torsdag 16 februari 2012

Skovård – snabbputs


 
Ibland har man kanske varken tid eller lust att spendera 45-50 minuter på att få till en riktigt fin paradputs. Under dessa, för skor, vedervärdiga förhållanden (i skrivande stund snöslask och massa grus och salt på trottoaren i huvudstaden) så kan ett alternativ vara en snabbputs, för skorna kommer ju inom bara några timmar vara lika grisiga igen.

 
Så här illa kommer det se ut om du inte tar hand om dina skor.
Det du behöver för en snabbputs är:
 • Två skoborstar
 • En trasa eller en mindre bortse för att applicera skokräm
 • Skokräm eller skoputs i skons färg*
*Skillnaden mellan skoputs och skokräm är att putsen ger en bättre lyster medan krämen är mer vårdande men ger inte en lika blank yta.

 
Lädertvål finns hos alla välsorterade skomakare, bilden ovan från Davidsons i Uppsala.

 
Grundarbete
Börja med att borsta av skon ordentligt. Är skon grisig så ta bort smuts och fläckar med en fuktig trasa. Är skorna riktigt illa däran så spola skon under ljummet vatten och använd en lädertvål för att ta bort svåra fläckar. Låt skon torka med skoblock om det behövs. Applicera sedan skokräm/-puts på skon, och slaska inte på för mycket puts/kräm nu. Fastnar puts/kräm i brogue-hålen så har ni alldeles för mycket kräm. Se till att gnugga in krämen ordentligt. Se även till att få in kräm precis ovanför sulan. Detta är ett ställe många missar vilket är synd, för här tränger det in mycket smuts och salt som sliter på lädret. Låt sedan skorna vila ett par minuter så krämen tränger in i skon.
Skoborste med en liten extraborste ovanpå för att applicera skokräm med. 
Puts
Det här är ren räkmacka och tar bara ett par minuter. Ta en ren skoborste och borsta skon. Efter en ganska kort stund så kommer du få till en halvhyfsad glans (om lädret tillåter och är av ok kvalitet).

 
Svårare än så är det inte. Men förvänta dig inga underverk. Det här är ”quick and dirty”-metoden. Läs gärna mitt tidigare inlägg ”Skovård – Skoputsteknik” för en fullständig guide hur du kan få till en paradputs som skulle få varenda mässofficer att få myspinne. 

 
Resultatet av en "snabbputs" lär bli något liknande. Inget som en skonörd som jag själv skulle godkänna, men ibland får man vara lite pragmatisk om man har bråttom. 

 

10 kommentarer:

 1. Bra grundtips. Värt att tänka på är också att om man gör "värstingsputsen" någon gång i halvåret behöver man nästan bara köra med det du här kallar "snabbputs". Den gamla putsen sitter i under ytan och blir väldigt lätt att få upp igen.

  När vi ändå snackar skovård, så tyckte jag detta inlägg från the drones club var rätt coolt: http://thedronesclub.nu/2012/02/16/farga-om-skor/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stämmer bra, nämnder detta i mitt inlägg för "värstingputs". Men en gång i halvåret är för lite för en "riktig" puts.

   Radera
 2. Har nyligen hittat denna skodonsvurmande blogg. Kan gladeligen meddela att den faller mig i smaken. Keep up the good work!

  SvaraRadera
 3. En smula off-topic.
  Måste köpa min första svarat oxford snart (tråkigt men nödvändigt). Funderar antingen på en ren wholecut eller en med tåmedaljång contra en plain captoe. Hur skulle Shoeman resonara?

  Vänligen
  Erik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Plain Cap Toe. En wholecut är snyggt men inte lika användbart.

   Radera
 4. Hej, har en fundering ang skötsel av bruna skor. Om man tänker sig att man vill få fram lite patina med tiden vore det inte bästa att använda ngn typ av ofärgad puts/kräm? Tycker att brun kräm ofta "målar" skon för mycket. Vilken/vilka produkter kulle ni rekommendera?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag brukar emellan åt köra ett svep med min mörkbruna borste på mina ljusare bruna skor, när jag tycker att dem har blivit för "jämna" i färgen av alla lager skoputs.

   Är dem mörkbruna? I sådana fall använd en ofärgad kräm och puts.
   Blir inte resultatet bra är det bara att ge dem en omgång bensin och börja om igen.

   Radera
 5. Hej! Även min fråga är lite off-topic: Jag har ett par billigare Chelsea-boots från Refined by Bobbie Burns som fått rätt fula gång-veck (dock inga sprickor än) trots skoblock och regelbunden putsning. I går la jag på ordentligt med skokräm, lät det torka in och putsade sedan upp dem med borste och ett par av sambons nylonstrumpor. Men när jag tog skorna till jobbet i dag såg jag att skokrämen (svart från Saphir) tycks "tränga ut" ur skon på vissa ställen; det bildas liksom som små uttorkade "korn" av skokräm, som nästan går att borsta bort. Framför allt i de ovan omtalade vecken.

  Tror du det beror på att jag lagt på för mycket skokräm, eller är lädret helt enkelt så plastbehandlat att krämen inte tränger in?

  Lång flummig fråga. Hoppas du förstår ungefär hur jag menar.

  Tack för en strålande blogg i övrigt!

  Vänligen,

  / sb /

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter som om det ligger en plasthinna på skinnet. Förklarar även de fula gångvecken.

   Radera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails