måndag 5 september 2011

Fyra klassiska skokulörer


Herrskor kommer nuförtiden i alla möjliga färger. Ja, fenomenet är ju inte direkt nytt i och för sig, till och med Elvis sjöng ju om blå mockaskor. Men det finns några klassiska kulörer som jag tycker kan vara värt att skriva några rader om.; svart, brun, mellanbrun (på förekommen anledning ändrat från "beige"), oxblod.

Vi börjar med svart. Behövs kanske ingen närmare beskrivning! Svart är det säkra kortet på allt från dop till begravningar och allt däremellan, nobelmiddagar, affärsmöten, anställningsintervjuer, etc. 

En cap toe från spanska tillverkaren Carmina. Utförandet med en söm runt överdelen av skon kallas ibland på för Balmoral-utförande

Brunt har inlett ett veritabelt korståg de senaste tio åren. För 10-15 år sedan så var 90% av de skorna som såldes på Jermyn Street svarta, nu är nästan siffrorna omvända till fördel för brunt. Bruna skor är ett sätt att dra ned formalitetsgraden något. Ofta används bruna skor tillsammans med det som lite skitnödigt kallas business casual.  
En av Edward Greens mest klassiska modeller; Westminster.

Mellanbrunt (eng. tanned) har även det blivit mycket mer populärt de senaste decennierna. Mellanbruna skor är ruggigt snyggt med de ljusa och färgstarka färgerna vi ofta väljer att klä oss i på sommaren.  En utpräglad ”dagsko” som gör sig bäst tillsammans med ett par lediga bomulls- eller linnebyxor.
Ännu en sko från Carmina; en fin split toe derby.

Oxblodsfärgade skor är kanske de minst vanliga av dessa fyra kulörer men i min mening den mest användbara och estetiskt tilltalande; de är tillräckligt mörka för att ha till kostym och är även snygga vid mer avslappande tillfällen. Ett par välfärgade oxblodsfärgade skor lyser verkligen upp när de hamnar i solen, och kan få en nästan djupt röd, rubinaktig effekt om du putsat upp dem ordentligt. 






















En "före och efter puts"-bild på ett par mycket välanvända kängor från Enzo Bonafe. Det är denna djupt röda kulör jag eftersöker när jag är på jakt efter ett par oxblodsfärgade skor.
 

15 kommentarer:

  1. Färger är svåra men tan skall översätts med brunt, mellanbrunt, brun färg, mellanbrun färg, barkbrunt, barkbrun färg.
    Beige heter beige även på engelska och skon från Carmina är enligt mig allt annat än beige...

    SvaraRadera
  2. Hej Anonym; "Barkbrun" får nog anses som en akademisk term alt. fackterm, har aldrig hört det användas i folkmun.

    Känns som en något onödig diskussion om jag skall vara ärlig… Det kommer sannolikt aldrig finnas ett standardiserat färgsystem för skotillverkningsbranschen. Den dagen Edward Green inför NCS eller liknande standardsystem så ligger jag sex fot under jorden. Gå in på EGs butik på Jermyn Street och be om att få se ett läderprov på "tanned" så kommer du få fyra-fem olika kulörer framför dig, samtliga antagligen uppkallade efter ett eller annat trädslag (eller kanske dess bark).

    SvaraRadera
  3. Hej Shoeman,

    Utan intentionen att skapa mer förvirring i ämnet vill jag fråga en sak apropå "tanned": hur skulle du putsa en sko av ovannämnd kulör för att få en skiftande färg? Låt säga att den ska bli mörkare framtill vid tån för att sedan successivt ljusna mot snörningen till, likt denna:
    http://www.thearmourystore.com/shoes/gaziano-girling-rothschild-vintage-chesnut

    Vilken sorts skokräm skulle du använda? Hur får man själva skiftningen att se naturlig ut? Kan man späda ut krämen med olja eller dylikt för att få den transparent?

    Stort tack för en intressant och givande blogg!

    SvaraRadera
  4. Hej Martin,

    Du tar en något mörkare nyans skoputs och så experimenterar du! :) Men var försiktig, det kan lätt gå över styr. Tänk också på att vissa typer av läder (ex anilinfärgade läder) är väldigt svåra, om inte omöjliga, att antika.

    /Shoeman

    SvaraRadera
  5. Fint inlägg. Jag tycker att just oxblodsröda skor gör sig utmärkt som shell cordovan skor. Gärna som ett par fina derbys från Alden. :)

    SvaraRadera
  6. Hej mr Shoeman

    Skulle vilja komma i kontakt med dig, min mail är karl.palm@gmail.com

    / Kalle

    SvaraRadera
  7. Hej Shoeman!

    Vet hur det ligger till med tullavgifter mm om man handlar från thearmourystore.

    Vänliga hälsningar
    Erik

    SvaraRadera
  8. Men vilken färg motsvara chestnut? Är det samma som oxblod?

    SvaraRadera
  9. Hej Lano, tyvärr tycker jag Alden blivit lite för överexponerat senaste tiden. Jag är medveten om att jag kan ha bidragit till detta. ;)

    Hej Karl, för att komma i kontakt med mig så mejlar man shoeman@gmail.com.

    Hej Erik, moms tillkommer med 25%! Sen tillkommer tull, vet ej vad denna ligger på från Hong Kong, det får du kolla med Tullverket.

    Hej Anonym, "chestnut" brukar ligga i en nyans mellan brunt och "tanned".

    SvaraRadera
  10. Tack!

    Mailade Tullverket!

    Vänliga hälsningar

    Erik

    SvaraRadera
  11. För er som undrar ligger tullavgiften på 8 och 17 %!

    Erik

    SvaraRadera
  12. Hej!

    Vet någon av Er vad den här modellen kallas: http://images.asos.com/inv/media/7/3/4/6/1726437/navy/image1xxl.jpg

    Jag har fått för mig att det är en klassisk modell, som asos.com nu börjat sälja som sina egna, med namnet Leather Chukka Boot.
    Vill jättegärna veta vad modellen heter, då jag är oerhört sugen på att skaffa ett par "original".

    Tacksam för svar.

    SvaraRadera
  13. Grov bov: Det där är en helt vanlig oxford-känga. Det är absolut ingen Chukka Boot. En Chukka Boot kallas på svenska ökenkänga och har öppen snörning och är oftast ofodrade.

    Erik: 8% OCH 17% ? Eller 8% tull och 17% moms?

    SvaraRadera
  14. Fick följande svar:

    "Tullavgifterna på skor ligger mellan 8 och 17%. För att få exakt tullsats måste du berätta vad sulan respektive överdelen av skon är tillverkad av och vad för slags sko det är. Momsen är alltid 25%".

    /Erik

    SvaraRadera
  15. Men det heter inget speciellt när det är 2 panel?

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails