lördag 30 april 2011

Fokus: Italien


Jag älskar Italien. Och det är jag inte direkt ensam om. Landet är trots allt en av världens populäraste turistland på goda grunder. Det är kanske inte så mycket för naturens skull, för liknande sceneri kan man trots allt finna på andra ställen runt medelhavet. Nej, jag tror de flesta av oss älskar Italien för dess mat, kultur och kanske vår bild (sann eller falsk?) av den stereotypa levnadsglade, familjekära italienaren. 

Enzo Bonafe är en av de mest respekterade skotillverkarna i Italien, baserad i Bologna. 

Jag älskar även italienska kläder! Någonstans runt nittio procent av min garderob utgörs av plagg tillverkade i Italien. Så är dock inte fallet vad gäller skor! Jag skall villigt erkänna att jag inte längre har några italienska skor i min skogarderob i över huvud taget! Det finns några tillverkare representerade i Sverige men jag skulle inte vilja kalla dessa premiumskor, även fast prislappen är satt därefter.

Kiton, Neapel, är mest kända för sina exklusiva kostymer och accessoarer men tillverkar även skor i liten skala.

Och italienska tillverkare är ofta dåliga på att presentera sina produkter på en internationell scen. Många har inte ens en hemsida med bilder på sina produkter. Så att skapa sig en bild av de tillverkare som finns är väldigt svårt om man inte bor och lever i Italien. För i detta land finns det nämligen minst en bespoke-skomakare i nästa varje stor och medelstor stad.

Paolo Scafora, Neapel, tillverkar randsydda och becksömssydda ("Norvegese") skor av hög kvalitet. Norvegese-konstruktionen anses av många som den mest avancerade av bottningsmetoder och ses nästan enbart hos italienska tillverkare. 

Detta är tillverkare som vi vanliga turister självklar aldrig kommer i kontakt med. Det är ofta familjeföretag som drivits i flera generationer med en liten ateljé på en bakgata dit inte ens lokalinnevånarna hittar. De har en mycket liten men trogen kundskara som ofta har handlat och reparerat sina skor där i generationer.  Och både kunder och tillverkaren är nöjde med det. Så dessa små lokala tillverkare når sällan ut i stora världen. Det finns dock några undantag, och bilderna i denna artikel visar några av dem.

Silvano Lattanzi, Florens.

Så nästa gång ni är i exempelvis Bologna, Florens, Neapel eller Palermo; ser ni en riktigt stilig äldre karl i ett par eleganta skor, fråga om han känner till någon bra lokal tillverkare som de kan rekommendera; kanske finner ni en riktig pärla (eller så finns det ju alltid en chans att ni blir inlurade i en gränd och rånmördade). 

4 kommentarer:

  1. Det kan stämma. De skobutiker som man stöter på i Italien som turist ger ingen glädje åt ögon. Samtidigt ser man att många (jämfört med Sverige opropotionerligt många) italienska män har snygga skor av hög kvalité på sina fötter. Nånstans måste de handla dessa.

    Man ska inte heller glömma bort om att det knappst är tillfälligt att brittiska skor är så mycket mer populära i Sverige. De passar helt enkelt bättre klimatmässigt är italienska skor. Dessa kan man bära högst 4-5 månader om året utomhus, och aldrig på vinter. Vore bra att få tag på en skotillverkare som förenar brittisk skokonstruktion med italiensk design.

    SvaraRadera
  2. IV; Gällande sista stycket, tycker att G&G, Corthay samt Carmina alla faller under kategorin engelsk konstruktion och sydeuropeisk design.

    SvaraRadera
  3. Drar frem denne igjen litt.

    Jeg har vært inne på siden til Paolo Scafora og mektig imponert. Mange av skoene kan best beskrives som kunstverk!

    Er det noen som vet om disse skoene selges noen andre steder enn Napoli?

    SvaraRadera
    Svar
    1. På Odinsgatan i Göteborg finns en nyöppnad butik som säljer Paolo Scafora. Det går nog tyvärr inte så bra för dem då de redan har 25-50 % rea...

      /Johannes

      Radera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails