En person som jag har mycket stor respekt för är Mäster Davidson i Uppsala. Jag började läsa hans artiklar först på King och sen Manolo, eller om det var tvärtom. Davidson säger vad han tycker, och det är uppfriskande. Sedan en tid tillbaka så har han en egen blogg. Där hittade jag en läsvärd artikel om olika sätt billigare tillverkare "fuskar" med att bestryka och behandla billigare läder för att det skall se bra ut vid en första anblick för att, inom några månader i värsta fall, börja krackelera.
Ovan ett skräckexempel från Loake, som Davidson hårdtestat, hela artikeln finner du genom att klicka på denna länk.
Lika intressant är artikeln där Davidson kör en klassisk "battle"; Crockett & Jones versus Loake! Kul och pedagogiskt! Båda artiklarna stärker min tes att det lönar sig att köpa kvalitet. Skönt att få bekräftelse från ett riktigt proffs som jobbar med skor varje dag!
Hej!
SvaraRaderaKöpte ett par Loake Chelsea Boot modell Mitchum.
Är det bara & vänta på att de skall börja krackelera då eller? Vet du om detta gäller alla Loake-skor?
Hej anonym, Davidson sågar dem ganska hårt, så risken finns ju. Men de bör väl hålla nåt år eller två tycker man. Sen kanske de inte åldras så snyggt...något som jag tycker är halva grejen om man jämför med riktigt bra skor. Kvalitetsskor uppnår sin guldålder efter 5-6 års användande, då lager efter lager av skoputs och användande gör att de får en helt fantastisk look.
SvaraRaderaLite förvånad att även Alfred Sargent får utstå hårda ord, jag trodde de var ett antal snäpp högre upp på skalan faktiskt.
SvaraRaderaÄr det händelsevis någon som kan bedöma kvaliteten hos Grenson? Jag har uppfattat även dem som ett antal snäpp ovanför Loake kvalitetsmässigt, men samtidigt har jag sett på flera håll att de numera säljs väldigt billigt vilket får mig att misstänka att man börjat vika ner sig avseende kvalitet. Även intresserad av om någon har erfarenhet av Barker då jag funderar på ett inköp vid nästa London-besök.
ang din fråga om barker, jag har ägt ett par barker i 2.5 år nu och dom blir bara snyggare och snyggare, har inte ens behövs byta skosnöre än =) jag har använt dem mycket i kontorsmiljö men också plågat dom i mindre promenader i snö. mycket vård och du har en sko som jag kan tycka håller liknande kvalité som crockett, dock inte lika exklusiva men inte långt ifrån.
Raderakollegan har bara crockett dojor och om jag skall vara ärlig så skulle jag inte lägga dubbla pengarna på dem om det inte vore så att crockett har en modell som är riktigt snygg och inte finns hos barker. hoppas det hjälper. jag kan också säga att mina barker använde jag varje dag i 1.5 år och som sagt dom ser ut som nya fortfarande. kvalité!!! (också köpta i London btw) =)
Alfred Sargent har en ny "handgrad"e serie som skall vara riktigt vass. Det skall dock tilläggas att dessa Alfred Sargent Handgrade INTE finns i Sverige. Jag var inne på Bäckmans i Stockholm och de sade att "jo det är Alfred Sargents bästa serie vi har" vilket inte stämmer. Alfred Sargents Handgrade går loss på runt 6500 kr; något billigare än G&G och EG. Har inte hunnit testa AS Handgrade, men är riktigt sugen på att prova ett par. Skulle dock inte satsa en enda krona på en "vanlig" AS-sko då det har rapporterats att dessa är av riktigt dålig kvalitet.
SvaraRaderaVissa menar att Alfred Sargent snott en del produktionstekniker från Gaziano & Girling, som de "fått" från att G&G hyrde in sig i Alfred Sargents fabrik när de var nystartade. Vet inte om detta rykte stämmer.
Gällande de andra tillverkarna du nämner; det är bara är att inse att när en sko ligger runt 1500-2500 kr så kommer man inte upp i önskvärd kvalitet och slittålighet (om man som jag själv hoppas kunna använda skorna i 10 år och uppåt).
Vad bra att jag aldrig satsat på Loake! Tack för tipset.
SvaraRaderaOm man tittar på Barkers skor här t.e.x. http://www.herringshoes.co.uk/brands.php?brandID=2
SvaraRaderaså verkar det vara väldigt vanligt med "Polished" vilket tyder på att de flesta modellerna inte är "Full grain". Verkar också finnas en del skor med limmad sula i deras sortiment.
Hittade ett par intressanta diskussionstrådar:
http://www.styleforum.net/showthread.php?t=103506
http://www.styleforum.net/showthread.php?t=48350
Alfred sargent Handgrade finns bara Made to Order.
SvaraRaderaInte så konstigt att han sågar Loake. Han har ju Crocket and Jones sjukan som en del har. Samt att han är återförsäljare av Crocket. Han gör allt för att vinna sina kunder från närliggande butiker. Pratat med ett flertal duktiga skomakare som säger att Loake gör mycket prisvärda skor. Flera av dem hade till och med fler antal reklamationer procentuellt sett på Crocket än Loake.
SvaraRaderaJag tycker Davidson sakligt och fackmannamässigt beskriver nackdelarna med lågkvalitativa skor. Han är ju inte direkt ensam om sina åsikter, om man kollar på de internationella forumen. Att han försöker förespråka högkvalitativa skor är något jag har stor sympati för. Det är ingen som kommit med några fackmannamässiga argument mot hans påstående, bara saker som "han är ju C&J ÅF, såklar han säger så" "han har sina egna intressen" etc etc. Det är inte så konstruktivt. Kom med en väl underbyggd och saklig rapport som motbevisar honom eller knip, säger jag. :)
SvaraRaderaHar själv två par skor från Church i deras "black polished binder". Är det någon som har koll på om det är samma problem som Davidsson beskriver? Här pratar vi trots allt om en sko som i fullpris kostar fyra gånger mer än loake.
SvaraRadera/Anders
Även C & J lär ju ha "Corrected Grain" i sitt utbud:
SvaraRaderahttp://www.styleforum.net/showthread.php?t=84356&page=2
"Cavalry calf" och "Boned calf" är visst begreppen som de använder, hadde varit intressant om skomakare Davidsson hadde gjort liknande test på dessa.
Han har ju tagit upp nackdelarna med att köpa Loakes sämre linjer, som innehåller highshine. Men Loake 1880 är ju bara kalvskinn. Har ett par som jag använt några gånger i veckan i 2 år och fuskat en hel del med underhållet och de ser ändå kanon ut, inte alls krackeleringar i skinnet utan de ser precis ut som C&J-bilden på länken.
SvaraRaderaTack för den kommentaren anonym ovan. Vart nästan riktigt orolig här ett tag. Har själv precis köpt ett par Roake 1880 från en handlare på söder i Stockholm som sade att 1880 är prisvärda och skall hålla lika bra kvalitet som C&J. Var lite skeptisk eftersom han verkade vara mer inställd på Roake än C&J i sitt sortiment. Detta är alltså min första randsydda sko, förutom de Dr Martens man hade som tonåring...
SvaraRaderaPriskillnaden var nästan den dubbla (2500 vs 4300) om man jämför med de C&J han hade inne så jag chansade, förhoppningsvis håller de bättre än den skit jag köpt från Tiger tidigare till nästan samma pengar...
Satsade på en lädersula med tunn plastbeläggning på sulan som han limmade dit i efterhand för att klara vintervädret lite bättre, men han sade att det inte skulle behövas på klacken... så jag traskar glatt runt med skinnklack i detta väder. Dock skall kanske tilläggas att det endast är till & från bilen så kanske inte är så farligt. Jag hoppade över de tjocka plastsulorna då skon blev så otroligt grov, hoppas det håller.
Nu funderar jag däremot vad mitt nästa köp skall bli, känns dumt att bara köpa samma tillverkare och jag funderar därför på om det finns andra som tillverkar snygga och bekväma oxfords för ca 3000, eller måste man upp över 4 för att få annat än Roake?
MVH
/Leo
Hej
SvaraRaderaLoakes & Alfred Sargent i kalv skinn håller måttet! Har haft Loake, ALfred S, Crocket & Jones i många år, och jag måste säga att det inte är någon skillnad alls.
Har däremot gått på niten att köpa dom billiga loake (dom som skomakaren här testat) och dom är faktiskt inte bra.
Om man håller sig till dom bättre modellerna av Alfred Sargent och Loake så framstår faktiskt Crocket & Jones som ett mycket sämre köp.Jag lägger INTE dom pengarna en gång till.
Mvh / Skonörden
Hej Skonörden, håller absolut inte med dig faktiskt, men det är ett fritt land! :)
SvaraRaderaSynd att Du mästrar lite hårt Shoeman . . .kanske därför bloggen dör LR pga minskat intresse för numera köpa billigare skor . .
RaderaMästrar? Du menar att jag har en egen åsikt, jo fy och skam, det är ju väldigt fult i vårt vackra land. Bloggen "dör"? Du menar att jag inte postar lika ofta som förut? Det handlar mest om prioriteringar, jag hinner inte posta lika ofta som förut.Statistikmässigt ligger Herrskobloggen på stadiga 20 000 page views per månad, och har faktiskt gått upp en del under senaste tiden. "Pageviews last month 23,050" enligt Googles statistik. Så intresset för kvalitetsskor går nog UPP skulle jag tolka det som. Men tack för din feedback! Hälsningar från den "mästrande" Herrskobloggen
RaderaNär det gäller Loake är det läge att reda ut begreppen: loake 1880 är bra skor som möjligen kan jämföras med C&J. Bäckmans i Sthlm säljer dessa och går i god för dem. Jag har själv två par och trivs bra. Köp dock inte Loakes billigare modeller.
SvaraRaderaMin erfarenhet är att många skomakare/försäljare "snackar ner" märken som de inte säljer. (Bäckmans gör det dock inte) Det känns oseriöst och tyder på att man inte har tillräckligt bra argument för den egna produkten.
Samtidigt så kan du ju köpa 2,5-3 par Loake Kemptons till priset av ett par C&J Chiltern. Chiltern är ju överlägset bäst men är den 2,5 till 3 gånger så bra? Att du(som jag) dessutom både kan vila dina Loakes och ändå glida rund i sjukt snygga suedes´s varje dag gör ju inte saken sämre.
SvaraRaderaWhat they don´t know they won´t see!!
Jag har använt (3 olika modeller) Loake ett bra tag som "finskor" eller attitydskor (men använder Ecco väldigt mycket pga återkommande hälsporreproblem - hade helst sluppit) och jag måste säga att you get what you pay for. Tyvärr slutade de med en Chelsea-boot som inte var så spetsig fram till utan mera rektangulär. Mina herrar, denna boot är fortfarande ett estetiskt under trots periodvis överanvändning (läs varje j.... dag i veckor bara för att jag inte kan låta bli) hade annars köpt nya eftersom de är mellan 5 och 10 år gamla. Hoppas bloggen inte är så avsomnad som det verkar ...
SvaraRaderaÄr det inte bättre att från början köpa en sko med gummisula, eftersom den oftast är grövre i skinnet än att sätta på en sparsula med risk för fel användningsområden? Det är ju mer logiskt att skon är anpassad för sommarväder. Loake 1880 är en helt okej sko, och mycket mer prisvärd än många andra moderna cityskor man kan hitta på stan. Det som skiljer sig finishen, och att Loake sparar in på vissa detaljer. Prata med en riktig skomakare och läs på om olika märken, och bäst om du verkligen har ett intresse för skor. Köp skor från olika märken och bilda dig en egen uppfattning. Inga skor ska dock pressas över sin gräns, utan man bör ha tillräckligt många så att dessa kan roteras.
SvaraRaderaÄr lite Chukka/Suede fantast så mitt bidrag handlar om dessa. Har nyligen köpt mig ett par Loake 1880 Kemptons. Man bör nog vara jävligt "skitnödig" för att motivera köpet av ett par C&J Chilterns. Kemptons går att stuva in i skostället för runt 2000 medans det inte går att köpa C&J för under 4000. Snarare 4500-5000 och då är man ju uppe på Enzo Bonafé som levererar handrandsydda för samma pengar och där står sig C&J ganska slätt. Sedan har vi ju AE Malverns spm nog sannolikt även de ligger på Chilternnivå och med tanke på dollarns svaga kurs så är ju de isf ett bättre köp. AS Redgrave är inte dåliga heller. Cheaneys går loss på runt 3000 och är av Pradaklass(Church). C&J är givetvis bra men är också lite för hypade just nu och känns faktiskt lite been there done that och något för de som inte har sååå bra koll på skor men som läst i Magazines att det är det man ska ha typ liksom. Skor för de ängsliga mao. Loake 1880 levererar en kvalité som är långt bättre pound for pound än vad C&J gör. Plain and simple...
SvaraRadera