onsdag 14 november 2012

The AdelaideEn av G&Gs populäraste modeller; St James, en riktigt fin Adelaide
 Det var länge sedan jag nördade ned mig rejält på Herrskobloggen. Så det är dags för ett inlägg om en sådan där obskyr term som många nog undrar vad det är, eller kanske rent av aldrig hört talas om. Specialbenämningar för olika typer av modeller är väldigt många i skovärlden, och det tar ett tag innan man kan särskilja dem. Men så är det ju med mycket av de saker vi män gillar att nörda ner oss i, oavsett om det är skor, klockor, bilar, klassiskt skrädderi eller hemmabiosystem.

Adelaide fråm Carmina Shoemaker
Med Adelaide menar man en oxfordsko (stängd snörning) med en karaktäristisk hals vid snörningen som formar ett U. Ibland kallas Adelaide väldigt osexigt för just en U-throat eller U-front. Nu kanske ni undrar vart termen Adelaide kommer ifrån, och då skall jag ärligt säga; ingen aning! Vore jättekul om nån läsare satt på en gammal bok med denna info och kunde dela med sig.

En tillverkare som fått mer och mer utrymme i skokretsar är St. Crispin's. Här med en annorlunda Adelaide. 
Adelaides har fått ett uppsving de senaste åren genom tillverkare som Gaziano & Girling och Carmina shoemaker, som har sina karaktäristiska varianter av denna modell. Mest känd är kanske Gaziano & Girlings ”St James”. Nästa inlägg kommer handla om ännu en nördterm; Balmoral. 

4 kommentarer:

 1. Varför kommer blogginläggen så sällan? Det var en månad sedan förra inlägget. Om jag får föreslå ett nytt topic som jag aldrig har sett en blogg skriva om är vad det så kallade "deer bone" gör för skorna .

  SvaraRadera
 2. Kul inlägg, äger själv en Adelaide, C&J Westbourne (fattig mans G&G St. James som jag brukar säga). Det har blivit en av mina absoluta favoritskor!

  SvaraRadera
 3. Skönt att vi lever i ett samhälle där fattiga går i C&J - vi har kommit långt sedan nödåren!

  Trevligt inlägg, om en riktigt fin modell. Personligen gillar jag Carmina-varianten bäst.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails