tisdag 6 april 2010

Skor till kläderna: kavaj


Rätt: kostym i mellanmörk ton (foto: E.Tautz)

Fel: kavaj och udda byxor (foto: Junya Watanabe )

Klädkoden ”kavaj” är den minst formella, och för den som inte har lärt sig grunderna i etikett den mest svårtolkade. Det är lätt att tolka kavaj som att du kan bära just kavaj och ett par udda byxor till. Detta är grundligt fel. Förr i tiden så avsåg man faktiskt med ”kavaj” den klädkod vi nu klassar som ”mörk kostym”. Idag avses med kavaj att du skall bära kostym; mörk eller mellanmörk sådan (men inte ljus). Till detta bärs en ljus skjorta och en inte alltför flamboyant slips/fluga. Skall man vara traditionalist så bör man till detta bära svarta oxfordskor med få, om några, dekorationer (såsom broguemönster).

En svart derbysko" Arca" från Corthay (foto: L'atelier du chausseur)

Jag anser dock att man kan liva upp det något med en brun eller annan mörk sko om det är en tillställning under dagtid (för vi bär helst inte bruna skor på kvällen mina vänner, i alla fall inte i festsammanhang).

En annan fin dressade derby, från Roberto Ugolini

Mitt val faller dock trots den mindre formella nivån inte på några jätteinformella skor, såsom derbys eller oxfords med broguemönster. Istället väljer jag dressade derbys och något mindre formella oxfords.

Känner du för ett säkert kort, välj en strikt svart oxfordsko, här "Beckett" från John Lobb (Paris). (foto. John Lobb)

En munksko från anrika Cleverley

En kvartsbrogue från Swaine Adeney

En av G&Gs finaste modeller; "Gable". (foto: L'atelier du chausseur)

17 kommentarer:

 1. Nu är du väl lite väl strikt i din tolking. Visst att "kavaj" inte betyder kavaj+udda byxa men en ljus kostym samt både munkskor och eleganta brogues är svårt att förkasta. Detta är som du säger den minst formella klädkoden och i mina ögon är faktiskt bruna skor att föredra framför svarta då just den mer strikta klädseln nu kallas "mörk kostym". Poängen med klädkoder är ju att värden vill visa vad som gäller så att besökare och gäster inte skall känna sig varken för upp eller nerklädda. Därför skulle jag satsa på en ljusare kostym med bruna monks/loafers/derbys samt en svagt mönstrad slips. Ljusblå/Lavendel eller vit skjorta. Ta inte dessa ord fel för jag uppskattar verkligen bloggen, det känns bara som att det är viktigare att uppnå syftet med klädkoden än att veta exakt vad den en gång i tiden syftade till.

  SvaraRadera
 2. Hej anonym; bra att du tar upp denna fråga. Jag var själv tidigare av den föreställningen att kavaj innefattade även ljus kostym. Men om man sakll följa etikett så är detta fel. Jag fick läsa mig till detta i Magdalena Ribbings utmärkta spalt i DN. Jag citerar Ribbing:
  "Kavaj är den lägsta graden av de fyra formella klädselangivelserna. Formellt och till exempelvis en större bjudning eller bröllop innebär det för män kostym, mörk eller mellanmörk, men inte ljus. Inte heller är det korrekt med udda byxor och kavaj. Ljus eller vit skjorta slips eller fluga i milda färger och svarta skor är rätt tillbehör."

  SvaraRadera
 3. PS. Vi svenskar har fått för oss att brogues är något annat än vad det är; en dekoration avsedda för fritidsskor. En dekoration dressar NED en sko, inte UPP, som många tror. Här har nåt gått fel i vår föreställning av det klassiska engelska. DS.

  SvaraRadera
 4. Angående brogues så förstår jag ditt tankesätt men tycker det är så många andra delar av en sko som är mer avgörande i formaliteten. Ett par svarta oxfords med dubbel läder eller dainitesula känns ju betydligt mindre formella än ett par C&J Weymouth i svart eller brunt trots broguemönstret.

  Jag tvivlar varken på din eller Magdalena Ribbings kunskap men det betyder ju rent praktiskt att ett par bruna skor samt en ljus kostym har en näst intill obefintlig plats i alla män med någon form av klädkodskrav på arbete eller fest? Vore onekligen tråkigt om alla följde detta då jag tror man skulle få se ännu färre bruna herrskor av bättre kvalitet.

  Tack än en gång för en utmärkt blogg!

  SvaraRadera
 5. Hej anonym, tack för ditt beröm!

  Jag avser med detta inlägg endast beskriva själva klädkoden ”kavaj” som god etikett påbjuder, inte arbets- eller vardagssammanhang. Jag har faktiskt aldrig hört talas om att man på en arbetsplats använder klädkoden kavaj, och max 2-3 gånger per år så är jag på en tillställning som föreskriver klädkod på inbjudan, med andra ord så har jag oerhört stor nytta av mina kostymer i ljusare toner. Till dessa så använder jag väldigt gärna bruna skor i alla möjliga toner! Jag är stor förespråkare av kvalitetsskor i alla färger och nyanser, inte bara brunt, utan grönt, blått, lila, vad som helst, bara du känner dig bekväm i det! Så vad du har på dig då det är fritt klädval, och vilka skor du matchar till lägger jag ingen värdering i även fast jag självklart har en uppfattning om vad JAG tycker är snyggt. Skor till arbets- och vardagskläder kommer längre fram i denna artikelserie ”Skor till kläderna”. Keep tuned!

  SvaraRadera
 6. Liten notis bara...andra bilden uppifrån är från Junya Watanabe SS/10 och inte Tom Ford. Bra inlägg!

  SvaraRadera
 7. Som vanligt en utsökt artikel. Det är dock knepigt att hålla isär formell och påbjuden klädsel jämfört med ”fri ” klädsel som ändå måste följa vissa regler.
  Jag håller alltså med Shoeman om grunden i klädkoden. Hur obegriplig begreppet än är. Det blir dock lätt en sammanblandning mellan den påbjudna klädseln och den vardagliga. Jag ligger dock ett snäpp mer liberalt än Shoeman. Jag tycker man kan ha lite mer fritt skoval om klädkoden år kavaj. Men det är min syn på saken.
  Sedan kommer ju den svåra frågan om bruna skor efter 18.00. Festsammananhang är ju lite diffust. Själv tycker jag att det fungerar med bruna om det inte finns en påbjuden klädkod. Även om klockan är efter 18.00. Xms

  SvaraRadera
 8. Till att börja med- tack för en bra blogg!
  Har börjat få upp intresset för skor av god kvalité och funderar nu på att införskaffa mig mitt "första" par. Hade tänkt att börja med C&J men har lite beslutsångest angående färg och modell. Ett svart par känns givet för uppklädda sammanhang, gärna en modell som passar nyårsfesten såväl som herrmiddagen. Tips?

  Vidare funderar jag på att köpa ett par bruna att använda mer ofta, t.ex vid fester och utgång. Det jag undrar här är om det är värt att köpa ett par C&J eller om man ska välja något billigare, med tanke på det slitage som en hårförd utekväll kan medföra. Vad anser ni? Tips på modell?

  Tack på förhand!
  /Markus

  SvaraRadera
 9. Hej Markus,

  Om du skall ha en renondlad partysko tycker jag du skall ha en svart sko, eftersom du kommer bära dem på kvällen för det mesta. Jag har själv funderat på att beställa ett par made-to-order i svart Cordovanläder och Dainite-sula eftersom slitaget på festarskor är avsevärt! Cordovan är oerhört slittåligt och kommer hålla i många, många år, trots hårt festande. Den extra tusenlappen du får lägga för att det är Cordovan vägs upp av slittåligheten.

  Om du insisterar på en brun sko så välj en mörkbrun semibrogue, detta är en halvt casual sko som passar till de flesta informella tillställningar.

  SvaraRadera
 10. Tror jag skippar Cordovan för tillfället, kanske en modell för framtiden. Tycker Connaught är snygga i brunt, lutar åt den modellen just nu. Den runda tån ger det mer avslappnade intryck jag söker. När det kommer till svarta är jag mer fundersam, kanske Hallam eller Edgeware...?

  Om jag nu köper ett par C&J, bör jag sätta på en tunn sula?
  /Markus

  SvaraRadera
 11. Hej Markus, personligen är jag inte så förtjust i slitsulor, men det är praktiskt. Det är helt upp till dig.

  SvaraRadera
 12. Anonym: En idé för partyskor är att köpa CJ med dubbellädersula. Du får en helt annan slitstyrka och samtidigt ger det också ett lite bestämt intryck. Xms

  SvaraRadera
 13. Från Magdalena Ribbings spalt:

  "Kavaj

  Traditionellt innebär klädsel:kavaj detsamma som ”mörk kostym”, men numera har den mörka kostymen oftast sin egen och lite högre nivå och då gäller följande:

  Han: Lite mindre formellt högtidligt än ”mörk kostym”, men fortfarande en hel kostym, lite ljusare om det passar tillfället. Om det är tydligt informellt: elegant blazer och snyggaste udda byxa, inte jeans. Ljus skjorta, slips, eller fluga. Vit skjorta höjer finhetsnivån.

  Hon: Klänning/kjol/byxdress som är elegantare än vanlig vardagsklädsel, men inte aftonflott som till ”mörk kostym”."

  http://www.dn.se/blogg/etikettfragan/kategori/snabbguider/

  SvaraRadera
 14. Gable är sjukt snygga. Är kulören på bilden espresso eller vintage oak? Jag har bestämt mig för att satsa på ett par Gable, men står och väger mellan vintage oak/espresso/vintage rioja. Dagens i-landsproblem...

  SvaraRadera
  Svar
  1. L'atelier du chausseur brukar antika om sina skor, så det är nog en variant av Vintage Oak.

   Radera
 15. Positivt med en blogg som syftar till att reda ut vett och etikett. Unga män är idag nämligen inte kapabla att skilja på tillfälligt mode och korrekt etikett. Exempelvis alla de som har inbillat sig att det är elegant att hasa omkring med mjuka toffel-liknande ljusbruna skor utan strumpor till kvällsbjudningen. Möjligtvis till shorts, dagtid, på Sandhamn. Kommer du däremot till min middagsbjudning som ett strumplöst spektakel så får du gå hem och byta om!
  Som sagt, en välbehövlig blogg...
  /Carl E

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails