tisdag 8 januari 2013

Saint Crispin’sSaint Crispin’s är ett relativt ungt namn inom skotillverkning. Skodesignern Michael Rollig började 1985 med att tillverka ”bespoke”-skor som en sidoverksamhet. Det gick så pass bra att han i början av 90-talet registrerade varumärket Saint Crispin’s och började producera skor i större skala. Med stor skala i detta sammanhang så är siffrorna fortfarande blygsamma. I början tillverkades några hundra par skor per år och dagens produktion ligger på cirka 1200 par per år. Saint Crispin’s är ett Österrikiskt företag men all tillverkning sker i Rumänien, närmare bestämt i Transsylvanien.Saint Crispin’s görs enligt deras egna uppgifter mer eller mindre genomgående för hand. Det har dock förts diskussioner på de tyska skoforumen hur stor del av tillverkningen verkligen sker för hand. Skorna görs inte i serier utan ett par åt gången. Det finns därför inga ”ready to wear”-modeller i traditionell mening utan de serier av skor som finns hos diverse återförsäljare i USA, Tyskland, Hong Kong, etc. är till för att kunden skall kunna prova ut sin storlek och sedan beställa made to order.

Priset ligger på cirka 12 000 kr och ingen made to order avgift tillkommer. Priset inkluderar lästade skoblock. Detta kan jämföras med de tillverkare som erbjuder MTO på den svenska marknaden; G&G och EG cirka 9000 kr, Carmina cirka 4500 kr och Crockett & Jones cirka 8000 kr. Priset ligger alltså en bit över dessa tillverkare men det är fortfarande ett hyfsat pris för helt handgjorda skor. Man bör dock även jämföra tillverkaren med konkurrenter i samma segment, det vill säga handgjorda skor där även randen är handsydd (väldigt ovanligt) och som ej finns representerade i Sverige. Två exempel är Vass och Enzo Bonafe. Båda dessa tillverkare gör skor för cirka 5000 kr.
Saint Crispin’s stil får anses luta åt det rustikare hållet även fast man har vissa läster och modeller som helt klart passar till elegant klädsel. Eftersom de olika valen vid beställning är i princip oändliga kan man dock specificera i princip vilken typ av sko som helst, från en elegant wholecut på en superslimmad enkel lädersula till en jättegrov Weltshoen-känga. Man kan även få en läst tillverkad efter sin fot, alltså riktig ”bespoke” men då hamnar vi uppåt priser som kan jämföras med Gaziano & Girling bespoke och då känns det som Northampton-tillverkaren står sig starkare.

Tillverkaren har ingen representant i Skandinavien.

Video från fabriken:


Samtliga bilder från Leather Soul. Artikeln uppdaterad/editerad 10 januari. 

4 kommentarer:

 1. Bra att du äntligen tar upp denna udda tillverkare på bloggen. Jag tittade på Saint Crispin med stor nyfikenhet i Hong Kong men av förklarliga skäl kunde inte beställa något där. Vet du om det finns en återförsäljare av märket i Sverige? Såsom jag upplevde det var skorna mer intressanta än t ex G&G.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har haft med SC i tidigare inlägg, mest då som bildinspiration. Jag tycker tyvärr nivån verkar vara ganska ojämn, som det säkert kan vara då produkten är helt handgjord. Jag har sett fantastiska skor från SC men även skor som ser helt bedrövliga ut. Svårbedömt!

   Radera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Har tittat på SC när dom haft trunk show i London.
  När man ser dom i verkligeheten är dom betydligt grövre och bulkigare än t ex EG och GG. Inte en sko jag skulle bära med kostym. Men workwear/tweed folket kan nog upskatta dess skor då de verkar välbyggda men med en ibland charmig avsaknad av finess.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails