&J:s läst 360? Ett internet erbjudande fastnade på min näthinna. Men jag vet inte hir 360 lästen är. Xms

  SvaraRadera
 5. Jag förstår inte riktigt budskapet med detta inlägg. Du skriver att det är "slätstruket" att använda jeans till kavaj och samtidigit visar en bild i början av artikeln där det tydligt framgår att det visst går att kombinera alldeles utmärkt! Inte alla typer av skor kan naturligtvis bäras till jeans. Ett ytterligare problem uppstår, nämligen att matcha jeansen till kavajens färg och att hitta en kavaj i passande tyg, men detta gäller även "vanliga" udda byxor.

  SvaraRadera
 6. IV; Jag önskar enbart visa uppo en helt vanlig "vardagsoutfit" som en stor del av svenska manliga storstadsbefolkningen går till jobbet i.

  SvaraRadera
 7. Hej! Jag ska åka till Paris och skulle vilja besöka ett antal välsorterade skoaffärer där. Letar efter ett par eleganta klassiska (dock inte gubbiga!) mörkbruna derbyskor och har viss förhoppning att hitta dessa i Paris. Kan du ge alla oss dina läsare några råd angående bästa skoaffärer i Paris? Jag vet att John Lobb finns där, men jag skulle gärna vilja besöka andra affärer också. John Lobb verkar vara den dyraste bland samtliga. Möjligen kan dina tips bli utformade i form av en översiktsartikel här på bloggen, i likhet med din intressanta Londonreportage. Vart ska man gå i Paris om man endast har en dag att leta efter skor? Liknande inlägg kommer säkert att uppskattas av dina läsare, inte bara av mig. Tack!

  SvaraRadera
 8. Jag har hunnit granska en hel del franska tillverkare på nätet (med din blogg som inspirationskällan) och fick intrycket av att Aubercy är den som förtjänar mest uppmärksamhet. Har du någon erfarenhet av detta märke?
  Corthay är lite för extrem för min smak.

  SvaraRadera
 9. Hej,
  har nyligen hittat på den här bloggen, mycket intressant läsning.
  Dock så är det ju detta det senaste inlägget en månad gammalt, är det så att du lagt bloggen på is?

  SvaraRadera
 10. IV;

  Hej, det var ett tag sedan jag var i Paris faktiskt. Jag skulle besöka Corthay, John Lobb, Berluti om jag var i dina skor. Corthay har en del skor som faktiskt är mer åt det klassiska hållet också.

  /P

  SvaraRadera
 11. Hej Anonym,

  Jag har varit mycket upptagen i jobb och privat så jag ha rinte hunnit skriva så många inlägg.

  /Shoeman

  SvaraRadera
 12. Hej,
  okej då vet man iaf att det förmodligen kommer mer så småningom

  SvaraRadera
 13. Hej,
  funderar på att inhandla ett par coniston från C & J.
  Har du några synpunkter på dem?
  Tack för en bra blog.

  SvaraRadera
 14. Hej Anonym! Jag säger som jag brukar gällande C&J; bra "instegssko" för den som börjat intressera sig för kvalitetsskor. Jag har själv flera par, dock ej Coniston.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails