Pierre Corthay med lillebror Christophe
Pierre Corthay - Oedipe "Bob". Vilken elegant chukka! (foto: Corthay)
Precis som många andra stora skokreatörer så började monsieur Corthay sin karriär hos John Lobb. Efter ett tag här så lämnade han företaget för Berluti. 1990 öppnade Pierri Corthay sin egen ateljé vid Place Vendome i Paris, där han tillverkade skräddarsydda skor. 2001 släppte Corthay sin första linje konfektionsskor och på detta sätt kan även vi vanliga döda få njuta av dessa vackra skapelser utan att behöva spendera en mindre förmögenhet. Corthay har precis som många andra tillverkare av mycket exklusiva herrskor lyckats mycket väl i Japan, där man verkligen uppskattar skor. I Japan har man exempelvis en tidning som enbart handlar om herrskor som heter ”Last”, den enda av sitt slag i världen mig veterligen.
Pierre Corthay - Oedipe Roi "Satan". (foto: Corthay)
Corthay har tre produktlinjer; Oedipe, Oedipe Roi, Schizo och Electrochoc. De förstnämnda namnvalen innehåller en flört med grekisk mytologi, vilket jag som gammal student i ämnet uppskattar. Oedipe drar paralleller till Odipusmyten och skorna berättar hur monsieur Corthay bryter sig loss från sitt arv (Berluti och John Lobb) och ”mördar sin far” genom att överträffa dessa tidigare arbetsgivare. Oedipe Roi är en linje som skall föra tanken till Kung Oidipus, som man ser honom i början av Sofokles tragedi, full av självförtroende och regal pondus. En man som står för sina val. Det låter på gränsen till pretentiöst, jag vet, men jag tycker det visar humor och lekfullhet mer än något annat.
Pierre Corthay - Schizo "Wilfrid". (foto: Corthay)
Till skilland från många andra sydeuropeiska skotillverkare så är Corthay randsydda och inte tillverkade enligt Bologna- eller Blake-metoderna, vilka är undermåliga för vårt klimat uppe i norden.
Ett par Pierre Corthay-skor är inte för alla. Det krävs en karl med självförtroende och glimten i ögat för att bära upp dem.
Pierre Corthay - Electroshoc "Sade". Här blir det lite väl crazy för min del. (foto: Corthay)
Smaklösa läster till fula skor. När skall vi få se klassiska skor?
SvaraRaderaAnonym; hela bloggen är full av klassiska herrskor. Omväxling förnöjer. Och bloggen handlar inte om enbart klassiska skor, utan jag försöker lyfta fram alla möjliga skotillverkare, oavsett om de är klassiska eller lekfulla som exempelvis Corthay.
SvaraRaderaKul artikel. Jag delar helt din positiva uppfattning om att välja den Grekiska mytologin som rättesnöre. Det krävs något mellan geni och galning för att göra det. Liksom det verkar krävas för att tillverka dessa skor. Och för att köpa dem... Men Satan skulle jag utan att tveka vilja ha! Xms
SvaraRaderaPs. det skulle vara kul att bryta detta märke mot ett motsatt märke. Johnston & Murphy är ett märke jag är nyfiken på. Jag tycker priser och design är intressant. Sedan är det väldigt mycket massproduktion över dem. Så om du vill skriva om en motpool till dess så vore det trevligt med en artikel om USA:s inofficiella leverantör till samtliga presidenter. Ds
En sak om Johston och Murphy. De har inte korkmellanlägg på sina randsydda skor utan en skön skumgummi-platta - jätteskönt i början men är egentligen inte bättre än en echo-sko. (Förr när de faktiskt tillverkades i Usa gjordes de dock på rätt sätt). Sedan är inte alla deras skor randsydda utan hälften är limmade eller konstruerade på något annat sätt. Var har du läst att presidenterna springer omkring i Johnston och Murphy?
SvaraRaderaJ&M har skor i alla möjliga kvalitéer - vågar du verkligen chansa?
Som vanligt har du producerat ett utsökt inlägg som verkligen glädjer att läsa. Johnston & Murphy låter kanske inte riktigt som något för din genre, men vem vet du kanske kan få upp mitt intresse även för dem..:)
SvaraRaderaLustigt att oidipus är synonymt med klumpfot :)stämmer ju inte in på dessa smakfulla skor.
SvaraRadera/a
Johnston & Murphy håller ojämn kvalitet och de randsydda modellerna är inte korrekt randsydda. Istället för korkplatta har de skumgummi-inlägg. Hela konstruktionen är mongo, Sedan har de flera bara skräpiga limmade skor. Undvik dem. Ärlig talat så är det skor du hittar på nk som är riktigt kassa.
SvaraRaderaHej kära vänner, tack för många bra och informativa inlägg. Jag kommer antagligen ej göra några inlägg om J&M, Boxley och andra märken då de inte rikigt ligger i mitt fokus.
SvaraRaderaFördröjningen på era kommentarer beror på att jag varit på en liten trip i London där jag fick tillfälle att tittat på mycket fina skor såklart. En liten rapport kommer senare!
/Shoeman
Jag är inte insatt i J&M. Därför tänkte jag att det skulle vara intressant med en artikel. Nu fungerar ju kommentarer nästan lika bra, eller lika bra. Jag är nästan säker på att J&M levererar till presidenterna i USA. Och jag fick tipset om J&M när jag var i USA. Däremot upplever jag dem som en massproducerad sko. Fast med ganska bra design. Mer vet jag nog inte. Jag har ett par nästan oanvända som ska börja användas så snart vädret är bättre. Det är en Derby i brun mocka. Om jag kommer ihåg det ska jag återkomma om den skon när det är ingångna. De når inte upp till mina favoriter C&J eller Church, såklart. Inte ens vid den första betraktelsen. Men de är snygga och priset är helt ok. Men som sagt jag vet inte så mycket om dem. Köpte dem för design och för att testa märket. Xms
SvaraRaderaJag har köpt J&M på REA, för slutpriset blev överkomligt. Tyckte att det var en bra deal för att användas på en resa eller i dåligt väder. Kan inte tänka mig att resa i Church eller John Lobb då man kan lätt få repor eller dylikt. J&M är definitivt bättre äm merparten av massproducerade skor, men förtjänar inte riktigt att bli diskuterad på denna blogg. J&M saknar nämligen hög klass. Tycker inte att man ska slösa pengar på detta märke ifall det handlar om ordinarie pris.
SvaraRaderaBra artikel!
SvaraRaderaVet du vad prisintervallet är för Corthay skor? Då menar jag alltså konfektionsserien, måttsydda har jag tyvärr ingen ekonomi för :)
Är det i linje med C&J eller ska man upp till samma priser som John Lobb?