måndag 19 november 2012

The Balmoral

Balmoral oxfordsko från Gaziano & Girling.
Dags för ännu ett inlägg som faller under ämnet ”skonördstermer vi älskar”, nämligen ”Balmoral”. Återigen faller mina kunskaper om själva ursprunget av namnet till korta. Nånstans har jag läst att det skall ha något med ett slott i Balmoral och nån gammal prins att göra, men jag saknar helt tillförlitliga källor. Om det är någon välunderrättad läsare som kan upplysa mig så blir jag väldigt glad.
Annorlunda Balmoral från Corthay.
Ursprunget är hur som haver inte så viktigt egentligen. Det är dock viktigt att understryka att jag i denna artikel pratar om vad man på brittisk engelska menar med en Balmoral, och detta är en sko som delas upp i två fält med en kant runt ovandelen av skon.  

En mer traditionell Balmoral, även här från Gaziano & Girling.
amerikansk engelska menar man nämligen med en Balmoral en oxfordsko, så det är viktigt att vi reder ut begreppen. En Balmoral är alltså ett slags samlingsbegrepp för en typ av sko, oftast en oxfordsko, men det behöver inte vara så, kängor och munkskor kan också vara Balmorals även fast jag måste erkänna att jag aldrig hört någon nämna ”Balmoral Monks”. 
Balmoral Monks? Deco singelmunk från Gaziano & Girlings "Deco"-linje. 
Dock så har Balmoral-kängor blivit mycket populärt de senaste åren. Balmoral-kängor är riktigt stiligt och har ett militärt ursprung. Om man studerar bilden nedan så ser man att de liknar en paradkänga med damasker. Balmoral-kängor passar inte bara i grövre utförande som på bilden, utan i gör sig riktigt bra i svart också och bärs då fördelaktigt vid formella tillfällen som bröllop, begravningar, etc. En gång i tiden gifte sig nämligen män ofta i paraduniform, och självklart hade man sina spegelblanka paradkängor till detta. 

En Balmoral-känga från Carmina Shoemaker. 

3 kommentarer:

 1. Meermin är ena kreativa rackare och verkar vara precis i rättan tid för detta inlägg. Volià, Balmoral Single Monks:
  http://meerminshoes.tumblr.com/post/35833111988/new-samples-just-finished-plain-toe-side-double

  SvaraRadera
 2. Jag har en fråga som inte gäller det här inlägget men som jag hoppas du kan svara på. Hittade hit efter lite googling om skoputs då jag tänkt köpa ett skoputskit till min sambo i julklapp nu när han börjat samla på sig ett gäng skor. Det jag undrar om du har några tips på vad som är en bra bas att starta med? Har också kollat på lite färdiga kit på nätet, typ denna http://www.skoputs.se/se/art/skoputsarlada-exklusiv-adeltra.php men vet inte om det är något att ha. Jag kan i princip inget om detta och har försökt läsa mig till lite råd men det verkar ju vara en djungel. Hopppas du kan hjälpa mig :)

  SvaraRadera
 3. Åsa,
  Prova att läsa in dig här:
  http://www.davidsonsskomakeri.com/skovard
  http://www.davidsonsskomakeri.com/produktguide
  Blir det för snärjigt kan du prova att ringa honom och prata lite om vad behovet är. Jag har f.ö inget med Davidson att göra, annat än att jag köper skor och just skovårdsprodukter där.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails