tisdag 15 mars 2011

Läsarfråga: Skor och resa


Från signaturen HT: ”Jag heter HT och är en frekvent läsare av din blogg. Den är riktigt intressant och ger en hel del tips och matnyttigheter vad det gäller skor och deras skötsel. Jag har dock ett önskemål vad det gäller inlägg; Resor och skor. När man är ute och reser hur mycket skor tar man med sig, för en natt, en weekend resp. en vecka? Packar man ner skoblock? Kvalitets skor och skoblock väger ju en hel del och dagens viktregler vid många flygresor är ju inte generös.”

Svar: Mitt tips är att packa ett par svarta oxfordskor utan lull-lull (brogues eller dylikt) samt ett par bruna skor, förslagsvis en semibrogue, helst med gummisulor. Detta gör att du är rustad för både formella sammanhang samt avslappnade tillfällen och dålig väderlek. Två par tycker jag definitivt räcker utöver de du reser i. Är du mycket begränsad vad gäller utrymme så res i de bruna skorna och packa endast ned de svarta. 

Konservativt från Gaziano & Girling (foto: Leffot)

Ta ur skoblocken när du packar. Lägg ned kalsonger och strumpor i skorna, detta sparar utrymme samt ersätter den funktion skoblocken fyller. Lägg skorna i de skopåsar man får med alla kvalitetsskor för att skydda övriga kläder i resväskan från lort på sulorna och eventuella skoputsrester. På detta sätt får man med sig två par skor utan att det behöver ta så mycket mer utrymme eller tynger packningen.

Chukkan är en mycket användbar sko. Denna modell med crepesula kommer från Corthay. (foto: Leffot)

När det gäller skötsel så brukar jag alltid ha med mig svart skokräm. Jag tycker det räcker. Bruna skor håller sig oftast fina längre då smuts inte syns lika tydligt på dem. Blir de smutsiga under resan, torka av dem med en fuktig bomullstrasa.


Split toe-skor uppmärksammade hos Manolo nyligen och fick utstå mycket spott och spe. Personligen tycker jag att det är riktigt snyggt till mer avslappnad klädsel. Ovan från Gaziano & Girling.

8 kommentarer:

 1. Tack för resetipsen! Mycket bra idé att fylla skorna med kläder istället för de tunga skoblocken.

  En fundering:

  Om man har med sig ett par svarta oxfordskor samt ett par bruna skor så lär man snart vara tvungen att bryta mot stilregeln om att aldrig använda samma par skor två dagar i rad. Hur allvarligt betraktas ett sådant stilbrott?

  En halvseriös fundering till:

  Vi har att följa otaliga stilregler. Regler är inte regler om de inte kan brytas. Och om en regel ska göra skäl för namnet så måste väl ett brott mot regeln även innebära något slags påföljd, eller straff? Så, vad är egentligen en rimlig påföljd för ett stilbrott i största allmänhet? Att bli hånad och förlöjligad av herrar med bättre koll? Ska en eventuell reprimand delas ut anonymt på internet, personligen men i avskildhet eller bör den t o m vara schavotterande, d v s utföras inför andra? Andra förslag?

  SvaraRadera
 2. Hej, mig veterligen finns ingen stilregel om att inte använda samma skor två dagar i rad. Man skall helst ej bära samma skor två dagar i rad för att de slits mycket mer då. Skor, precis som kostymer, behöver vila och andas för att bli långlivade.

  Gällande "stilregler" så finns det en intressant artikelserie av Simon Crompton: http://www.permanentstyle.co.uk/2010/03/rules-and-how-to-break-them-no7.html

  SvaraRadera
 3. Ett par plastblock från IKEA som inte väger mer än ett par strumpor är ju annars ett alternativ om man inte vill stoppa sina rena kläder i ett par gamla skor.....

  SvaraRadera
 4. Hej ABH; Har man problem med eventuell odör i sina skor så föreslår jag att man packar ned underkläderna i helt vanliga fryspåsar innan man stoppar ned dem i skorna. Nyckelordet när man reser är ju ofta utrymmesbesparing, och ett par skor rymmer cirka 3-4 dagars underkläder. Praktiskt!

  SvaraRadera
 5. Köp Saint Crispin-skor med deras urholkade träblock. Fantastiska (både skorna och blocken)!

  SvaraRadera
 6. På tal om stil regler.. Man kör ju dom bruna på dagen å dom svarta efter 18.00, som man alltid ska göra ; )

  SvaraRadera
 7. Jag kör brunt dygnet runt, orkar inte kånka omkring på två par!! Förutom till fest, det är det svart (dygnet runt)! :)

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails