torsdag 14 april 2011

Dags för slipons

Jag är en person som har en högst säsongsbetonad garderob, både avseende kläder och skor. Mina vänner slipper därför se mig i loafers mitt i vintern och Cordovankängor i juli. Nu är våren här; idag värmde det riktigt ordentligt i solen, så jag blev inspirerad att skriva ett inlägg om loafers. Loafers kan vara ganska svårt, det blir lätt gubbigt och snedmatchat om man inte tänker sig för. Nedan kommer dock några slipons som jag tror skulle kunna bära upp de flesta sommaroufitsen.
Pierre Corthay, en fin slipon med en annorlunda orange söm

Gaziano & Girling "Nice". Tofsloafers kan faktiskt se bra ut. 


Alden mockaloafer. Återigen tofsar. Lite mer gubbigt kan tyckas. 

John Lobb gör riktigt fina skor. Här en mycket fin slipon.


Oj, nu blev det väldigt mycket mocka, men det är ju en informell sko trots allt. Ut i solen med er! 

10 kommentarer:

 1. Först och främst - make till informativ och intressant läsning får man leta länge efter. Tack för en fantastisk blogg, Shoeman. Har just börjat intressera mig för skor av högre kvalitet och bloggen inspirerar verkligen.

  Sedan två frågor:
  Du har tidigare nämnt att man bör titta på andra skoproducenter än C&J vid sitt första skoinköp. Vilka andra producenter ligger i ungefär samma prisklass? G&G gör fantastiska skor, men priserna ligger något snäpp över vad jag tål.

  Jag har tittat på en Chelseaboot av C&J i mörkbrunt utförande. Skomakaren sa att man kan lägga på en slitsula på lädersulan för att skydda den under regniga höstar. Vad tror du om detta? Behövs dainitesula vid Göteborsk höst?

  Tack för en kvalitetsblogg.

  SvaraRadera
 2. Hej Niclas, tack för de orden. Kul att du uppskattar Herrskobloggen.

  Nja, jag säger inte att man skall undvika C&J som första sko på något sätt, tvärtom tycker jag att det är en mycket bra “instegssko” om man börjat intressera sig för kvalitetsskor. Crockett & Jones var faktiskt de första randsydda skor jag själv inhandlade. Dock så vill jag lyfta fram andra varumärken i denna blogg då C&J för närvarande har en ganska osund, nästan monopol-liknande, ställning i Sverige. Jag tycker mångfald berikar och skapar en intressantare marknad för konsumenterna, vi behöver fler kvalitetstillverkare representerade i Sverige! Se till exempel på våra grannar Norge, där finns förutom ”the usual suspects”; Church’s och C&J, även tillverkare som Edward Green, Enzo Bonafe och Alden representerade. Och då pratar vi om ett land med ungefär halva Sveriges befolkning (kanske mer köpstark befolkning, men ändå).

  SvaraRadera
 3. Att nämna EG och C&J i samma andetag känns väl kanske lite fel, är ju ändå en rätt väsentlig prisskillnad mellan dem två.

  Vet inte vad Alden ligger på prismässigt i Norge men när man hittar Alden här är de ju prissatta som om de vore gjorda av guld. Älskar Alden men kvalitetsmässigt måste jag säga att de ligger en bra bit under C&J Handgrade.

  I sak håller jag dock med dig till fullo. Den svenska marknaden är tämligen ointressant när det kommer till kvalitetsskor. En del av skulden måste kanske dock läggas på tillverkarna. Har talat med flera skomakare som sålt andra märken men som slutat när kraven från producenter om inköp av hela serier m.m. gjort det fullständigt ointressant ur en kommersiell synpunkt.

  /Anonym, som trots ovan inte håller C&J som sin favorit.

  SvaraRadera
 4. Som vanligt bra inlägg synd att det är så långt mellan dem.
  Har tre frågor.

  1. Ska till Spanien i 4v och då Mallorca i en vecka. Funderar på att besöka Carminas affär i Palma men har för mig att du skrev nån gång att det bara var MTO där. Stämmer det?
  2. Har Carmina någon fabriksutförsäljning i Inka?
  3. Har på forum och tillverkares hemsidor sett skoblock för boots. Vet du om man kan köpa dessa eller är det skoblock för bespoke?

  Glad påsk!

  SvaraRadera
 5. Anonym; Hej, säger inte att EG och C&J håller samma klass, det vet alla som läser bloggen att jag anser att det är stor skillnad mellan dessa tillverkare. Att använda tillverkarna i samma mening är inte samma sak som att likställa dem. :) Det jag säger är att utbudet är större i Oslo än Stockholm (Oslo med omnejd cirka 1,2 milj invånare, Stockholm med omnejd ca 2 milj) vilket jag finner förvånande.

  Jocke;
  1. Carminas Palmabutik är den enda som tar MTO-beställningar har jag fått höra, men de har säkerligen ett fullt sortiment av konfektionsskor också.
  2. Ingen aning
  3. Skoblock för kängor brukar vara svindyra och oftast för bespoke, det stämmer.

  SvaraRadera
 6. Hej Shoeman!

  Ska besöka Budapest snart och undrar vad du har för erfarenheter och tankar om Vass.

  Glad påsk

  Vänliga hälsningar
  Erik

  SvaraRadera
 7. Bra inlägg, monsieur! För kännedom: Loafers med tofsar kallas för "tasselloafers".

  SvaraRadera
 8. Riktigt snygga skor! Har alltid varit svag för denna modell av skor, kanske på grund av det finns något italiensk över denna skomodell i mocka. Följaktligen brukar jag försöka kolla in dessa då jag är på resor i Italien och Spanien. Problemet är bara att de oftast har träbotten vilket jag tycker är ett riktigt slöseri med pengar, oavsett om detta kan åtgärdas via skomakaren.

  Nåväl, de modeller som finns på bilderna här verkar inte att ha träbotten. Kan du tipsa om några bra butiker i Stockholmsområdet som säljer dessa? Brukar undvika att köpa skor över nätet...

  SvaraRadera
 9. Hej Erik; Vass dras med rykten om något försämrad kvalitet under de senaste åren, men jag tycker det är värda ett besök om du är i Budapest, alla gånger!

  Anonym; på svenska kallas de tofsloafers. På engelska kallas de tassel loafers, inte tasselloafers eftersom det särskrivs på engelska. Tasselloafers är svengelska och det förekommer redan i överflöd i denna blogg, men när vi har ett fullgott svensk ord för något försöker jag använda det. Kul att du gillar bloggen!

  SvaraRadera
 10. Till "Gentlemannaguiden": Hans Allde (Stockholm) får in två olika Gaziano & Girling loafers inom någon vecka (utan tofsar).

  Med vänlig hälsning,
  Leaves & Tung - agent för Gaziano & Girling

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails